Ostalo

Ljepota je u detaljima! Ovo su najupečatljiviji trenuci sa sprovoda kraljice Elizabete II.

Sprovod je bio vrlo emotivan, a kada se osvijeste detalji, zaista se vidi kako se pazilo i na najmanji detalj

A.Š.
22.09.2022 20:00

Vrag je u detalju, baš kao i ljepota. Da od tradicije u malim stvarima nije željela pobjeći ni na vlastitom sprovodu dokazuju brojne situacije koje su se odvile u tih nekoliko sati. Počasti kraljici, kao i njezinim precima, bilo ih je napretek. A koje su one najemotivnije? Izdvojili smo ih nekoliko...

Princeza od Walesa Kate Middleton na sprovodu kraljici Elizabeti II. prije svega oduševila je elegancijom. U crnoj kombinaciji sa šeširom i fascinatorom na glavi, još je jednom opravdala zašto je mnogi smatraju bezvremenskom modnom ikonom. No, u svojoj eleganciji i decentnosti, buduća kraljica pronašla je način kako na sprovodu suptilno s još nekim sitnicama odati počast pokojnoj kraljici. Naime, Kate je nosila bisernu ogrlicu ukrašenu dijamantima koju je je od Elizabete dobila na dar. Ogrlica s četiri niza bisera i dijamantnom kopčom kraljica je također dobila na poklon, 7o-ih godina prošlog stoljeća. Elizabeta ju je i sama često nosila u državničkim posjetima, primjerice kada je 1983. godine ovu ogrlicu nosila tijekom posjeta Bangladešu. Obožavala ju je i pokojna princeza Diana, a otkako se udala za princa Williama, Kate je ta koja ju uvijek odabire za najposebnije prilike. Imala ju je proslavi 70. kraljičinog jubileja, na jubileju princa Philipa 2017. godine te na njegovom sprovodu 2021. godine. Uz ogrlicu, Kate je nosila i biserne naušnice koje je Elizabeta dobila kao poklon na vjenčanju s princom Philipom 1947. stoga je tako odala počast i Williamovom djedu.

profimedia-0724098733.jpg

Preminuo je prije godinu i pol dana, u godini kada je trebao navršiti sto. Nakon što su u braku bili 73 godine, kraljica Elizabeta II. tek je 18 mjeseci uspjela živjeti bez svoje najveće ljubavi. Bila je to filmska priča – u princa Philipa zaljubila se kada joj je bilo 13, udala se osam godina nakon kada je navršila 21 godinu, a brak im u počecima njezine vladavine nije bio idealan. Uspjeli su pronaći zajednički jezik i otada u slovili kao jedan od najskladnijih parova. Svakako, bili su najdugovječniji par britanske kraljevske monarhije, a da ni njezin sprovod nije mogao proći bez voljenog supruga, vidjelo se u dvije dva detalja. Oba datiraju iz 1947. godine, kada se oženila za šarmantnog mornara koji je s njom inače i rodbinski povezan.

Bio je to njezin aranžman cvijeća na lijesu. Neki od cvjetova su uzgojeni u dvorcima, a zanimljivo je to da je jedan cvijet 'potomak' vjenčana buketa. Riječ je o elegantnom, bijelom cvijetu mirte, inače simbolu sretnog braka. Vijenac je bio i pun biljki iz vrtova Buckinghamske palače, Clarence Housea i Highgrove Housea, a ovo je drugi vijenac koji se pojavio na kraljičinom lijesu.

profimedia-0724120160.jpg

I kao dodatni osobni pečat, pogrebna glazba uključivala je himnu koja se također pjevala na kraljičinom vjenčanju s princem Philipom. Na sprovodu je zbor zapjevao sedam pjesama, među kojima je i himna 'Gospodin moj pastir', koja se također pjevala na njenoj ceremoniji vjenčanja. Također, izvedena je 'O taste and see', himna koju je skladao Ralph Vaughan Williams za krunidbu kraljice 1953. godine. Inače, princ Philip i kraljica Elizabeta, baš kao i njezin otac, kralj George VI., majka kraljica Elizabeta i sestra Margaret, pokopani su u kapeli Sv. Jurja u Windsoru.

Poznato je kako je kraljica bila velika ljubiteljica životinja, posebno konja i pasa. Dva kraljičina korgija, Sandy i Muick, također su bili prisutni prilikom dolaska lijesa u dvorac, gdje je kraljica Elizabeta II. pokopana nakon velikog državnog sprovoda. Dok ih je osoblje palače držalo na uzici, psi su strpljivo čekali u dvorištu dvorca. Naravno da ništa nije moglo proći bez njih jer su oni dio njezinog života od samog početka, a briga i uzgajanje pasa jedna je od strasti koju je dijelila sa svojom pokojnom sestrom princezom Margaret. O psima će sada brinuti njezin drugi sin, princ Andrew i njegova bivša supruga Sarah Ferguson. Još jednu zanimljivost valja napomenuti - njezin voljeni poni Carlton Lime Emme na sedlu je tijekom procesije nosio Elizabetinu maramu. Potvrdio je to Daily Mail fotografijom iz 2015. na kojoj kraljica s identičnom maramom jaše istog crnog ponija u parku dvorca Windsor.

profimedia-0724476378.jpg

Postolje topničkih oruđa, odnosno lafeta na kojoj se prevozio lijes, baš kao i mnogi detalji oko njezinog života i smrti, nosi poseban značaj u britanskoj povijesti. Stara, oronula lafeta koja je pripremljena posebno za njezin sprovod nije se koristila punih 57 godina, a posljednje se na njoj prenosio lijes Louisa Mountbattena, cijenjenog britanskog admirala usko povezanog s kraljevskom obitelji. Važna je informacija kako je lafeta prenosila i lijes najupečatljivijeg britanskog premijera u povijesti i kraljičina velikog prijatelja – Winstona Churchilla. To je bio jedini državnik van 'krune' za koga je napravljena iznimka. Inače, postolje datira još iz doba kraljice Victorije, Elizabetine praprabake, a korištena je za sprovode svih njezinih bližih potomaka. Nakon Victorijina sprovoda u siječnju 1901. godine, koristila se kod sprovoda njezina pradjeda Edwarda VII. koji je pokopan 1910. godine, njezina djeda, kralja Georgea V. 1936. godine, zatim njezina oca Georgea VI. 1952. godine, onda Winstona Churchilla 1965. te se posljednje koristila na sprovodu strica njezina supruga princa Phillipa, Louisa Mountbattena 1979. godine koji je poginuo u atentatu Irske republikanske armije dok je bio na ljetovanju u Irskoj. Povijesnu kočiju, tešku 2,5 tone, izradili su Vickers, Sons i Maxim 1896. godine.Tradiciju prijevoza državnom lafetom započela je druga najdugovječnija britanska kraljica koja je zatražila da bude pokopana kao 'kći vojnika' i od tada je tradicija da lafet vuče kraljevska garda mornara. Dok su u prošlosti kočiju vukli konji, odavno je planirano da se kraljica Elizabeta II. prevozi na kočiji s mornarima koji je vuku uz pomoć užadi, a ne konja. Bilo ih je čak 98.

profimedia-0724076210.jpg

Budućnost monarhije je u rukama djece Kate i Williama, a princeza Charlotte, ne samo da je zaplakala na prvom sprovodu na kojem je bila u životu, već je svoju prabaku i dostojanstveno otpratila. Na kaputu je nosila bedž u obliku potkove – koji joj je poklonila Elizabeta. Sedmogodišnja djevojčica još nema izražene hobije, a obitelj vjerojatno priželjkuje da nastavi tradiciju, uzgoj i brigu o konjima. To je bila kraljičina suptilna poruka za malenu.

Kate Middleton

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.