Ostalo

Nada Mirković za RTL.hr o odnosu Camille i kraljice Elizabete II.: 'Bile su vrlo bliske, na koncu joj je...

Stručnjakinja za kraljevsku obitelj objasnila je kako je kraljica Elizabeta II. prvotno bila zgrožena time što je njezin sin, princ Charles, bio nevjeran Diani i to s Camillom, ali na kraju joj je sve to oprostila. Ove godine imenovala ju je i kraljicom, što nije morala učiniti, ali ipak jest

Antonija Šipušić
10.09.2022 08:00

Je li vojvotkinja Cornwalla, a danas kraljica Camilla, zaslužila tu titulu? Već je ranije ove godine bilo jasno da će, u slučaju da princ Charles zasjedne na prijestolje, Camilla dobiti titulu kraljice. 'Queen consort' znači da je ona kraljica zahvaljujući tome što je supruga monarha, posjeduje tu titulu, ali po njoj nema baš nikakve ovlasti. Titulu je naslijedila zahvaljujući suprugu, a prije svega zahvaljujući kraljici, koja ju je tako imenovala ove godine. Svojom voljom jer ju nitko nije natjerao da to učini. Iako je na početku njihove veze nije odobravala, zbog čega su Camilla i princ Charles prekinuli, nakon Dianine smrti, pokojna kraljica Elizabeta II. pomirila se s tim da je to ljubav iz mladosti koja ne posustaje pa je dopustila njihovu ženidbu što se dogodilo u travnju 2005. godine. Moralo je proći nešto manje od desetljeća da pokojna kraljica prihvati, prvenstveno, da se njezin prijestolonasljednik rastao, a potom oženio sa ženom koja je u braku Charlesa i Diane bila "ona treća".

Novinarka, urednica, spisateljica i stručnjakinja za kraljevsku obitelj Nada Mirković u razgovoru za RTL.hr objasnila kakav je bio odnos kraljice Elizabete II. i Camille, donedavne vojvotkinje te kako su pod kraljičine stare dane bile istinske prijateljice.

Camilla, princ Harry, Meghan Markle

"One su možda čak i nakon smrti kraljičina supruga princa Phillipa zapravo postale veoma bliske jer je kraljica na koncu konaca bila vrlo vremešna, u poznim godinama, nije imala mnogo prijatelja jer nitko nije ostao živ. Ona je dosta vremena navodno provodila s Camillom tako da joj je na kraju svega sve i oprostila", rekla je Nada. Zajedno su komentirale aktualnosti dok su ispijale čaj, a Charles i Camilla kraljici su bili najveći oslonac u posljednjim danima.

"Meni je ta njihova ljubav naprosto dirljiva. Dirljiva je Charlesova posvećenost, kao i njezina posvećenost njemu. Dirljivo mi je to što su oni sve ove godine ostali bliski, imaju svoj zajednički jezik, zajedničke šale, zajednička veselja i mislim da je ona to sada zavrijedila, koliko je zavrijedio i on", objasnila je Nada. Pitali smo je bi li jednak tretman bio i prema pokojnoj princezi Diani, da je živa i pod pretpostavkom da su ona i Charles još uvijek u braku.

"Da su oni ostali u braku, situacija bi bila ponešto lakša jer se dugo čekalo hoće li Camilla dobiti tu titulu. Jedno se vrijeme mislilo da će ona ostati samo s titulom vojvotkinje, da joj neće kraljica omogućiti da i ona bude kraljica. Međutim, sve bi bilo jednostavnije jer ne bio postojao dio problema koji su je mučio, zbog kojih je ona tu '92. godinu, kada su se djeca razvodila, kada su se ti brakovi raspadali, kada je bio veliki požar u Windsoru, nazvala "godinom užasa". Jasno je da bi njihov odnos vjerojatno bio lakši i da ne bi trebalo proći desetak godina da oni postanu ponovno veoma bliski", objasnila je.

Pročitajte još
Ovdje je kraljica Elizabete II. provela posljednje trenutke: Arhivske fotografije dokazuju da je to dvorac pun uspomena