Play ponuda
Play ponuda
ŽIVOTNA PRIČA

Najdugovječnija kraljica u povijesti! Elizabeta II. na tron je stigla u ranoj mladosti i skepticima pokazala od čega je satkana

Najdugovječnija kraljica u povijesti bila je kraljica Viktorija, no onda ju je s trona gurnula njezina unuka kraljica Elizabeta ll. koja danas slavi 96. rođendan

Image
Foto: Profimedia
L.K./ 21.4.2022. u 12:30
Play ponuda

Mnogi ju nerijetko oslovljavaju kao englesku kraljicu, no ona vlada daleko većim brojem zemalja, kao što su - Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Jamajke, Barbadosa, Bahama, Grenade, Papua Nove Gvineje, Solomonovi otoci, Tuvalua, Svete Lucije, Svetog Vincenta i Grenadina, Antigve i Barbude, Belizea, te Svetog Kristofora i Nevisa. Na vlasti je već 70 godina, a njezino puno ime je Elizabeth Alexandra Mary - i da, ona je najdugovječnija vladarica u povijesti. Isto tako, kraljica Elizabeta II. je vrhovni guverner Crkve Engleske. Danas kraljica slavi svoj 96. rođendan.

Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

(FOTO: Profimedia)

Odricanje prijestolja, smrt i krunidba Elizabete II.

Zanimljivo je kako Elizabetu II. nisu ni uzeli u obzir niti su je razmatrali kao nasljednicu prijestolja, no okolnosti su indirektno tada otišle u njezinu korist. Put prema njezinoj kruni započeo je odlukom njezinog ujaka Eduarda VIII. koji se odrekao prijestolja, čime je Elizabetin otac Đuro VI. naslijedio krunu i prijestolje. Ipak, Đuro VI. je preminuo je 6. veljače 1952. godine u dobi od 56 godina što je automatski učinilo Elizabetu II. kraljicom.

Tadašnju princezu Elizabetu, koju su od milja zvali Lilibeth, okrunjena je u Westminsterskoj opatiji 2. lipnja 1953. čime je postala "Elizabeta II., milošću Božjom kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i drugih carstava i teritorija, vladarica Commonwealtha i braniteljica vjere". 

Image
Foto: AP
Image
AP

(FOTO: AP)

Na prijestolju je doživjela raspad britanskog svjetskog imperija koji se prostirao na, prema nekima, 20 posto kopnene površine planeta. Nakon toga je svjedočila Hladnom ratu, Brexitu i pandemiji koronavirusa. Uz sve navedeno, u svojih dugih 96 godina na dvoru je primila čak 14 premijera, a neki od najpoznatijih su Winston ChurchillMargaret Thatcher i aktualni premijer Boris Johnson.

Uz sve kraljevske dužnosti koje je obnašala sa svojih 27 godina, muku je mučila s ponašanjem njezine mlađe sestre Margarete koja je obožavala tulume, obilježile su je pojedine afere kao i prva rastava braka na dvoru u posljednjih 400 godina. Nije zvučalo kao obećavajući početak, no ipak je takvim ispao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda
Image
PEDOFILIJA, RASIZAM...

Najveći skandali kraljevske obitelji: Droge, tulumi i afere nisu ništa u usporedbi s groznim postupcima kraljičinog mezimca

Image
PEDOFILIJA, RASIZAM...

Najveći skandali kraljevske obitelji: Droge, tulumi i afere nisu ništa u usporedbi s groznim postupcima kraljičinog mezimca

Bračni život, obitelj i djeca

Ne samo da je najdugovječnija vladarica u povijesti, već je bila u braku s pokojnim princom Filipom 73 godina. Taj brak su okrunili s četvero djece, CharlesomAnneom, AndrewomEdwardom, ali nažalost i određeni dio njih je počeo upadati u probleme što je kraljici stavilo dodatan teret na leđa.

Njihova ljubavna priča počela je još kada su bili djeca, na jednom vjenčanju kada je kraljica imala svega osam godina. Jednom prilikom, na Božić 1943. godine došlo je do "slučajnog susreta" kraljice i Filipa zbog kojeg je navodno bila nevjerojatno ushićena i zabavljena te večeri. Sudbina ih je spojila pa je tako Filip isprosio Elizabetinu ruku i dočekao je na oltaru gdje su si izrekli sudbonosno "uzimam" i izmijenili prstenje.

Image
Foto: Instagram
Image
Instagram

(FOTO: Instagram)

Baš kao gotovo svaki, ni njihov brak nije bio idealan već je bio prepun uspona i padova. Tome definitivno nije pomogla Filipova navodna nevjera. Glasine o njegovom ponašanju potresale su dvor tijekom prvih godina Elizabetine vladavine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
OČI SU NAM GLADNE

Rapsodija okusa na tanjuru: Donosimo Željkov recept za prefinu tortu

No, dok su kraljica i njezin suprug uspjeli održati brak, onaj njezinog nasljednika Charlesa i princeze Diane bio je daleko od idealnog. Hrpa neslaganja, prevare, skandali, kontroverzne izjave, sve je to obilježilo brak vojvoda od Walesa, nakon kojeg je Diana tragično završila, što je uvelike ostavila i traga na samoj kraljici te kobne 1997. godine. 

Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

(FOTO: Profimedia)

Baš kada je kraljica pomislila kako joj unučad neće priređivati skandale, kao što su to činila njezina vlastita djeca, princ Harry se zaljubio u nekadašnju glumicu Meghan Markle zbog čega je napustio dvor i kraljevsku obitelj te se odselio u ženinu rodnu zemlju - SAD. Za razliku od svog mlađeg brata, princ William je "školski primjer" britanskog princa kakav bi trebao biti kao i njegova supruga Kate Middleton s kojom ima troje djece - Charlotte, Georgea i Louisa.

S druge strane, kraljičin sin princ Andrew je upleten u maloljetničke seks-skandale te ga se dovodi u vezu s osuđenim seksualnim prijestupnicima Jeffrey Epstein i Ghislaine Maxwell koji su podvodili djecu. Treba naglasiti kako kraljica, glavom i bradom, štitila svog sina Andrewa unatoč takvim glasinama, no kada su stvari postale vrlo delikatne, oduzela mu je vojne činove i kraljevska pokroviteljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Uz sve te teške životne situacije, 9. travnja 2021. godine ostala je bez svog supruga i to uoči svog 95. i njegovog 100. rođendana. Koliko god bila čvrsta, Filipova smrt je ostavila neizbrisiv trag na samoj kraljici te se ponekad stječe dojam kao da ne može preboljeti taj, za nju vrlo težak period.

Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

(FOTO: Profimedia)

Osim što je postavila tri rekorda za svog života, vjerujemo da tu nije kraj. Ne samo da je najdugovječnija vladarica u povijesti, vladarica s najdugotrajnijim brakom te kraljica čije je krunjenje gledao rekordan broj ljudi - oko 300 milijuna gledatelja.

Njezin modni izričaj mogao bi se okarakterizirati kao konzervativan, a jedan od zaštitnih znakova su njezinih šeširi. Slobodno vrijeme voli provoditi prateći konjske trke, fotografije i pse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Kraljevsko bogatstvo nikada neće biti poznato, pogotovo široj javnosti. Vrijednost Elizabetine imovine procijenjena je na 500 milijuna američkih dolara. Iako iz palače tvrde kako je ta svota preuveličana, treba uzeti u obzir i kraljičinu osobnu kolekciju umjetničkih djela "teških" 10 milijardi funti te vrijednost dva dvorca.

Image
Foto: www.profimedia.hr
Image
www.profimedia.hr

(FOTO: Profimedia)

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
Malala Yousafzai

Najmlađa nobelovka kojoj su talibani pucali u glavu zasjala na naslovnici britanskog Voguea

Play ponuda

Više s weba