Ostalo

Nakon 40 godina ABBA ima novi album, ovo su prvi dojmovi (iz perspektive jednog fana): 'Hejteri će...

Članovi legendarne švedske pop grupe ABBA iznenadili su u četvrtak obožavatelje diljem svijeta objavom da su snimili novi album nakon 40 godina.

Dalibor Dobrić
04.09.2021 13:30

"Imamo novi album", kazali su na tiskovnoj konferenciji u Londonu Björn Ulvaeus (76) i Benny Andersson , koji su uz Anni-Frid Lyngstad (75) i AgnethuFaltskog (71) bili članovi jedne od najuspješnijih grupa u povijesti.

Novi album, "ABBA Voyage", izlazi 5. studenoga i sastoji se od 10 novih pjesama, snimljenih u Anderssonovu studiju u Londonu.Dvije od njih, "I Still Have Faith In You" i"Don't Shut Me Down", premijerno su odsvirane tijekom tiskovne konferencije.

Kad neka grupa koja je s pozornica i top lista nestala davno, a čiji su članovi danas u svojim 70-im godinama objavi nešto novo, obično je razlog i više nego jasan - penzija je postala malo tanka, tantijemi dolaze sve mršaviji i valja nešto prikupiti da se ostavi unucima.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

U motive možemo staviti i možda malo želje da se promijeni umirovljenička rutina ili osjeti onaj šušur prohujale mladosti. Ono što mogu ponuditi svijetu rijetko je više od nostalgije, nove se pjesme sviraju na koncertima, ali svi znamo zašto je publika došla - čekaju se stari hitovi.

No, malo je koja grupa tako dosljedno odbijala gotovo svako javno pojavljivanje, obradu svojih pjesama (tantijemmi koji stižu članovima grupe ABBA očito se nisu stanjili dovoljno da dopuste obrade, remixove i uopće diranje svojih pjesama - iznimka je Madonna koja se itekako namučila dok je dobila za dozvolu da upotrijebi sample pjesme "Gimme, Gimme"), a okupljanje cijele grupe ionako je izgledalo potpuno nemoguće, ta ipak je riječ o razvedenim bračnim parovima. Međutim, kao bomba je odjeknula najava da ABBA dolazi s novim albumom. Singl koji je najavio album "I Still Have Faith In You" klasična je ABBA, pjesma kao da je napisana prije 40 godina i stavljena negdje u neki sef. Pjevna, melodična, nježna... Ali za razliku od primjerice "The Winner Takes It All" i još nekih napisanih u to doba pred razlaz, ova je optimistična. Još imam vjere u tebe.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Poruka koju današnji svijet pogođen pandemijom, globalnim zatopljenjem, masovnim izumiranjem životinjskih vrsta, nestajanjem šuma, ratovima, suludim vođama, antiznanstvenim pokretima itekako treba. Hejteri će hejtati i samo izvolite. Dobro došla natrag, ABBA. Nedostajala si.

Stavovi koji su izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora te ne odražavaju nužno stav redakcije portala RTL.hr.