Ostalo

Nemaju prezime ni osobno bogatstvo, a caruju više od 2.500 godina: Otkrivamo sve o japanskoj kraljevskoj...

Odnos cara prema carici je pomalo i bizaran jer se ona pojavljuje u javnosti samo uz svog supruga, no tu nije kraj...

L.K.
27.10.2021 20:00

Nekadašnjajapanska princeza Mako izjavila je kakosvog supruga Keija Komura vidi kao "nezamjenjivu" osobu u svom životu, dok je on za nju rekao kako je ona "voljenaosobas kojom ćeprovesti ostatak života". Tako romantične riječi su uputili jedno drugome na konferenciji za novinare u tokijskom hotelu, što je ujedno njihovo prvo pojavljivanje kao dvoje supružnika.

Vjenčanjem jenajstarija nećakinja 61-godišnjeg cara Naruhita izgubila titulu princeze i postalagospođaMako Komuro . Prema japanskom zakonu,kada princeza napusti carsku obiteljzbog udaje za pučanina, ona gubikraljevski status i također postaje obična pučanka.


Pogled javnosti na njihov brak

"Brak je bio neophodan izbor za nas, kako bismo nastavili živjeti svoje živote i njegovatiosjećaje koje gajimo jedno prema drugome", izjavila je gospođa Komuro, koja je dodala kako joj je"laknulo"što se konačno mogla vjenčati.Valja istaknuti kako je njihovbrak općenito bio dobro prihvaćen.

Mako

(FOTO: Profimedia)

Prema anketi novina Yomiuri, ovog listopada je više od polovice japanske javnosti podržalo ovaj brak, dok ih je tek33 posto bilo protiv. Tim povodom je izbio jedanprosvjed na kojem su demonstranti optužili Komura za "zločine".

A kakvu obitelj Makonapušta?


Život japanske carske obitelji

Japanska carskaobitelj je ujedno inajstarija nasljedna monarhija na svijetu, što nam potvrđuje podatak o njihovim počecima još iz 6. stoljeća prije Krista. Zanimljivo je kako su tradicije i rituali ostalinepromijenjeni od tada.

Pročitajte još
Princeza odabrala ljubav: Odriče se titule i 8 milijuna kuna kako bi se udala za pučanina

Za obitelj cara, prinčeva i princezapostoji Zakono carskim kućanstvima iz 1947. godine, odnosnostatutjapanskog zakona koji potvrđuje liniju carskog nasljeđa.Kroz svoju povijest nikada nisu skrenuli s puta, osim ako je to bilo neophodno.

Prema predaji, postoje dva zapisa koji prenose povijest drevnog Japana i carske obitelji.

Prvi zapis je još iz davne 713. godine i sačuvan je pod nazivom "Kojiki", što znači "Zapis o drevnim stvarima". Riječ je o zbirci mitova koji pričaju o podrijetlu četiri glavna japanska otoka: Hokkaido, Honshu, Shikoku i Kyushu. U "Zapisu o drvenim stvarima"spominje se mitsko podrijetlo duhova Kamija.

Drugi zapis je nastao sedam godina kasnije, preciznije rečeno 7620. godine i poznat je kao "Nihou Shoki" ili "Japanske kronike". "Nihou Shoki" sadrži najstariju službenu povijest Japana.

Car Naruhito i obitelj

(FOTO: Profimedia)


Prvi car japanske dinastije

Suverena prava cara i povlastice prenose se s koljena na koljeno. Sve je počelo s prvim japanskim carem Ninigijem-no-Mikotom , koji je prema legendipotomak božice sunca i boga oluje.

Ninigijev-no-Mikotovotac, car Jimmu je na prijestolje došao 660. godina prije Krista. Upravo ta kraljevska nasljedna linija je ostala neprekinuta. Ipak, s takvom pozadinskom pričom, postoji vrlo mali broj opipljivih dokaza koji potvrđuju obiteljsko stablo kraljevske obitelji.

Osim što nazoče službenim funkcijama, članovi carske obitelji sudjeluju i u vjerskim ritualima koji se održavaju u njihovoj palači. Zanimljivo je da članovi obitelji ne smiju imati prezimena, vlastito bogatstvo, a ne smiju ni javno izražavati svoje mišljenje.

Isto tako, iznenađuje podatak prema kojem je caru zabranjeno bavljenje političkim pitanjima jer je svrha njegovih dužnosti održavanje tradicije tečinova koji objedinjuju Japan, kao i održavanjejapanske tradicije.

Osim organizacije državničkih večera, neizbježne careve dužnosti suposjetuglednicima i svjetskim liderima, nastup na pomno odabranim festivalima te prisustvo nasvečanosti otvaranja, kao i tješenje žrtava prirodnih katastrofa.

Uz prethodno navedene dužnosti, car mora imenovati premijera i predsjednika Vrhovnog suda, dodijeliti počasti, ali i primiti iste ako mu ih uruče strani veleposlanici.

Pročitajte još
Odrekla se svega zbog ljubavi! Japanska princeza udala se za pučanina

Odnos cara prema carici je pomalo i bizaran jer se ona pojavljuje u javnosti samo uz svog supruga, no tu nije kraj. Uz to, carica mora hodati dva koraka iza svog supruga kada zajedno uđu u prostoriju. Kao dodatan znak poštovanja, smije novinarimagovoriti upola manje nego car.

Car Naruhito i carica Masako

(FOTO: Profimedia)


Japanska carska agencija za kućanstva

Uz carsku obitelj, postoji i Japanska carska agencija za kućanstva. Uloga agencije je javno upravljanje onimešto je učinila obitelj cara. Riječ je o birokratskoj organizaciji od 1124 člana, u kojoj se svi članovimoraju strogo pridržavati pravila koji se temelje na raznim ritualima.

Uz utvrđene propise agencije koja postoji gotovo 15 stoljeća, mogu zabraniti izravno citiranje cara. To pravilo je uvedeno zbog zaštite cara od osramoćenja samog sebe, ali i Japana.

Ponajprije,njihova glavna uloga je širenjepozitivnih informacija o caru i njegovoj obitelji, kao i odobravanje carevog rasporeda.


Po zakonu žene ne mogu biti carice

Prema zakonu, u prvom poglavlju carskog zakona stoji: "Nasljeđivanje carskog prijestolja, članak 1: 'Carsko prijestolje naslijedit će muško potomstvo u muškoj lozi koja pripada carskoj lozi'".

U Meiji eri koje je trajalo od 1868 do 1912. godine, Zakon o sukcesiji je postao stroži jer je Japan tadakrenuo prema modernizaciji. Ubrzo nakon toga se promijenila careva uloga te je vraćen na mjesto vrhovnog zapovjednika. Meiji vođe su uspostavili liniju nasljeđivanja samo za muškarce jer su smatrali kako ženama nije mjesto na carskom prijestolju.

U aktualnom zakonu stoji kako samo muški nasljednici careva sa očeve strane mogu stupiti na prijestolje.


Ovako se nasljeđuje cara

Prvi na popisu koji nasljeđuje japanskog cara je najstariji carev sin, a drugi na "listi" je najstariji sin carevog najstarijeg sina. Nakon njih, slijede svi preostali potomci najstarijeg carevog sina te drugi carev sin uz svoje potomke. Osim ostalihcarevih potomaka, na red dolaze braća cara uz svoje nasljednike, zatim ujaci cara i njihovi potomci.

Prema zakonu o nasljeđivanju, postoji 13 kraljevskih žena i samo pet kraljevskih muškaraca.

Car Naruhito je aktualni japanski car kojeg će naslijediti tri člana carske obitelji. Prvo bi trebao biti carev mlađi brat, prijestolonasljednik Akishino . Nakon njega, u fokusu je sin prijestolonasljednika, princ Hisahito . Onaj treći ili posljednji je brat nekadašnjeg cara Akihita , 85-godišnji princ Hitachi .

Muškalozanasljednika je na leđima 15-godišnjeg princa Hisahita . Prema tradiciji, ako se Hisahito ne oženi i ne dobije muškog nasljednika, doći će do prekida tradicionalnelinijenasljednika.

Car Naruhito i princ Hisahito

(FOTO: Profimedia)

Unatoč zakonu o nasljeđivanju, povijesni zapisi o carskoj obitelji svjedoče o osam carica koje nasljeđuju prijestolje. Treba istaknuti kako je njihovo uzdizanje omogućeno ponajprije zbog sprječavanja borbi za vlast. Uz sve probleme, pokazalesu se izvrsnim vladaricama.

To su bile, kronološkim redom: carica Suiko , carica Kōgyoku / Saimei , carica Jitō , carica Genmei , carica Kōken / Shōtoku , carica Kōken , carica Meishō i carica Go-Sakuramachi .


Kulturološki značaj obitelji

Postoje dvije struje mišljenja. S jedne strane, mnogobrojni misle kako je njihovo "slijepo" pridržavanje tradicije pomalo i nazadno. S druge strane, upravo držanje dotradicija daje unikatnost carskoj obitelji.

Otkad je careva u Japanu, svi ratovi, bitkei krunidbesu zapisani što je dodatno pomoglo pri očuvanju povijesnih činjenica.Tajj potez je i dodatan dokazcarskeloze i njihove "čistoće" krvi.

Pogotovo nakon vjenčanja princeze Mako, kada se mnogi se pitaju hoće doći do prekida tradicije.