Ostalo

Nina Violić: 'Na mene i moje dijete dignuta je zastrašujuća hajka, prijete mi progonom, smrću i silovanjem'

"Prije dva dana napisala sam na svom zidu na Facebooku kako se osjećam. U nepunih 40 sati na mene i moje dijete dignuta je zastrašujuća hajka. Prijete mi progonom, smrću, silovanjem", napisala je glumica Nina Violić na svom Facebook profilu

S.K.
28.01.2016 08:47

Nakon što se prije dva dana obrušila i zgrozila nad novom političkom vlašću i društvenim previranjima, prije svega pozivajući kolege kulturnjake na zajednički otpor resornom ministru Zlatku Hasanbegoviću , poznata glumica Nina Violić objavila je novi status u kojem otkriva kako je dobila prijetnje.

Pročitajte još
Ninina oštra pobuna protiv nove vlasti: 'Očajna sam što ću do kraja života živjeti u šu*** svijeta'

"Prije dva dana napisala sam na svom zidu na Facebooku kako se osjećam. U nepunih 40 sati na mene i moje dijete dignuta je zastrašujuća hajka. Prijete mi progonom, smrću, silovanjem", započela je glumica.

"Molim sve one koji su, bez mog dopuštenja, objavili to pismo da objave i ovo, jer ne želim da preko mene dižete bune i zveckate oružjem. Prostor moje borbe nisu ni društvene mreže ni mediji. Više od 20 godina prostor moje borbe je gluma i u tom prostoru uvijek sam bila spremna na sve. Pokušavala sam mijenjat stvari i uspjevala ponekad. Osobna sloboda je ono čime sam se bavila i bavit ću se zauvjek. Sloboda u glavi, sloboda od onoga sto su me naučili, sloboda od onoga čime me straše. Zalažem se i zalagat ću se za neovisnost kulture od politike bez obzira tko je na tronu. Ne zanimaju me oni, zanima me istina. Drugačija, neprilagođena, odbačena, hrabra, plemenita, velikodušna. Borim se i borit ću se protiv tradicionalističke i baštinske umjetnosti, zato sto je mrtva i nema odnosa s vremenom u kojem živimo. Ne podnosim nacinalizam, fašizam i povraća mi se od svih vrsta patriotizama. Gnušam se diktature i jednoumlja. Ne pristajem na podjele desno i lijevo i zauvijek cu se sprdati s ljudima kojima svijet tu počinje i zavrsava", naglašava.

"Zato vas molim da me ostavite na miru. Ne pripadam svijetu za koji se vi borite. Slobodna sam od vaseg jada i gluposti i znam da nisam usamljena u tome. Brine me ono što je, u posljednjih nekoliko sati, moje benigno pisamce izazvalo. Ne mogu vjerovat da se to pismo smatra hrabrošću. Ne zelim ni pomislit da se bojimo reći ono sto osjećamo. I ne pristajem na drustvo u kojem je to podvig.Molim Vas da moje pismo objavite u cjelosti", zaključila je Violić na Facebooku.

Podsjetimo, glumica je prvotno napisala: ""Nije mi smješno. Po prvi put nisam sposobna ovo što se događa gledat iz nekog drugog neobaveznog iščašenog ugla. Tjeskoba me valja već nekoliko dana. Nije zajebancija. Čak ni registar izdajnika nije mi zabavan. Sve je realno i sve je gore nego u najcrnjoj mori. Očajna sam što ću sve do smrti živjet u šu*** svijeta i što se nikad ništa neće promijeniti. Naša djeca isto. Njihova djeca isto. Gonite se u tri pi*** materine cijela fašistička Evropa i naša primitivna prčija! Nisam odavde".

Njezin stav su podržale i brojne druge kolege poput Leona Lučeva, Lucije Šerbedžija, Kristijana Beluhana, Viktora Drage te mnogih drugih.

Na njenom Facebook profilu također se može naći javni apel Vladi RH protiv imenovanja Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture i adresa kojom se pozivaju radnici i radnice u kulturi da se potpišu.