Ostalo

Nitko ih ne slijedi u bojkotu dodjele Oscara: većina zvijezda se drži izreke 'šutnja je zlato'

Četvero američkih filmskih zvijezda objavilo je da će idući mjesec bojkotirati dodjelu Oscara jer među nominiranim glumcima nema nijednog Afroamerikanca, ali izgleda da ih malo tko planira slijediti

HINA
22.01.2016 14:27

Redatelji Spike Lee i Michael Moore te glumački par Will i Jada Smith objavili su će bojkotom dodjele prosvjedovati zbog činjenice da drugu godinu zaredom nijedan afroamerički glumac nije nominiran za nagradu.

Drugi, poput oskarovaca Georgea Clooneyja i Lupite Nyong'o slažu se da manjine nisu dovoljno zastupljene u filmskoj industriji, ali nisu pokazali namjeru da ostanu kod kuće.

Golema većina drugih zvijezda, ističe Reuters, drži se izreke "šutnja je zlato".

"Mislim da su mnogi ljudi u industriji svjesni toga da pravi problem leži u filmskim studijima i agencijama, a ne u Akademiji filmskih znanosti i umjetnosti", rekao je novinar Varietyja Tim Gray , koji prati Oscare više od 30 godina.

Mark Ruffalo , nominiran za najbolju sporednu ulogu za film "Spotlight", o novinarskoj istrazi koja je dovela do otkrića o zlostavljanju djece u Katoličkoj crkvi, u četvrtak je kazao da podržava zahtjeve da Hollywood bude raznolik, no da će ići na dodjelu Oscara "u znak potpore žrtvama zlostavljanja i dobrom novinarstvu".

Brie Larson , nominirana za ulogu u filmu "Soba", na svom je Twitteru napisala da je nedovoljna zastupljenost manjina tema koja zaslužuje pažnju, ali nije dodala ništa što bi upućivalo na to da se namjerava priljučiti bojkotu.

Pročitajte još
I Clooney bojkotira dodjelu Oscara: 'Film ne daje priliku marginaliziranim društvenim skupinama'

Robert Redford uopće nije želio ulaziti u polemiku. "Ne zanimaju me Oscari, ne zanimaju me", odgovorio je na novinarsko pitanje na otvaranju festivala neovisnog filma Sundance. "Meni je važan rad, a ono što slijedi poslije... o nagradama, o tome ne razmišljam".

Afroamerički glumac Chris Rock našao se pod pritiskom nekih svojih kolega da odustane od uloge voditelja dodjele, ali komičar smatra da može učiniti više ako zadrži taj posao.

"Mislim da mu je to odlična prilika da cijeli svijet čuje što ima reći o tom problemu", rekao je Tim Gray.

Ni latinoameričke skupine, čiji se filmski talenti još manje prepoznaju u vrijeme dodjele Oscara, ne podržavaju bojkot. "Mnogi latinoamerički glumci koji se jedva mogu dokopati kakve uloge ne žele gristi ruku koja ih hrani", rekao je predsjednik hispanofone zaklade za umjetnost Felix Sanchez .