Ostalo

Nives knjigom prekrila grudi: Čekam svog Kiklopa!

"Čekam svog Kiklopa", napisala je Nives pored fotografije na kojoj je grudi i međunožje prekrila svojom knjigom 'Gola istina' koja je bila najprodavanija 2008. godine.

K. T. - HINA
06.09.2013 12:12

Nakon što je Županijski sud u Puli odlučio da je Sa(n)jam knjige u Istri dužan Nives Drpić (32) uručiti književnu nagradu, ona je objavom svoje fotografije na društvenim mrežama pokazala je da je s nestrpljenjem iščekuje.

"Čekam svog Kiklopa", napisala je Nives pored fotografije na kojoj je grudi i međunožje prekrila svojom knjigom 'Gola istina' koja je bila najprodavanija 2008. godine.

Manekenki i autorici knjige "Gola istina" Nives Celzijus Sajam knjige u Istri ipak će, nakon pravomoćne sudske odluke, morati uručiti književnu nagradu "Kiklop" koju su joj odbili dodijeliti za Hit godine 2008. kao najprodavanijoj hrvatskoj knjizi, doznaje se od izdavača nagrađenog naslova Premier Medie.

U priopćenju koje su odaslali medijima stoji da je Nives Celzijis pravomoćnom odlukom Županijskog suda u Puli "priznato pravo da je autorica najprodavanije hrvatske knjige svih vremena te je Sajmu knjiga u Puli određeno da u roku od 15 dana moraju organizirati dodjelu nagrade Kiklop za Hit godine 2008. godine i dodijeliti ga autorici".

U njenoj pisanoj izjavi stoji da je zadovoljštinu sudskim putem odlučila zatražiti čim joj je direktorica Sajma knjiga u Puli Magdalena Vodopija odbila uručiti "Kiklopa" i potom ukinula cijelu nagradu.

"Kad smo dobili prvostupanjsku presudu bila sam zadovoljna presudom, ali i neizmjerno tužna ponašanjem dotične koja je i tijekom suđenja izvodila pravi cirkus pozivajući se na svoje 'visoke moralne' kriterije da ženi poput mene ne može dodijeliti nagradu bez obzira na neosporne rezultate. Sada kada je i prvostupanjska presuda postala pravomoćna, dotična gospođa izbjegava izvršiti svoje obaveze iako je na to obavezuje zakon i sud Republike Hrvatske", navodi u izjavi Nives Celzijus.

Dodaje i da je "Gola istina" najprodavanija hrvatska knjiga svih vremena i to ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj regiji. "To mi nitko nikad ne može oduzeti, a također ni 'Kiklopa' na kojem ću inzistirati do kraja. Očekujem da će kod dotične gospođe Vodopije i njezinih savjetnika prevladati razum i da će poštujući pravomoćnu sudsku odluku organizirati dosuđenu im dodjelu nagrada. I meni, kao pravnom laiku, poznato je da će svako odgađanje i izbjegavanje pravomoćne presude biti samo na njihovu štetu. Stoga, 'Kiklopa' očekujem i naravno da ću ga primiti jer sam ga svojim radom i uspjehom zaslužila", izjavila je Nives Celzijus, sada i sudski potvrđena kao najprodavanija hrvatska književnica.

Izdavač ističe da autorica na sudu ipak nije dobila traženu novčanu odštetu i prenosi izjavu njena odvjetnika Srđana Simića prema čijim riječima novac nije bio prioritetan, iako su ga namjeravali donirati u humanitarne svrhe.

"Pravomoćnom presudom uspjeli smo dokazati kako je tužiteljica bila apsolutno u pravu kada je očekivala zasluženu nagradu, a sada očekujemo od Sajma knjiga da postupi po zakonu i našoj štićenici dodijeli sva prava i povlastice koje su joj namjerno i protuzakonito oduzeli", ustvrdio je odvjetnik u pisanoj izjavi.