Ostalo

Održana 78. dodjela Zlatnih globusa: Pogledajte tko su dobitnici

Zlatni globus za najbolju dramu pripao je filmu "Nomadland", najbolju komediju filmu "Borat Subsequent Moviefilm", dok je kod televizijskih serija najviše nagrada osvojila Netflixova "Kruna", objavljeno je u nedjelju na virtualnoj dodjeli nagrada.

Hina - Tabloid.hr
01.03.2021 08:51

Ove godine, s obzirom na pandemiju koronavirusa, 78. po redu godišnja dodjela nagrada održana je uglavnom virtualno, a suvoditeljice svečanosti, Tina Fey i Amy Poehler , dodjelu Zlatnih globusa vodile su s dvije lokacije - jedna iz New Yorka, a druga izLos Angelesa.

Zlarni globusi

(FOTO: www.profimedia.hr)

Nakon Oscara, Zlatni globus predstavlja najvažniju nagradu u filmskoj i televizijskoj industriji, nominirane i pobjednike odabiru članovi holivudskog udruženja stranih novinara (HFPA), a dodjela ove godine bila je zasjenjena i prigovorima zbog manjka tamnoputih predstavnikau 87-članom HFPA udruženju.

" Nomadland ", redateljice Chloe Zhao, osvojio je Zlatni globus za najbolju dramu. U filmuglavnu žensku ulogu tumači Frances McDormand , koja gubi sve u velikoj krizi 2008. godine, spakira stvari u svoj automobil i odlučuje živjeti nomadskim životom, vozeći se američkim zapadom nakon ekonomskog sloma maloga grada.

Zlatni globusi

(FOTO: www.profimedia.hr)

Zhao je i pripala nagrada u kategorijinajboljegredatelja, čime je tek druga žena u povijesti Zlatnog globusa kojoj je pripala nagrada u toj kategoriji.

U kategoriji najboljeg filma - mjuzikla ili komedije nagradu je pripalafilmu " Borat Subsequent Moviefilm " (Borat 2) saSachomBaronom Cohenom u glavnoj ulozi novinara iz Kazahstana koji nosi dar za američkog potpredsjednika Mikea Pencea.

Cohenu je ujedno za ulogu u tom filmu pripala i nagrada u kategoriji najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu,dok je Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu dodijeljena Rosamund Pike za ulogu ufilmu "Jako mi je stalo".

Chadwick Boseman posthumno je dobio nagradu zanajboljegfilmskogglumca u drami,šest mjeseci nakon što je njegova smrt u 43. godini šokirala obožavatelje širom svijeta. Nagrađen je za vodeću ulogu u filmu "Ma Rainey: Majka bluesa", dok je za najbolju glumicu u drami nagrađena Andra Day za film"The United States vs Billie Holiday".

Zlatni globusi

(FOTO: www.profimedia.hr)

Netflix najuspješnjiji - po četirinagrade za " Krunu ", a dvije za" Schitt's Creek "

Netflixova drama "Mank",redatelja Davida Finchera, imala je najviše filmskih nominacija za Zlatni globus, šest, uključujući i najvažniju, za najbolju dramu, no naposljetku je ostala praznih ruku.

No, streaming servis video i TV sadržajaNetflix sa šest nagrada u kategoriji televizijskih serijai četiri Zlatna globusa u kategoriji filma ipak je bio najuspješniji od svih distributera.

Neftlixovaserija"Kruna", koja prikazuje život britanske kraljevske obitelji, tako je proglašena za najbolju dramsku televizijsku seriju.Emma Corrin (25) koja u "Kruni" glumimladu princezu Dianu,proglašena je najboljom glumicom u dramskoj televizijskojseriji, pobijedivši veteranke Oliviu Colman i Lauru Linney. U kategoriji najboljeg glumca u dramskoj seriji nagraduje osvojio Josh O'Connor, koji u "Kruni" glumiprinca Charlesa. Tu je iGillian Anderson koja je proglašena najboljom sporednom glumicom za ulogu premijerke Margaret Thatcher.

DanLevyi njegovotacEugene glavni su glumci i kreatori Netflixoveserije"Schitt's Creek", pričeo jednom bogatoj obitelji koja je prisiljena preseliti u mali grad, a koja je pobijedila ukategorijinajbolje humoristične televizijske serije. Catherine O'Hara iz te serije osvojila je Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice u televizijskoj seriji iz žanra komedije ili mjuzikla.

Veliki Netflixovprošlogodišnji hit " Damin gambit " pobijedio je ukategoriji serija ograničena trajanja.

Za najboljeg glumca u humorističnoj seriji Zlatni globus je dobioJason Sudeikis u za ulogu u seriji "Ted Lasso", o treneru američkog nogometa koji je dobio posao u Londonu.

"Minari" najbolju film na stranom jeziku. Korejsko-američki"Minari"najbolji jefilmna stranom jeziku, ariječ je o obiteljskojdramis elementima komedije u kojoj se korejska obitelj doseljava u državu Arkansas u potrazi za američkim snom'.

Britanac Daniel Kaluuya osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca za ulogu Freda Hamptona, aktivista Crne Pantere u filmu "Juda i crni mesija". Njegov sunarodnjak John Boyega nagrađen je pak za sporednu ulogu glumca za ulogu u televizijskoj seriji "Mala sjekira" o životu crnaca u Londonu 1970-ih.

U kategorijinajboljesporedneglumice za ulogu u filmu Mauritanacnagradu je dobilaJodie Foster, dok je "Duša" dobio nagradu za najbolji animirani film.

Zlatni globusi

(FOTO: www.profimedia.hr)

Jane Fonda nagrada za životno postignuće u filmu. Američka glumica i aktivistica Jane Fonda za životno postignuće u filmskoj industrijidobila je nagraduCecil B. DeMille. Fonda je bila jedna od najvećih televizijskih zvijezdi 1960-ih i 1970-ih godina, u filmovima kao što su "Barbarella" i"Klute".

Nagradaza životno djelo na televiziji, nazvana po komičarki Carol Burnett , pripala je pak98-godišnjem televizijskom pioniruNormanu Learu, koji je kao scenarist i producent bio pokretačka snaga nekoliko serijakoje su dominirale američkim televizijskim ekranima 1970-ih i 1980-ih, kao što su "All in the Family" and "One Day at a Time."