Ostalo

One su samozatajne, uspješne i elegantne! Prve dame zemalja regije privlače pozornost unatoč želji za...

Žene bi trebale vladati svijetom, a ne sumnjamo da bi u regiji bilo ljepše kada bi na čelnim pozicijama bilo više žena, posebno ako je suditi prema prvim damama

Barbara Marinović
01.07.2022 20:00

Uloga prva dame zahtjevna je, a na određeni način i nezahvalna. Žene su to koje skoro nikada ne dobiju zasluženo priznanje i zasluge za sve ono što odrade tijekom mandata svojih supružnika, a pri svakom važnom državničkom posjetu ili putovanju analizira im se svaki korak. Važno je što se oblači, važno je koliko stranih jezika pričaju i kako se ponašaju, a bitno je i da promoviraju svoju zemlju. Poželjno je, primjerice, nositi nakit i odjeću s nacionalnim potpisom, a mogli smo to vidjeti proteklih dana i na primjeru naše Sanje Musić Milanović koja je u Madridu nosila isključivo Varteks. Sanja Musić Milanović sjajna je prva dama, a svoju ulogu odrađuje besprijekorno.

Supruga predsjednika Zorana Milanovića inače je ugledna liječnica koja godinama odrađuje projekte i kampanje vezane za javno zdravlje. Iznimno je aktivna u područjima svog djelovanja, a koliko je dobra u odrađivanju posla svjedoči i činjenica da je nedavno dobila priznanje Svjetske zdravstvene organizacije za zasluge u promicanju javnog zdravlja. Usto, Sanja je uvijek odmjerena i fina, a u javnim istupima odijeva prvenstveno hrvatski dizajn - baš onako kako i prilični prvoj dami naše zemlje. Prva dama supruga je upoznala na novogodišnjem tulumu 1991. godine - i sve ostalo je povijest. Svega tjedan dana od upoznavanja, Sanja i Zoran postali su par, a vjenčali su se 1994. godine. Stigli su im potom sinovi Ante Jakov i Marko, koji su veliki ponos svojim roditeljima. Dok se tijekom njihovih zajedničkih godina Zoran posvetio i političkom usponu, Sanja je bila posvećena svojoj karijeri - 2010. godine doktorirala je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Iako je poznato da je Sanja svom suprugu velika podrška, zna se i da ova dama nikada nije zapostavila vlastitu karijeru. Ova ostvarena žena rastura na svim poljima, a Hrvatska će je pamtiti kao jednu od svojih najaktivnijih prvih dama!

Pročitajte još
Sjajna prva dama! Sanja Musić Milanović šarmirala kraljicu Letiziju i Brigitte Macron

Znatno samozatajnija je, pak, prva dama susjedne nam Srbije. Supruga Aleksandra Vučića rijetko se pojavljuje u javnosti, no kada to napravi - svi bruje o tome koliko je elegantna i lijepa Tamara Vučić . O njoj se ne zna previše, osim da se za Aleksandra Vučića udala u tajnosti 2013. godine. Rođena je u Beogradu 1981. godine, a u tom gradu završila je Fakultet političkih znanosti. Srpski mediji bilježe da je Tamara od 2010. zaposlena u ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije, a aktivno se bavi i humanitarnim radom te najčešće javno posjećuje upravo takva događanja. Iako podržava supruga u političkim ambicijama, Tamara se rijetko javno eksponira, draži joj je život u miru, izvan očiju javnosti i medija. Posvećena je majka dječaka Vukana, koji je u obitelj stigao 2017., i to nakon što je nju i supruga pogodila tragedija. Naime, Tamara je 2013., svega tri dana prije porođaja, izgubila djevojčicu koju je nosila. Malenoj je srce iznenada prestalo kucati. Tamara i Aleksandar tu su privatnu tragediju zadržali u intimi obiteljskog doma.

Tamara i Aleksandar Vučić

Pozornost u Madridu na NATO summitu privukla je još jedna prva dama iz našeg susjedstva. Lidija Đukanović pratila je supruga Mila na putovanje u Madrid. Crnogorski predsjednički par privukao je pozornost i zbog sjajne haljine koju je za svečani prijem kod španjolske kraljevske obitelji odabrala Lidija. Nosila je haljinu brenda Emilia Wickstead, a privukla je pozornost i svojim preplanulim tenom. Lidija i Milo u braku su skoro 40 godina, a spojila ih je u mladosti ljubav prema košarci koju su oboje trenirali. Nakon što su ušli u brak, dobili su sina Blaža, koji je centar njihovog svijeta. Dok je Đukanović iznimno eksponiran zbog svog političkog života, Lidija se drži po strani i uživa u životu dalje od očiju znatiželjne javnosti.

Lidija i Milo Đukanović

Supruga Boruta Pahora odvjetnica je Tanja Pečar . Žena je to koja se sa suprugom u javnosti pojavljuje isključivo kada to od njega zahtjeva protokol. Par je u braku preko 30 godina, te imaju sina Luku. Svojedobno je Pahor u intervjuu priznao da sa svojom suprugom živi prilično neobičnim životom. Naime, Borut i Tanja ne žive zajedno već se vikendom druže obiteljski, a Tanja se po potrebi pojavljuje u ulozi prve dame.

Borut Pahor i Tanja Pečar

Pozornost je ovih dana u Madridu privukla i prva dama Sjeverne Makedonije. Stomatologinja i sveučilišna profesorica Elizabeta Gjorgievska supruga je Steve Pendarovskog. Rođena je u Skopju, gdje se školovala i doktorirala. Gostujuća je profesorica na Columbiji te je članica niza međunarodnih organizacija vezanih uz stomatologiju. S Pendarovskim ima jedno dijete te je svom suprugu velika podrška u njegovim političkim ambicijama.

Elizabeta Giorgievska