Ostalo

OVO ZNAJU SAMO NAJVEĆI FANOVI! Pokušali su je ubiti, u podrumu je imala bankomat, a uljez joj je upao u...

Dokumentarni film 'Elizabeta II.', koji odaje počast kraljičinoj 70-godišnjoj vladavini bez presedana, prepunoj uspona i padova, te daje uvid u brojne obiteljske tajne i zamršene odnose, propitkujući budućnost britanske monarhije nakon njezine smrti, na rasporedu je u nedjelju, 18. rujna od 18 sati na RTL-u. Uoči prikazivanjan dokumentarca, objavljujemo najzanimljivije priče iz života legendarne Kraljice.

T.M.
17.09.2022 12:15

Prije nekoliko dana napustila nas je kraljica Elizabeta II. , najdugovječnija vladarica u povijesti Velike Britanije. Iako se proteklih dana, ali i desetljeća, svakodnevno pisalo o njezinom životu, a svaki korak bio je pod povećalom javnosti - postoje neki detalji iz njezinog privatnog života za koje većina nikada nije čula. Mnogi primjerice ne znaju da je kraljica Elizabeta u podrumu imala privatni bankomat, pjesme joj je pisao privatni pjesnik, ali i da je zrakoplove mogla razlikovati samo po zvuku. U nastavku vam donosimo nekoliko crtica iz njezinog života koje nisu toliko poznate javnosti.

kraljica Elizabeta II

VOZILA JE KAMION

Kraljica Elizabeta II. tijekom Drugog svjetskog rata 1939. htjela je sudjelovati u ratu, a imala je samo 14 godina kada je na neki način sudjelovala u istom. Tijekom radijske emisije hrabrila je najmlađe, a u narednih nekoliko godina završila je vojnu obuku. Kada je postala punoljetna pridružila se ženskoj pomoćnoj teritorijalnoj službi vozeći kamion. Zahvaljujući tome postala je jedina osoba na čelu neke države koja je sudjelovala u Drugom svjetskom ratu.

IMA DVA ROĐENDANA

Rođena je 21. travnja. 1926., što je ujedno i njezin službeni rođendan, ali baš poput ostalih britanskih monarha, i kraljica Elizabeta II. ima dva rođendana. Zašto? Kako su stručnjaci predvidjeli da je travanj prehladan za pravilan mimohod odlučili su da kraljica slavi rođendan početkom lipnja jer je tada za veliku vojnu paradu u Londonu puno pogodnije vrijeme.

VJENČANICU JE PLATILA KUPONIMA

O vjenčanici tadašnje princeze, a buduće kraljice Elizabete još i danas se priča. Kada je pokojnom, tadašnjem vojvodi od Edinburgha, Philipu Mountbattenu 20. studenog 1947. u Westminsterskoj opatiji izgovorila ''sudbonosno da'', Elizabeta je zablistala u haljini izrađenoj od kineske svile, s visokim izrezom i skrojenim prslukom. Zanimljivo, haljinu je morala kupiti kuponima za obroke, a vlada joj je dala čak 200 kupona kako bi ju mogla otplatiti.

kraljica elizabeta II.

PREŽIVJELA JE POKUŠAJ ATENTATA

Bilo je to tijekom australske turneje 1970. godine kada su kraljevskim vlakom kraljica Elizabeta II. i princ Philip putovali iz Sydneyja u Orange. Kraljevski par kretao se preko Modrih planina, a vlak se otprilike zaustavio na pola puta. Kasnije je otkriveno kako je atentator položio veliki balvan preko tračnica, a sve kako bi to izbacilo lokomotivu iz tračnice. Ipak, strojovođa je zakočio i ''za dlaku'' izbjegao katastrofu.

ULJEZ JOJ JE UŠAO U SPAVAĆU SOBU

Informacija da je nepoznata osoba uspjela upasti u dom kraljevske obitelji na prvu zvuči nestvarno i nemoguće. Kako je poznato da Buckinghamska palača ima izrazito jake mjere sigurnosti, mnoge je začudilo da je neupoznata osoba čak dva puta uspjela provaliti u Elizabetinu spavaću sobu. Michael Fogen u ranim jutarnjim satima 9. srpnja 1982. godine preskočio je ogradu i ušao kroz otključan prozor u prizemlju. Iako su tada mediji izvještavali kako su Fogen i Elizabeta dugo razgovarali prije nego što ga je policija uhitila, uljez je kasnije otkrio kako je kraljica samo istračala iz sobe.

G I N JE NJEZINO OMILJENO PIĆE

Kraljica je svaki dan prije ručka na stijenama pila gin pomiješan s vinom i kriškom limuna. Također, navodno je uvijek tijekom ručka pila vino, a svake večeri prije spavanja popila bi čašu šampanjca.

Kraljica Elizabeta II.

NOSILA JE TORBICU ZA TAJNE SIGNALE

Kraljica treba paziti na svaki svoj korak pa tako odlazak s neke večere na kojoj se ne osjeća ugodno ili joj je razgovor dosadio - nije baš najpametniji potez. Baš zato, kraljica je koristila torbicu za tajne signale. Primjerice, ako bi odložila torbicu na stol to bi značilo da želi da se sastanak završi u roku od pet minuta, a kada bi torbicu spustila na pod, osoblje je znalo da je treba spasiti od nelagodnog razgovora.

IMALA JE PRIVATNI BANKOMAT, ALI I PRIVATNOG PJESNIKA

U podrumu Buckinghamske palače kraljica je osim kvalitetnog vina držala i privatni bankomat, a to joj je osigurala najelitnija britanska banka Coutts. Također, imala je i privatnog pjesnika, a njegov rad je bio, kako stoji na stranicama kraljevske obitelji, od nacionalnog značenja.

ZRAKOPLOVE JE PREPOZNAVALA PO ZVUKU

U lipnju 2011. kraljica je u društvu prijateljica s jahanja uživala u lijepom poslijepodnevnom druženju. U jednom trenutku je samo rekla ''Boeing 747'', a nekoliko trenutaka nakon izgovorila je ''Airbus''. Kako je dvorac blizu aerodroma Heathrow, kraljica je mogla zrakoplove prepoznati po zvuku.

NEOBIČNI POKLONI

Tijekom 70 godina vladavine kraljica je dobila brojne poklone, ali neki su se ipak isticali više od drugih. Primjerice, dobila je jaguara i ljenjivca iz Brazila, ali i dva crna dabra iz Kanade. Životinje koje je Elizabeta dobivala od kolega, prijatelja i obožavatelja nisu mogli ostati u kraljevskoj palači već su smještene u londonskom zoološkom vrtu.

Dokumentarni film 'Elizabeta II.', koji odaje počast kraljičinoj 70-godišnjoj vladavini bez presedana, prepunoj uspona i padova, te daje uvid u brojne obiteljske tajne i zamršene odnose, propitkujući budućnost britanske monarhije nakon njezine smrti, na rasporedu je u nedjelju, 18. rujna od 18 sati na RTL-u. Uoči prikazivanjan dokumentarca, objavljujemo najzanimljivije priče iz života legendarne Kraljice.