Ostalo

Ozbiljna prijetnja: 'Ubit ćemo princa Harryja!'

Afganistanski talibani u ponedjeljak su objavili kako su odlučni u namjeri da ubiju britanskog princa Harryja, pilota borbenog helikoptera britanske vojske, koji se nedavno vratio u Afganistan u svoju drugu vojnu misiju.

HINA
10.09.2012 09:38

"Učinit ćemo sve što možemo da bismo ubili princa Harryja i ostale članove britanskih vojnih snaga čija je baza u Helmandu, južnoj afganistanskoj pokrajini, koja se smatra jednim od glavnih uporišta talibanske pobune", rekao je za France presse pobunjenički glasnogovornik Zabihulah Mudžahid.

"Ne želimo ga oteti, već ubiti", rekao je u telefonskom razgovoru, dodavši kako su talibani razradili 'vrlo važan plan' o napadu na Harryja.

Princ Harry, pilot borbenog helikoptera u britanskoj vojsci, ponovno je raspoređen na četveromjesečnu misiju u Afganistan, četiri godine nakon prvog boravka u toj zemlji, objavilo je u petak britansko ministarstvo obrane.

Princ Harry, poznat po nadimku Kapetan Wales u petak je stigao u logor Bastion u provinciji Helmand, gdje će biti dio zajedničke zrakoplovne skupine koja pruža helikoptersku potporu međunarodnim snagama u sklopu NATO-a i afganistanskim vojnicima.

"S bazom u Bastionu, najvećoj vojnoj bazi snaga koalicije u Afganistanu, njegova će eskadrila imati ulogu u nadzoru, odvraćanju i, bude li potrebno borbi, te pratnji drugih letjelica", objavilo je britansko ministarstvo obrane.

Harry (27), treći u nizu za nasljednika britanskog prijestolja, nekoliko je puta izrazio želju za povratkom u Afganistan, gdje je 2008. bio u misiji kontrolora za zračnu potporu, skraćenoj iz sigurnosnih razloga nakon što su mediji otkrili da je on tamo.