Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
u tijeku velika istraga

Porezni skandal na srpskoj estradi: glazbenici novac primaju na crno?

Glazbeni miljenici Balkana u poreznim su mukama. Srbiju već danima trese skandal u koji su navodno upleteni Zdravko Čolić, Neda Ukraden i Željko Joksimović. Priča se da su oni tek neki od mnogih zvijezda koje nisu prijavile svu zaradu. Kažu, hvalili su se basnoslovnim iznosima od novogodišnjih gaža, a poreznoj upravi prijavili su znatno manje od onoga što su zaradili. Je li riječ o utaji poreza ili o izmišljenom skandalu, doznajte u prilogu.

RTL/ 10.2.2015. u 17:52
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

I srpski glazbenici jedan po jedan sjedaju na vrući stolac koji su još davnih dana dobro zagrijali hrvatski estradnjaci. Onaj porezni.

"Prema našim operativnim saznanjima estradni umjetnici konstantno inzistiraju da im se nadoknade isplaćuju u gotovini bez službene evidencije uplate na njihov račun. To praktički znači isplata novca na crno", kaže direktor Porezne uprave Srbije Marko Marinković.

Tko je to novac brojao ispod stola, a prijavljivao kikiriki? Na obavijesni razgovor pozvani su mnogi.

"Ja već deset godina sve uredno vodim i imam svoju firmu koja se bavi koncertno izdavačkom djelatnošću. Mislim da radim sve kako treba, a to će dokazati i istražni postupak", izjavio je Željko Joksimović. 

Svoj komentar na tu temu ponudila je i pjevačica Seka Aleksić.

"Ako će provjeravati sve koji žive u ovoj zemlji, mislim da će naša zemlja imati mnogo ljepše i bolje standarde", rekla je.

Porezni inspektori, uz ostalo, pratili su nastupe koje su glazbenici najavljivali preko Facebook stranica. Tako se čini da su, prema prijavljenom porezu, masu njih odradili besplatno. Na tapeti su bili Jelena Karleuša, Neda Ukraden, Zdravko Čolić, a popis navodno sadrži 30-ak imena. Hrvatski poreznici s utajom na glazbenoj sceni nemaju posla već godinama.

"Ja vjerujem da je to signal iz europske zajednice da se počne uvoditi red. Tako je bilo i u Hrvatskoj, prije nego što je bila primljena u europsku zajednicu", rekao je glazbeni menadžer Zoran Škugor. 

No, cijela priča o utaji poreza ima svoje korijene još u staroj Jugoslaviji.

"Država bi uvijek bila naplaćena barem na prodajne karte, a onaj ukupni prihod građana je uvijek bio upitan. Tko je prijavio a tko nije, ja to nikada nisam pitao svoje pjevače i pjevačice, to je bio privatan problem svakog od nas", dodao je Škugor. 

Danas je poreznim inspektorima mnogo lakše ući u trag svakom koncertu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Danas je to puno lakše potovo zbog tog Facebooka, pošto se danas previše o estradi i piše i govori, ju današnje je vrijeme sakriti novac ravno znanstvenoj fantastici", kaže Škugor. 

"Što se tiče mog poreznog statusa, on je poznat i poreznoj upravi i hrvatskoj javnosti, mi u Hrvatskoj to imamo drugačije riješeno. Nema razloga da se naši glazbenici privode, barem ne zbog svog djelovanja u Republici Hrvatskoj jer ti nastupi su regularni", rekao je Miroslav Škoro. 

S dugovanjem poreza je priča druga, a lista je transparentna i duga. Barem je bila prije dvije godine, Neki su svoj dug već i podmirili. No, ako će Srbi slijediti hrvatski model očekuju ih naslovnice pune šesteroznamenkastih brojeva.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
dramatičan kraj

Božo Vrećo u ljubavnoj drami : 'Imao je dupli život, varao me i lagao'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba