Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
IDUĆEG PROLJEĆA

Poznati detalji krunidbe kralja Charlesa III.: Razmišlja se da bude isti dan kao Elizabetina, a bit će i jeftinija

Obitelj trenutačno boravi u Škotskoj gdje će u miru tugovati za kraljicom. U međuvremenu, planovi za krunidbu se već kuju...

Image
Foto: AP
A.Š./ 21.9.2022. u 13:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sada kada je pokopana kraljica Elizabeta II., britanska se monarhija priprema za krunidbu novog kralja – njezina sina Charlesa III. Kako pišu britanski mediji, želja mu je da krunidba ne bude toliko pompozna koliko je bila ona njegove majke iz 1953. godine. Cilj mu je prikazati monarhiju kao skromniju i najaviti novu eru koja je već započela s njegovom vladavinom. Navodno se čak razmišlja o tome da krunidba bude 2. lipnja, na isti dan kada ju je imala i pokojna kraljica.

"Operacija Zlatna kugla" naziv je plana Charlesove krunidbe, koje je započelo isti dan kada je preminula kraljica. Izvori bliski kraljevskom dvoru otkrili su kako očekuju da će ceremonija biti "kraća, manja i jeftinija" od one na kojoj je njegova majka okrunjena za kraljicu 1953. godine, a uz to bi se u ceremonijalni dio ubacio neki koji bi odao počast kraljici. Štedjet će se i zbog ekonomske i energetske krize, kako bi se i monarsi prikazali kao ljudi koji brinu o onima koji su potlačeniji.

Iako se očekuje da će tradicionalni aspekti ceremonije ostati nepromijenjeni, smatra se da će kralj proslaviti raznolikost kojom je opčinjen već desetljećima. U London će pozvati pripadnike različitih vjera, uključujući kršćane, muslimane, Židove, hinduiste i budiste, koji će biti djelom ceremonije.

Image
U PARLAMENTU

Kralj Charles III. i kraljica Camilla prvi put zasjeli na tron!

Fotogalerija
Image
U PARLAMENTU

Kralj Charles III. i kraljica Camilla prvi put zasjeli na tron!

Fotogalerija

Ne očekuju se objava planova u nadolazećim danima jer se kralj i kraljica trenutčano odmaraju. Nakon sprovoda su odletjeli u Balmoral gdje će njezinu smrti otugovati u miru. On i Camilla provest će najmanje sljedećih tjedan dana, a možda i više – u Birkhallu, starom domu kraljice majke na Royal Deesideu, čije se imanje nalazi pokraj Balmorala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Otkako mu je umrla majka, Charles je prisustvovao brojnim kraljevskim svečanostima, posjetio je sve četiri nacije Ujedinjenog Kraljevstva, ugostio svjetske vođe u Buckinghamskoj palači i predvodio svoju obitelj tijekom pogrebnih događaja u ponedjeljak.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
sumnjive okolnosti

Šokantna teorija o smrti makedonskog slavuja: 'Toše Proeski nije poginuo u nesreći, ubijen je!'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba