Ostalo

Preminula Betty Davis: Slavnu Afroamerikanku ni u doba rasizma ništa nije sputavalo da živi život punim...

Njezin životni put bio trnovit i težak, kao i kratkotrajni brak s jazz trubačem i skladatelj Milesom Davisom

L.K.
10.02.2022 20:30

Modna ikona, model, autorica pjesama i funk pjevačica, Betty Davis preminula je u 78. godini života. Sve je to potvrdila njezina velika prijateljica Danielle Maggio , javlja Rolling Stone .

"S velikom tugom javljam vijest o smrti Betty Davis, multitalentirane glazbene influencerice i pionirske rock zvijezde, pjevačice, autorice i modne ikone. Više od svega Betty je bila prijateljica, tetka, nećakinja i voljena članica svoje zajednice u Homesteadu u Pennsylvaniji, kao i svjetske zajednice prijatelja i obožavatelja", stoji u izjavi njezineprijateljice Connie Portis .

I dalje se ne zna točan uzrok smrti glazbenice i modela. Ipak, ono što se zna da je njezin životni put bio trnovit i težak, kao i kratkotrajnibrak s jazz trubačem i skladatelj Milesom Davisom , no to ju nije sputavalo da živi život punim plućima.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Iako je svijetu poznata kao Betty Davis, njezino ime u rodnom listu je Betty Mabry . Rođena jeu gradu Durhamu Sjevernoj Karolini, no nije se zadržala u rodnom gradu već se preselila u Pittsburgh, a nakon njega, kao 16-godišnjakinja postala je građanka New Yorka. Ondje je studirala na Fashion Institute of Technology. Izgleda kako joj je godio život u Velikoj Jabuci jer je vrlo brzo postala jedna od važnijih osobau klubovima kao što su 'Celler' gdje je bilaDJ i publiku oduševljavala svojim izborom glazbe.

Betty Davis

(Screenshot YouTube)

Njezina karijera modela je također bila uspješna jer je bila na naslovnicama modnih časopisa kao što suEbony,Glamouri Seventeen. U to vrijeme se družila s legendarnim afroameričkim glazbenicima, Jimijem Hendrixom i Slyem Stoneom . U to vrijeme je objavila svoj prvi singl'The Cellar' nakon čega ih je samo nizala. Baš tada, početkom 1968. godine je upoznala19 godina starijeg Milesa Davisa s kojim je izmijenila prstenje pred oltarom već u rujnu iste godine.

Betty i Miles su prekinuli 1971. godine nakon čega se ona odselila u London gdje je nastavilakarijeru, ali ne kao glazbenica već kaomodel. Ondje se zadržala jednu godinu nakon čega se odselila u SAD kako bi surađivala s gitaristom Carlosom Santanom , no taj plan se izjalovio pa se snimala svoje pjesme s američkim glazbenicima.U Pittsburghu se situirala 1979. godinegdje je provela ostatak svog života daleko od pozornice, reflektora, medija i pažnje javnosti.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.