Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Nakon duge bolesti

Preminuo doajen srpskog glumišta Predrag Ejdus

U Beogradu je u petak navečer u 71. godini poslije duge bolesti preminuo jedan od doajena srpskog glumišta Predrag Ejdus.

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Hina/Tabloid.hr/ 29.9.2018. u 11:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Rođen je 24. srpnja 1947. godine u Beogradu, a poslije gimnazije i nekoliko godina provedenih u kultnom beogradskom amaterskom kazalištu Dadov diplomirao je glumu 1972. godine na Akademiji za kazalište, film i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića.

Član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao je 1972. i u nacionalnom teatru ostao je do 1993., a potom prešao u Jogoslovensko dramsko pozorište (JDP).

Od 1985. do 1989. godine bio je predsjednik Udruge dramskih umjetnika Srbije, a u zvanje redovitog profesora na Akademiji umjetnosti imenovan je 2006.

Ejdus je, kako navode beogradski mediji,  desetljećima bio neizbježan na javnoj sceni, a izuzetnim ulogama ostavio je upečatljiv trag u kazališnoj i filmskoj umjetnosti. Svojevremeno je rekao da ga "želja za glumom nikada nije napuštala, čak ni u najtežim trenucima".

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Image
Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Ejdus je ove godine, kad mu je dodijeljena nagrada za životno djelo, rekao kako mu je drago da se našao "u društvu svih bardova glume Srbije koji su dobili ovu nagradu".

"Ovo mi je veoma značajno, možda najznačajnije priznanje koje dobijam od komedija koje spadaju u žanr koji je najzahtevniji i traži veliki rad. Komediju smatram vrhuncem glumačkog umijeća. Jesam u godinama kada treba razmišljati o prestanku rada, ali mi to ne pada na pamet", rekao je tada Ejdus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ejdusovi biografi i kolege bilježe da je odigrao oko 200 dramskih uloga i snimio više od 50 filmova, sudjelovao u više od 80 televizijskih drama i serija, uz više od 200 uloga u radio-dramama snimljenim za Radio Beograd.

Jedna od Ejdusovih kultnih rola po kojoj će ostati upamćen je uloga Hrvata u komediji Šovinistička farsa, a partner mu je, u ulozi Srbina, bio Josif Tatić.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
jedinstvena pojava

Vratila se Ivana Brkić! Gdje je bila?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba