Ostalo

Preminuo Nebojša Glogovac, jedan od najutjecajnijih srpskih glumaca

Nebojša Glogovac izgubio je bitku s teškom bolešću

Tabloid.hr
09.02.2018 10:35

Srpski glumac Nebojša Glogovac preminuo je u 49. godini života u Beogradu, javljaju tamošnji mediji.

Prije desetak dana Glogovac je primljen na Institut za onkologiju, a srpskimediji tada su pisali da je teško bolestan te da mu je stanje ozbiljno.

Od glumca se na Instagramu oprostila i njegova kolegica Nataša Ninković .

"S anđelima mili moj...", napisala je Ninković.

Hrvatska publika vjerojatno će ga najviše pamtiti po ulozi profesora i homoseksualca Vjeke Kralja u filmu Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske" iz 2016.

Među kritičarima je uživao ugled jednog od najboljih glumaca u regiji, više puta je nagrađen za brojne uloge na filmu, kazalištu i u televizijskim serijama, dobitnik je pet godišnjih nagrada svoje matične kazališne kuće, Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Jedna od njegovih posljednjih nagrada bila je Zlatna arena u Puli 2017. za najbolju glavnu mušku ulogu, lik Vjeke Kralja u filmu "Ustav Republike Hrvatske", a proglašen je i Europskim glumcem godine na Film festivalu u Italiji 2017.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Nebojša Glogovac je rođen 30. kolovoza 1969. u Trebinju, u svećeničkoj obitelji koja se početkom sedamdesetih preselila u Pančevo. Studirao je psihologiju, a 1990. upisao glumu u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

Jedna od njegovih posljednjih uloga bio jelik Vukana , najstarijeg sina srpskog kralja Stefana Nemanje ,u TV seriji RTS-a "Nemanjići – rađanje kraljevine" , koje će uskoro početis emitiranjem na srbijanskoj nacionalnoj televiziji.

Ostat će upamćen i po ulogama u filmovima "Bure baruta" , "Nebeska udica" , "Munje" , "Kad porastem bit ću kengur" , "Klopka" , "Hadersfild" , "Branio sam Mladu Bosnu" , "Krugovi" , u TV-serijama "Porodično blago", "Moj rođak sa sela", "Vratiće se rode", "Vojna akademija".

Od 1996. godine bio je član Jugoslavenskog dramskog pozorišta, u kojemu je odigrao niz zapaženih uloga, u predstavama "Sumnjivo lice", "Metamorfoze", "Hadersfild", "Šine", "Lutalica", "Lažni car Šćepan Mali", "Hamlet".