Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NAGLA PROMJENA STAVA

Presedan: Transseksualka ipak na Miss Universu

Organizatori kanadskog Miss Universa u svojoj izjavi rekli su da se transseksualka Jennna Talackova može natjecati ukoliko "zadovoljava kanadske pravne uvjete za priznanje spola i standarde ustanovljene na drugim međunarodnim natjecanjima".

Image
Foto: Facebook
Z.H./Hina/ 4.4.2012. u 7:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što su prvo diskvalificirali transseksualnu natjecateljicu, organizatori kanadskog natječaja za Miss Universe promijenili su stav i rekli da ipak može sudjelovati, izvijestio je CNN u utorak.

Organizatori su u svojoj izjavi rekli da se Jenna Talackova može natjecati ukoliko "zadovoljava kanadske pravne uvjete za priznanje spola i standarde ustanovljene na drugim međunarodnim natjecanjima". Izjava, međutim, ne navodi pobliže o kojim je uvjetima riječ.

Vijest je došla dan prije no što je Talackova trebala održati konferenciju za tisak s istaknutom feminističkom odvjetnicom GloriomAllred. Talackova je jedna od 65 finalistica koje se nadmeću za titulu kanadske Miss Universe i čast da zastupa svoju zemlju na svjetskom izboru Miss Universe. Organizatori su joj, međutim, prošlog mjeseca rekli da ne može sudjelovati jer je lagala glede operacije promjene spola i ne ispunjava uvjete. Tada je organizacija izbora rekla da sadašnja pravila određuju da sve natjecateljice moraju biti "rođene kao prirodne žene".

Talackova je potporu dobila i putem internetskih društvenih mreža gdje je 41.000 ljudi potpisalo peticiju kojom se od organizatora traži da promijene svoju odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U intervjuu iz 2010. danom u Tajlandu gdje se natjecala za izbor Miss International Queen, natjecanju za transseksualne žene, 23-godišnja Talackova je rekla da je znala da je djevojčica kad su joj bile četiri godine. Talackova je rekla da je hormonsku terapija počela u dobi od 14 godina a operaciji modifikacije spola se podvrgla s 19 godina. Kanadski izbor Miss Universe će se održati u Torontu 19. svibnja.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
'novo-stari' predsjednik

Životni put Aleksandra Vučića: Novinarima je branio da pišu o vjenčanju s lijepom Tamarom, a obilježila ga je i velika tragedija

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba