Ostalo

Princu Philipu (96), suprugu kraljice Elizabete II., uspješno operiran kuk

Princ Philip u srijedu je podvrgnut operaciji kuka koja je dobro prošla te će u bolnici ostati nekoliko dana kako bi se oporavio

Tabloid.hr - Hina
05.04.2018 11:12

Britanski princ Philip , 96-godišnji suprug kraljice Elizabete II. , u srijedu je podvrgnut operaciji kuka koja je dobro prošla te će u bolnici ostati nekoliko dana kako bi se oporavio, objavila je Buckinghamska palača.

"Vojvodi od Edinburgha uspješno jeugrađen umjetni kuk i trenutno je njegovo stanje zadovoljavajuće. Njegovo kraljevsko visočanstvo ostat će u bolnici nekoliko dana. Osjeća se dobro i u dobrom je raspoloženju", priopćila je palača.

Kako javlja televizijski kanal ITV, operacija je izvedena u općoj anesteziji. Godine 1995. kraljica majka, majka Elizabete II., ostala je tri tjedna u bolnici nakon ugradnje umjetnog kuka u 95. godini života.

Princ Philip nije u nedjelju nazočio vjerskom obredu u povodu Uskrsa, za razliku od kraljice. Prošli tjedan je također morao otkazati zakazane obveze zbog bolova koje je trpio. Umirovio se u kolovozu 2017. nakon što je od ustoličenja na prijestolje 1952. sudjelovao u više od 22.000 javnih događanja.

No, nije se potpuno povukao iz javnosti jer i dalje prati kraljicu na nekim javnim istupima. Pokrovitelj je, predsjednik ili član više od 780 organizacija koje nastavlja potpomagati, ali više nema aktivnu ulogu u njihovim aktivnostima, dodaje palača u priopćenju.

Kraljica, koja broji 91 godinu, je svjetski doajen među kraljevskim obiteljima. I ona je donekle smanjila broj javnih nastupa, ali ne misli abdicirati. Na inozemnim putovanjima je sve više predstavlja njezin sin i nasljednik, princ Charles , ali i njezini unuci William i Harry .

Philip je 2009. oborio rekord dugovječnosti britanskih prinčevskih supružnika koji je držala Charlotte , supruga Georgea III.

Philip i Elizabeta su u studenom 2017. proslavili platinasti pir u dvorcu Windsor, udaljen 30-ak kilometara od Londona. Tim povodom su zvona Westminsterske opatije, u kojoj su se vjenčali 20. studenoga 1947., zvonila puna tri sata. Britanski tisak im jeu povodu 70. godišnjice njihova brakačestitao na"jednoj od najljepših ljubavnih priča u zemlji".