Ostalo

Prošlo je 25 godina od smrti Kurta Cobaina, nikad prežaljenog glasa generacije X

Prije točno 25 godina, 5. travnja 1994., napustio nas je Kurt Cobain, frontmen Nirvane i ostavio svijet i brojne obožavatelje u šoku

Tabloid.hr
05.04.2019 09:51

Prije točno 25 godina Kurt Cobain si je oduzeo život, ostavivši iza sebe šokirane obožavatelje diljem svijeta, ali ineprocjenjivu glazbenu ostavštinu.

Frontmen Nirvane rođen je 20. veljače 1967. u gradiću Aberdeenu, a kao 20-godišnjak osnovao je bend koji je u potpunosti promijenio glazbu. Basist Krist Novoselić je uz njega bio uz samih početaka, dok su se bubnjari izmjenjivali, a najpoznatiju postavu upotpunili su Daveom Grohlom .

Svjetska atrakcija su postali drugim albumom 'Nevermind', posebice hitom 'Smells Like Teen Spirit'. Ubrzo su postali zaštitna lica grunge pokreta, ali Kurt se nije znao nositi s ekspresnim uspjehom svoga benda.

Borio se s depresijom i ovisnošću o heroinu, a njegova veza s kontroverznom Courtney Love punila je naslovnice glazbenih časopisa i tabloida.

Naposljetku su pobijedili njegovi demoni pa je Cobain počinio samoubojstvo 5. travnja 1994. godine. Pronađen je mrtav u svojoj kući tri dana kasnije kada je električar došao ugraditi sigurnosni sustav.

Glazbenik se tako pridružio neslavnom 'klubu 27', kojeg čine slavnipreminuli u istoj godini života, poput Jima Morrisona, Janis Joplin, Jimija Hendrixa i Briana Jonesa.