Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
TUŽNA OBLJETNICA

Prošlo je 60 godina od smrti Marilyn Monroe: Bila je siroče, a cijeli život vapila je za ljubavlju i priznanjem

Marilyn Monroe preminula je na današnji datum prije 60 godina. U svom kratkom životu preživjela je brojne turbulencije - velike uspjehe, ali i najveće tuge

Image
Foto: www.profimedia.hr
Barbara Marinović/ 4.8.2022. u 12:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Seks simbol 20. stoljeća - prva je asocijacija na Marilyn Monroe. Unatoč ogromnom tragu koji je ostavila u pop kulturi, glumica je do danas ostala prvenstveno prepoznatljiva po svom upečatljivom izgledu i neprikosnovenom seksipilu. A iza njega, skrivala se tuga s kojom je Marilyn rođena i koju je nosila cijelog života.

Ova legenda Hollywooda rođena je na današnji datum 1926. godine, a njezina majka Gladys Baker nadjenula joj je ime Norma Jean. Ubrzo je Gladys oboljela od šizofrenije, a novorođena djevojčica završila je u sirotištu. Djetinjstvo je provela u sirotištu, a smještena je u čak 11 udomiteljskih obitelji. Kada joj je bilo 15, smjestila se kod obiteljske prijateljice Grace Goddard, a kada se ona više o njoj nije mogla brinuti, ponudila joj je da ide u sirotište ili udomiteljsku obitelj. Kako se ne bi vratila u sustav, Norma se odlučila udati za susjeda Jamesa Doughertyja. Bilo joj je svega 16 godina.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/f2a9d36e-8f26-11ec-b4df-0242ac120022/original

Izvor: Profimedia

Ubrzo je krenuo Drugi svjetski rat, a mlada djevojka zaposlila se u tvornici municije dok joj je suprug bio u vojsci. Primijetio ju je tamo fotograf pa je ubrzo dobila angažman kao pin-up model, a uslijedile su i manje glumačke uloge u reklamama i niskobudžetnim filmovima. Norma je htjela više i krajem 40-ih godina prošlog stoljeća potpisala je ugovor s Foxom. Tamo su joj predložili da uzme umjetničko ime Marilyn, a potom je ona sama dodala prezime Monroe, koje je bilo djevojačko prezime njezine majke.

Skandal tijekom konzervativnih pedesetih

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pedesetih su se počele nizati nešto veće i uspješnije uloge, a onda je stigao i prvi skandal. Zbog golišavih fotografija, Marilyn je postala meta skandala, no uspjela je hajku preokrenuti u svoju korist. Progovorila je o fotografijama, šalila se na svoj račun, prigrlila je sve što joj se dogodilo pa se počela profilirati u utjelovljenje moderne žene Amerike pedesetih. Konzervativna i licemjerna sredina obožavala je seksipil i šarm plavuše zanosnih oblina. Već je u ulozi u filmu 'Ne moraš kucati' pokazala da može igrati zahtjevnije uloge, one glupavih plavuša bile su komercijalno isplativije.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/a726ad80-8f22-11ec-ac13-0242ac120014/original

Izvor: Profimedia

Ulogama u hitovima 'Niagara', 'Muškarci više vole plavuše' i 'Kako se udati za milijunaša', Marilyn je osigurala sebi poziciju seks simbola 20. stoljeća. Popularnost joj je dobro sjela, no ubrzo su je svi počeli poistovjećivati s likovima koje je igrala. Bio je to ogroman problem u njezinom privatnom svijetu, u kojem je zapravo iščitavala knjige kao sumanuta, a društvo intelektualaca je obožavala. Duboko je patila što je ni publika ni suradnici nisu shvaćali ozbiljno, a kako su godine tekle tako je Marilyn patila sve intenzivnije.

Upravo se čita

Image
brak na prvu

Nikada burnija svađa, Saša vikala iz petnih žila: 'Nemoj mi nuditi ništa, ponašaj se kao da ne postojim'

Ljubav njezinog života - čovjek koji ju je volio do samog kraja

Privatni život također joj nije donio sreću. Prvi brak je puknuo, a drugi put se udala 1954. godine i to za sportaša Joea DiMaggia. Njihov brak je također završio razvodom, a sve zato što je DiMaggio bio vrlo ljubomoran, posebno nakon njezine kultne scene u filmu 'Sedam godina vjernosti'. Bio je i jako nasilan pa je taj brak potrajao svega devet mjeseci. Razvod ju je pogodio, no nastavila je graditi karijeru, očajnički se želeći profilirati u ozbiljnije vode. Neko vrijeme je ostala u New Yorku, sve kako bi glumila u kazalištu. Upoznala je tamo Arthura Millera, a svi su ih smatrali neobičnim parom. Ipak, željeli su dobiti dijete, što je bilo novi izvor patnje za glumicu - doživjela je u tom periodu nekoliko spontanih pobačaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/d99c4832-8f1e-11ec-bb69-0242ac12001d/original

Izvor: Profimedia

U isto vrijeme i brak joj je počeo propadati, no karijera je i dalje cvjetala. Zbog abortusa je razvila ovisnosti prema tabletama i alkoholu, a brak s Millerom je tonuo. Brak se 1960. godine definitivno završio, i to baš onda kada su Arthur i Marilyn surađivali na filmu 'Neprilagođeni'. Ovisnost glumice tada je prešla sve granice, a tijekom 1961. godine zbog ovisnosti je i hospitalizirana. Kontroverze oko nje su se povećavale, a povezivali su je u to vrijeme i s predsjednikom Kennedyjem, posebno onda kada mu je na kultnoj proslavi rođendana zapjevala 'Happy Birthday'. Nikad nije potvrđena priroda njihovog odnosa, no o njihovom odnosu nagađa se do danas.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/f2d3b1d4-8f26-11ec-b4e6-0242ac120014/original

Izvor: Profimedia

Posljednju ulogu nije odigrala do kraja. Problemi s ovisnostima i dubokom tugom mučili su je sve intenzivnije i na kraju je, umjesto da snimi 'Something's Got to Give', Marilyn umrla. U njezinom domu u Los Angelesu pronašao ju je liječnik, koji je potvrdio da je preminula uslijed predoziranja tabletama za spavanje. Liječnika je oko tri ujutro pozvala njezina domaćica Eunice Murray. Brojne teorije zavjere i danas kruže oko njezine smrti, no sve su i dalje samo nagađanja. Njezinom sprovodu mnogi su željeli prisustvovati, no bivši suprug DiMaggio osigurao je da se posljednji ispraćaj dogodi u intimi i da se ne pretvori u medijsku senzaciju. Prije kraju njezinog života navodno su DiMaggio i Marilyn bili ponovno sve bliži. Obožavao ju je do samog kraja, nikad se više nije ženio, a njezin grob posjećivao je tri puta tjedno, noseći joj cvijeće. Pravu ljubav Marilyn je u svom kratkom životu ipak uspjela naći.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bez srama

Najslavnija srpska voditeljica i 'đak generacije'! Jovana Jeremić izvijala se na plaži, turisti u čudu gledali njezine 'akrobacije'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba