Ostalo

Prošlo je godinu dana od smrti Kemala Montena: svi prijatelji prisjećaju ga se s osmijehom

Malo tko može vjerovati da je već prošlo godinu dana otkako Kemal Monteno nije s nama. Njegovi su prijateli tužni, ali s osmijehom na licu sjećaju se svog prijatelja jer on bi to tako htio

Ružica Đukić
2016-01-21 17:15

Točno prije godinu dana preminuo jeKemal Monteno. Njegove pjesme bile su obožavane diljem regije, jer nije Kemal te pjesme samo napisao i otpjevao. On ih je i živio. Zbog toga ga je publika toliko voljela, zbog toga prijateljima danas toliko nedostaje. Ali o njemu nitko ne priča s tugom. Ne bi to, kažu, Kemo volio.

"On jezaistaživio punim plućima. Ja se uvijek kad se njega sjetim smješkam", otkrio nam je Ivica Propadalo.

Glazbenu školu nije završio, ali je bez greške, nakon što samo jednom čuje pjesmu, znao odsvirati i dionicu violine i onu ostalih instrumenata. A nepogrešivo je znao osjetiti i tko je glazbeno nadaren. Veliki glazbeni uspjeh predvidio je Massimu godinama prije nego je snimio prvi hit.

Žera i Kemo zajedno su više puta obišli cijelu bivšu državu. Najvažnije im je bilo naći žrtvu koju će zezat.

"Kad me vidio, uvijek mi je ponavljao istu rečenicu kad god me vidio: 'Tarik, đe si Tarik?'Aliuvijek istu. Ja njega Moke, Kemice", prisjetio se glumac.

Nitko u Bosni nikog ne zove pravim imenom pa je tako i Kemo svima davao nadimke.

"Kemo je bio jedan, jedinstven, pjevački neponovljiv. Znaš, kombinacija Bosanke i Talijana. To je zeznuto", kaže pjevač Halid Bešlić.

"Ako je samo načuo da bih voljela da se nađe tu gdje sam ja, za neki rođendan, za neku proslavu. 'Evo me bona dolazim', bila bi njegova reakcija. I on bi došao i pjevao bi do iznemoglosti. Jer je pjesma bila njegov život", prisjetila se Tereza Kesovija.

"I krenilo je 'Nije htjela'. Te doktorice su to zapjevale s njime. I kako on ima nježan glas Bogami su ga prekrili. U jednom trenutku ni on sam sebe nije čuo. U jednom trenutku je stao i rekao: dobro jeste vi mene angažirali da ja vama pjevam il' ćete vi meni pjevat?", opisao je Propadalo.

Većina njegovih pjesama je tužna, melankonična, sjetna,on sam bio je potpuna suprotnost. Otvoren, vedar i vječno nasmijan.

"Ne postoji na ovim našim prostorima trenutno neki pjevač za koga bi ja rekao da je imao tako izražajnu emociju kao što je Kemica bio. Bio je vrlo neposredan, on je jako lijepo komunicirao s publikom, bio je vrlo otvoren, iskren, kod njega nije bilo nikakvih tajni, publika mu je bezgranično vjerovala", rekao je Željko Samardžić.

Volio je Kemo život, i živio ga je stopostotno. Ne mareći za savjete, upute liječnika i strahovanja najbližih.

"Sreo sam ga za stolom kako drži viski, cigaretui ja ga pitam'Kemo, dragi, pa kako možeš toliko protiv sebe ići, pa znaš da ne smiješ,i ovako si bolestan1,a on meni na to odgovorikako ću ja zdrav umrijeti", ispričao je Željko Bebek.

I dok ga prijatelji pamte kao veseljaka i na sam spomen njegova imena ne mogu ne nasmijati se, jedna žena ni godinu dana poslije njegoiva odlaska, njegovo ime ne može izreći bez suza.Kemina opjevana i voljena Branka utjehu sada nalazi samo u njegovim stihovima.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.