Ostalo

Prva dama SAD-a u rodnoj Sevnici dobila novi kip nakon što su starog zapalili

Brončana skulptura američke prve dame Melanije Trump u prirodnoj veličini otkrivena je u utorak usred polja blizu njezine rodne kuće u Sevnici te je zamijenila drveni kip koji je ranije ondje postavljen, no zapaljen je i uništen u srpnju.

Hina - Tabloid.hr
16.09.2020 11:55

Drvena skulptura Melanije Trump zapaljena je u noći 4. srpnja, na dan kada Amerikanci slave Dan neovisnosti.

Novi brončani kip postavljen je na 2,8 metara visokome drvenomstupu, ali zbog grubih crta lica Melania je i ovaj put neprepoznatljiva. Naime, riječ je o kopiji prvog kipa izrađenoju brončanom odljevu iz originala.

Melania Trump

(FOTO: www.profimedia.hr)

Uz statuu je postavljena ploča s natpisom: "Ovaj je kip posvećen vječnom sjećanju na spomenik Melaniji koji je stajao na istomemjestu".

Izvorni drveni kip u prirodnoj veličini, čiju je izradu naručio američki konceptualni umjetnik iz Berlina Brad Downey , motornom je pilomizrezbario obrtnik i lokalniumjetnik AlešZupevc.

Melania Trump

(FOTO: www.profimedia.hr)

Kip je prikazivao američku prvu damu slovenskog porijekla u plavoj haljini s podignutom lijevom rukom, kao da maše. Tako jeoponašanapozasinauguracijenjezina supruga 2017. godine.Neki su ovo umjetničko djelo zbog prirode u kojoj je postavljena nazivali" strašilom za ptice ".

Melania Trump

(FOTO: www.profimedia.hr)

Izradu brončane"karikature" i ovaj je put naručio Downey, koji je pojasnio da je na taj način želio postaviti "nespomenik, kontrapropagandu".

Za AFP je rekao da je na taj način želio kritizirati politikustanara Bijele kuće te podsjetiti da je i Trumpova supruga, rođena kao Melania Knavs u Jugoslaviji, zapravo imigrantica .

Svi prisutni na otkrivanju drugoga kipa mogli su uživati u torti nazvanoj po Melaniji, koju proizvode u pekarnici u Sevnici.