Play ponuda
Play ponuda
PO PRINCIPU 5 U 1

Pussy Riot provocira na Dan državnosti u Zagrebu: Brojna odlična domaća i strana imena nastupit će nakon ruskog protestnog benda

Koncept je zamišljen po principu '5 u 1' - koncerti, izložbe, kazalište, performans i film

Image
Foto: Profimedia
L.K./ 27.4.2022. u 14:00
Play ponuda

Dan državnosti ove godine simbolično će biti obilježen koncertom, performansima i ostalim multimedijalnim sadržajima na već dobro poznatom zagrebačkom 'Ljetu u MSU-u 2022'.

Vjerojatno ne postoji bolji i provokativniji početak takvog događaja kao što je Ljeto u MSU nego otvaranje koncertom protestnog moskovskog benda PussyRiot 30. svibnja. Ipak, preostali izvođači još će malo sačekati da ljetno sunce još malo ugrije zagrebački asfalt jer će se ostatak nastaviti u redovnom subotnjem terminu sve do 2. srpnja.

Pored svega, pronašlo se vremena i prostora za multimedijalne događaje i to kroz period od više od mjesec dana. Kako bi se za svakog pronašlo nešto zanimljivo, koncept je zamišljen po principu '5 u 1' - koncerti, izložbe, kazalište, performans i film.

Što se tiče glazbenog programa, čast otvaranja Ljeta u MSU-u pripala je Pussy Riotu, a već sljedeće subote, 4. lipnja, nastupa makedonski kultni goth rock bend Mizar. Nakon tako izvrsnih sastava, nastupit će troje domaćih izvođača te jedan iz susjedne Slovenije. Nakon Mizara, već 11. lipnja nastupit će sjajni domaći kantautor JR August, a nakon njega, 18. lipnja, mladi reper Grše koji niže hit za hitom. Termin 25. lipnja rezerviran je za slovenskog glazbenika Vladu Kreslina. Čast zatvaranja Ljeta u MSU-u, 2. srpnja, pripala jezagrebačkoj kantautorici Sari Renar.

Pussy Riot

Njihov rad najbolje bi se mogao opisati kao anarhističko-feministički punk rock. Ne samo da će na hrvatski Dan državnosti ponovno provocirati njima omiljenog lika za to - ruskog predsjednika Vladimira Putina, već će ga i otvoreno kritizirati što dodatno čine od samog početka ruske agresije na Ukrajinu.

Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

(FOTO: Profimedia)

Bend su osnovale još 2011. godine, a vrlo brzo su postale svjetski popularne po zabranjenim nastupima na javnim mjestima gdje se u prvom redu bave feminizmom, pravim LGBT zajednice, ali i kritiziranjem Vladimira Putina, kojeg Pussy Riot smatraju diktatorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Nije prošla ni godina dana od osnivanja, kada su tri članice Pussy Riota, Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Ekaterina Samutsevič osuđene na dvije godine zatvorske kazne zbog huliganizma te stvaranje ozračja vjerske mržnje. Ovaj sudski proces dobio je veliku pozornost, Zapada pogotovo. Na zatvorsku kaznu su osuđene 17. kolovoza 2012., a na slobodu su puštene 23. prosinca 2013. godine. Odmah nakon puštanja na slobodu su Tolokonjikova i Aljohina uz druge članove nastupili na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Image
HVALEVRIJEDAN POTEZ

Suosnivačica Pussy Riota prodaje NFT-ove: Novcem prikuplja sredstva za ukrajinske civile

Image
HVALEVRIJEDAN POTEZ

Suosnivačica Pussy Riota prodaje NFT-ove: Novcem prikuplja sredstva za ukrajinske civile

Isto tako, između 2014. i 2016. godine su Tolokonjikova i Aljohina nastupale su kao govornice na festivalima i konferencijama diljem SAD-a, Kanade, Europe, Australije i Singapura. Valja istaknuti kako je Aljohina uspješno utjelovila glavnu glumicu u predstavi 'Burning Door' Bjeloruskog slobodnog kazališta.

Image

Umjetnički kolektiv iz Rusije Pussy Riot u Zagrebu

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Image

Umjetnički kolektiv iz Rusije Pussy Riot u Zagrebu

Dalibor Urukalović/PIXSELL

(FOTO: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Krajem 2016. godine Marija Aljohina i glazbeni producent Aleksandr Čeparuhin započeli su projekt 'Riot Days' show. Iza tog projekta stoji Aljohinina knjiga 'Riot days' prema kojoj je napravljena i predstava koja kombinira živa glazbu, elemente kazališta, ali i videa. Inače, 'Riot Days' show su ugostili mnogobrojne zemlje poput SAD-a, Brazila, Australije i Novog Zelanda te raznih europskih zemalja. Treba naglasiti kako je sadržaj predstave često podložan promjenama, a dodaju joj se i nove epizode te nove pjesme koji se bave temom progona političkih zatvorenika i ruske agresije na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
OČI SU NAM GLADNE

Rapsodija okusa na tanjuru: Donosimo Željkov recept za prefinu tortu

Za vrijeme pandemije koronavirusa, od 2021. do 2022. godine, Aljohina je provela više od godinu dana u zatvoru i kućnom pritvoru, no ovog puta ne zbog huliganizma niti vrijeđanja vjerskih osjećaja, već zbog objava na svojim društvenim mrežama. Problem s tim objavama je bio jer je u njima izražena podrška ruskom oporbenom čelniku Alekseju Navaljniju. Inače, naređeno je da se Navaljnija otruje novičokom, no kada je preživio trovanje, Putin ga je "nagradio" zatvorskom kaznom.

Riječ je već o devetom Ljetu u MSU pod palicom Branka Kostelnika. Iako se u to doba Zagreb već lagano prazni i većina putuje na obalu, za one koji će provesti ljeto u Zagrebu ovo će biti jedan od središnjih kulturnih i zabavnih događanja. Ne samo da ovaj događaj reflektira urbanu kulturu grada i ozračje, već privlači redom Zagrepčanke i Zagrepčane te domaće, ali i strane turiste.

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Image
Boris Scitar/Vecernji list

(FOTO: Boris Scitar/Vecernji list)

Cijena cjelodnevne ulaznice iznosi 79 kn, no ako želite poslušati Pussy Riot, morat ćete izdvojiti 99 kuna. Požurite jer je broj ulaznica ograničen. Ulaznice možete kupiti preko sustava Eventim ili na recepciji MSU-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Program možete pogledati na službenim stranicama Ljeto u MSU 2022.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
Malala Yousafzai

Najmlađa nobelovka kojoj su talibani pucali u glavu zasjala na naslovnici britanskog Voguea

Play ponuda

Više s weba