Ostalo

Rekordna prodaja dragulja nedavno preminule glumice

Aukcijska kuća Christie's prodavala je 80 predmeta iz zbirke slavne glumice Elizabeth Taylor, koja je preminula u ožujku ove godine, i procjenjivalo se da će zbirka doseći vrijednost od oko 20 milijuna dolara.

K. T.
14.12.2011 10:47

Dražba svjetski poznatog nakita glumice Elizabeth Taylor postigla je veliki uspjeh i prodano je 80 komada nakita za 116 milijuna dolara, čime je više nego dvostruko premašen dosadašnji rekord za pojedinačne kolekcije.

Aukcijska kuća Christie's prodavala je 80 predmeta iz zbirke slavne glumice, koja je preminula u ožujku ove godine, i procjenjivalo se da će zbirka doseći vrijednost od oko 20 milijuna dolara. Ipak su svi predmeti, od poznatog 33-karatnog dijamantnog prstena, dara Richarda Burtona, do njene narukvice, prodani za puno veću cijenu od procijenjene.

Dosadašnji rekord za neku zbirku nakita, koji je postavljen 1987. godine kada su dragulji vojvotkinje od Windsora prodani za nešto više od 50 milijuna dolara, premašen je već na pola aukcije.

Naime, jedan od najvažnijih povijesnih komada nakita, biser kruškolikog oblika iz 16. stoljeća, La Peregrina, koji je bio u vlasništvu Mary Tudor i kasnije španjolskih kraljica Margarete i Isabele, a koji je Richard Burton kupio 1969. godine na aukciji za 37.000 dolara, a draguljarska kuća Cartier uklopila u ogrlicu od dijamanata i rubina, prodan je za 11.842.500 dolara, uključujući i proviziju, što je rekord aukcijske kuće za neki biser. Bio je procijenjen inače na iznos između dva i tri milijuna dolara.

Biser iz 16. stoljeća prodan je za 11,8 milijuna dolara, a legendarni bijeli dijamantni prsten, dar Richarda Burtona, za 8,8 milijuna dolara.

Da će biti potučeni svi rekordi aukcijske kuće, bilo je jasno kada je narukvica, procijenjena na oko 30.000 dolara, prodana za 326.500 dolara. Minutu kasnije, ogrlica od bjelokosti i zlata s medaljonom skočila je s procijenjenih 1.500 do 2.000 dolara na 314.500 dolara.

Taj trend nastavljen je do kraja kada je kultni bijeli dijamantni prsten od 33 karata, koji je Taylor dobila od Burtona 1968. godine, prodan za 8.818.500 dolara, tri puta veću cijenu od procijenjene. Ogroman kamen, nazvan "Elizabeth Taylor dijamant", kupio je južnokorejski poslovni čovjek Daniel Pang koji predstavlja koncern Eland World iz Južne Koreje, konglomerat koji posjeduje nekoliko hotela i planira izložbu dijamanata, kao što je to napravio već ranije s povijesnim suvenirima koji su bili u vlasništvu Jacquelin Kennedy Onassis.

Dražba predmeta Elizabeth Taylor bit će nastavljena u srijedu kada će se prodavati, između ostalog, i njene haljine koje je nosila na dva vjenčanja s Richardom Burtonom.