Ostalo

Roman Abramovič vratio se kući? Britanski izvori tvrde da je 'odletio' za Moskvu

Jedan od najbogatijih ruskih oligarha Roman Abramovič od ovog tjedna je također pod sanckijama EU-a. Zbog toga je morao brzo reagirati i bogatstvo koje ima u Europi sakriti na sigurno mjesto. A gdje se on nalazi?

RTL.hr
15.03.2022 20:00

Nakon što je Europska Unija njegovu imovinu stavila pod sankcije, svi se pitaju gdje se nalazi jedan od najbogatijih ljudi Rusije -kontroverzni i možda najpoznatiji ruski oligarh Roman Abramovič , bivši vlasniknogometnog kluba Chelsea.

Zapad je sankcionirao brojneruskemilijardere izamrznuo državnu imovinu u pokušaju da natjeraju ruskog predsjednika Vladimira Putina da promijeni smjer u vezi s Ukrajinom, odnosno da stanu s invazijom.Dok je dužnosnik EU-a za Reuters rekao kako je Abramovičutočište vjerojatno pronašao u Portugalu jer ima njihovu putovnicu, britanski tabloid DailyMail dan nakon objavljenih sankcijapiše drugačije. Dio njegova bogatstva je u Mediteranu, a dio je ili će biti u turskim vodama. A gdje je on?

Roman Abramovič

Izvor: Grgo Jelavić/Pixsell

Abramovičje trenutačno u velikim problemima jer ne zna gdje sve utaboriti svojih 12 milijardi funti vrijednu imovinu. Navodno se skrasio pod gnijezdo gdje je i stasao – u Moskvi. U ponedjeljak je viđen kako se na aerodromu u Tel Avivu u Izraelu ukrcava u svoj privatni avion i kreće prema Turskoj. Vlasnik nogometnog kluba Chelsea uslikan je u VIP salonu zračne luke Ben Gurion kako pozorno bulji u svoj telefon s maskom za lice navučenom preko brade. Sinoć je taj isti avion poletio za Rusiju, slijetajući u Moskvu oko 3 sata ujutro po britanskom vremenu zbog čega mnogi pretpostavljaju da je upravo Roman bio u njemu.Samo tim zrakoplovom osigurao je da EU ne dira barem taj dio njegove imovine vrijedan 49 milijuna funti.

Roman Abramović

Izvor: Grgo Jelavić/Pixsell

Njegova mega luskuzna jahta Solaris, koja se povremeno mogla vidjeti i u Jadranskom moru, ačija je vrijednost 445 milijuna funti, bila je usidrena u Crnoj Gori, a već je navodno krenula prema Turskoj.Navodno se trenutačno nalazi u Mediteranu, negdje između Italije i Albanije.

U jeku ovih događaja, BBC je sinoć emitirao dokumentarac u kojem se Abramovičnavodi kao jedan od ključnih Putinovih ljudi. Između ostalog, njegova tvrtka Evraz za proizvodnju čelikavjerojatno je djelomično opskrbilaPutinovu vojsku s dostatnom količinom za proizvodnju tenkova. To je još jedan od razloga zašto je na crnoj listi Europe.