Ostalo

Salome ekskluzivno o promjeni spola i novom životu!

Salome je našoj Rašeljki Zemunović ekskluzivno ispričala sve o svojoj promjeni spola i problemima koji su je pratili. Šutjela je četiri godine, ali nama je odlučila priznati kako se osjeća kao prava žena.

RTL
20.01.2014 17:52

Rodio se kao Nenad , ali već godinama inzistira da ga zovu Salome . A od prije četiri godine na to ima i zakonsko pravo. Najpoznatiji hrvatski transseksualac je napokon promijenio spol i tako ispunio svoj životni san. Ili točnije: ispunila svoj životni san.

"Promijenila sam spol u Beogradu, 24. ožujka. Tad sam se ponovo rodila. Čak sam pisala svoju knjigu, biografiju, koja se zove Novo rođenje na hrvatskom", rekla nam je Salome.

Operacija je trajala osam sati, a prilagodba na ženske hormone mnogo dulje. Čak nekoliko godina.

"Ja sam se rodila u tijelu muškarca. Duša mi je bila ženska. To nije modna muha, to nije trenutak. Čovjek ako želi biti sretan, transeksualna osoba, mora promijeniti spol. Jer se ti nalaziš u krivom spolu", kaže.

Nakon novog rođenja, Salome je bila oduševljena rezultatima.

"Stvarno je napravio čudo. Ja moram reći da sam stvarno šokirana. Jer moja muca maca izgleda stvarno lijepo. Kao da je stara četiri godine. Onda znate kako lijepo izgleda."

Salome je napokon zadovoljna odrazom u ogledalu. I nimalo je ne pogađaju tuđe kritike.

"Mislim da ja moram biti sretna. Ne društvo, ne moji roditelji. Nego ja. Zato sam se odlučila za taj korak. Znala sam da neću pogriješiti. Promijenila sam spol. I sad sam to što sam cijeli život. Cura. Žao mi je što se nisam rodila biološka žena. Biološka cura. Jer nije lako biti u ovoj sredini, u ovom društvu koje osuđuje sve što je drukčije."

Ona, kaže, nije prva niti jedina osoba na ovim prostorima koja je promijenila spol. Ali je jedina koja je to podijelila s javnošću. Nakon što je kirurški nož odradio svoje, Salome je i službeno promijenila dokumente. I sad je pred ljudima i zakonom: gospođica!

Bez obzira na to što na svoju mušku mladost na tijelu više nema niti jedan podsjetnik, svako malo naleti na nekog tko joj se obraća kao muškarcu.

"Moja mama me još uvijek zove Neno i ja sam njezin sin. Ja to razumijem. Ne razumijem ljude koji me nikad nisu vidjeli da me oslovljavaju kao muškarca, a vidjeli su me samo kao ženu", kaže.

Biti Nenad na Rabu, a istodobno biti u tijelu Salome, za nju je bilo previše. Zato se prije dvadeset godina odselila u, kako kaže, liberalniju Sloveniju.

"Ja sam imala odnose i s muškarcima i sa ženama. Ali muškarci me više privlače. I to oduvijek, to nisam skrivala, život nije skrivanje. Nego živjeti. Osuđujem sve skirvanje u životu, kada ne živiš svoj život kako baba, mama, dida kaže. Ja mislim da je čovjek sretan kao posluša svoje srce i radi što mu srce kaže da uradi."

Kako bi demantirala sve glasine i tračeve, Salome je objavila knjigu u kojoj bez dlake na jeziku progovara o svom dugom i mukotrpnom prelasku iz muških u ženske cipele.

"Prodana je u 6 tisuća primjeraka. Žao mi je da Hrvatska nije bila zainteresirana da prevedemo na hrvatski jezik i da se izda u Hrvatskoj. Ipak je puno toga što se događalo u Hrvatskoj"m kaže.

U Hrvatsku dolazi rijetko, ali je upoznata s referendumom, koji je podijelio zemlju i nju, kaže, teško povrijedio.

"Stvarno sam bila ponosna na Severinu. Bila sam sretna kad sam vidjela njenu izjavu. I ja sam naravno protiv. Jer mislim da nitko ne može da sudi tko će s kim da se voli"

Društvo joj za sada pravi samo čivava. Međutim, Salome nema ništa protiv da joj se u krevet uvuče i neko malo veće živo biće.

Iza nje su najteže četiri godine života. Ali, sada je ponovno rođena. Novo ime, novi spol: sve je spremno za novu karijeru! Dugo se skrivala od javnosti, a sad može ponovo preuzeti ulogu ambasadora onih od kojih se u Hrvatskoj, pa čak i u naprednijoj Sloveniji nažalost, još uvijek okreće pogled.