Ostalo

'Samo želim biti s tobom i umrijeti s tobom'

'Što god se desilo, mi ćemo ostati ovdje s tobom. Ja samo želim biti s tobom, i želim umrijeti s tobom, i djeca to žele, također - nego živjeti bez tebe', rekla je Jackie Kennedy suprugu Johnu F. Kennedyju usred raketne krize u listopadu 1962. godine.

M.L. - Hina
13.09.2011 08:50

U prvim danima kubanske raketne krize 1962. godine, prije nego što je svijet saznao da bi Hladni rat između SAD-a i SSSR-a mogao prerasti u nuklearni sukob, John F. Kennedy nazvao je svoju suprugu u njihovu kuću za odmor u Virginiji i pitao je zašto ne dođe u Washington.

Američka je prva dama kasnije kazala kako je po njegovu glasu znala da nešto nije u redu. Kada je saznala da Sovjeti instaliraju nuklearne projektile na Kubi, usmjerene na američke gradove, preklinjala je supruga da je ne šalje dalje od sebe.

"Što god se desilo, mi ćemo ostati ovdje s tobom. Ja samo želim biti s tobom, i želim umrijeti s tobom, i djeca to žele, također - nego živjeti bez tebe", rekla je Jackie suprugu u listopadu 1962. godine.

Intervjui čija audio snimka traje osam i pol sati, držani su u privatnosti na zahtjev Jackie Kennedy, koja nikada nije u javnosti ponovo govorila o tim godinama.