Ostalo

Održana BAFTA! Film 'Šape pasje' Jane Champion trijumfirao, a zvijezda večeri bio je i film u kojem glumi...

Mračni vestern "Šape pasje" u nedjelju je osvojio dvije najznačajnije nagrade na ovogodišnjoj dodjeli filmskih nagrada BAFTA, onu za najbolji film i za najbolju režiju koju potpisuje Jane Campion, a znanstveno-fantastični ep "Dina" osvojio je najviše nagrada

RTL.hr - HINA
14.03.2022 10:15

"Jane...ti si vizionarka čiji se trag provlačikroz posljednjih 30 godina kinematografije u tvojimpričama o neshvaćenima, nedovoljno zastupljenima i ušutkanima. Nadahnula si niz žena da otkriju svoj glas. Ovdje smo zbog tebe",rekla je producentica Tanya Seghatchian dok je preuzimala nagradu u ime redateljice Jane Campion , koja nije mogla prisustvovati svečanosti.

Odsutni Will Smith osvojio je nagradu za najboljega glumca za uloguoca teniskih zvijezda Venus i Serene Williams u filmu "Kralj Richard", dok je Joanna Scanlan osvojila nagradu za najbolju glavnu glumicu za ulogu udovice koja otkriva strašnu tajnu svojegapokojnog supruga u filmu "After Love".

Ovogodišnjusvečanost dodjele nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti vodila je australskaglumicai komičarka Rebel Wilson .

Rebel Wilson

Izvor: Profimedia

Ceremonija održana u londonskome Royal Albert Hallu vratila je uobičajeni glamur ovome događajunakon što je prošle godine išla virtualno zbog pandemije koronavirusa.

Tijekom svečanosti spominjao se rat u Ukrajini, a neki nominirani umjetnici nosili su vrpce i bedževe u plavim i žutim bojama ukrajinske zastave te su o krizi govorili na crvenom tepihu i na pozornici.

Film "Dina", adaptacija romana Franka Herberta iz 1965., vodila je s jedanaest nominacija, uglavnom u kreativnim i tehničkim kategorijama, a osvojila je ukupno pet nagrada.

"Belfast", poluautobiografska crno-bijela komična drama Kennetha Brannagha čija je radnja smještena na početak tri desetljeća dugoga sukoba u Sjevernoj Irskoj, osvojila je nagradu za izvanredan britanski film.

Remake "Priče sa zapadne strane" redatelja Stevena Spielberga osvojio je dvije nagrade, među kojima je i ona za najbolju sporednu glumicu, a dobila ju je ArianaDeBose .