Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
impresivan potez

Otac mu bio pripadnik nacističke stranke! Schwarzenegger u Auschwitzu pozvao u "borbu "protiv mržnje"

Hollywoodska filmska zvijezda Arnold Schwarzenegger u srijedu je posjetio nekadašnji nacistički logor Auschwitz u Poljskoj i pozvao svijet da se bori protiv mržnje i diskriminacije.

Image
Hina/ 29.9.2022. u 22:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Danas 75-godišnji Schwarzenegger koji se proslavio u Hollywoodu, a bio je i guverner američke savezne države Kalifornije, rođen je u Austriji kao sin nekadašnjeg pripadnika nacističke stranke koji je služio u njemačkoj vojsci u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Schwarzenegger i predsjednik Zaklade židovskog centra Auschwitz Simon Bergson, sin Židova koji su preživjeli holokaust, primjer su da se predrasude mogu izbrisati već u idućoj generaciji.

"On (Bergson) rođen je nakon Drugog svjetskog rata u predivnoj židovskoj obitelji, a ja sam sin čovjeka koji je bio vojnik u nacističkom ratu", rekao je Schwarzenegger novinarima.

Image
Foto: AP
Image
AP

"Mi smo druga generacija - i zajedno se borimo protiv predrasuda, mržnje i diskriminacije". Više od 1,1 milijun ljudi, uglavnom Židova, umrlo je u plinskim komorama ili od gladi, bolesti, hladnoće u Auschwitzu, logoru koji su nacisti uspostavili u okupiranoj Poljskoj tijekom Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Schwarzenegger je odao počast na mjestu "Zida smrti" gdje su njemački vojnici ubili brojne logoraše te kod spomenika žrtvama logora Birkenau. Za posjeta se susreo i s Lidijom Maksymowicz, koja je bila dovedena u taj logor kao trogodišnje dijete. "Ljudi poput nje pomažu nam da nikada ne prestanemo govoriti o tome što se ovdje dogodilo prije 80 godina… ta priča mora ostati živom", rekao je.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
lgbt ikona

Kninjanka Electra Elite: 'Na prostituciju me nagovorio bivši. Baš imam dva oženjena hrvatska nogometaša koja dolaze kod mene'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba