Ostalo

Sjećate se kad je Melania Trump posjetila djecu migranata u jakni s užasnom porukom na leđima?

Aktualnu američku prvu damu Melaniju Trump kritiziralo se zbog svega - od izgovorenih riječi do odijevanja. Ponekad se činilo da i nije očarana životom u Bijeloj kući.

Hina - Tabloid.hr
02.11.2020 14:10

No pedesetogodišnja Slovenka, prva američka prva dama rođena u inozemstvu nakondvjesto godina, mogla bi produljiti svoj boravak u istočnom krilu Bijele kuće na još četiri godine.

Melania Trump , treća Donaldova supruga, bivša je manekenka i diskretan izvor podrške američkom lideru, većinom iza kamera.

U knjizi objavljenoj prošle godine, novinarka CNN-a Kate Bennet napisala je da je prva dama "puno moćnija i ima više utjecaja na supruga" nego što to javnost zna. Melania je 2018. otvoreno pozvala na ostavku višeg predsjednikova savjetnika. I stvarno su mu ubrzo pokazana vrata.

Melania je uglavnom enigma, barem u političkim okvirima. No kad se namjerno postavila u središte pozornosti, uslijedile su kritike.

Njezina kampanja protiv zlostavljanja " Budi najbolja " nije najbolje prihvaćenapri čemu su brojni upirali prstom u necivilizirane tvitove njezinog supruga. Njezini modni odabiri također su izazvali mnoštvo komentara.

"Prve dame suočavaju se s velikim izazovom obavljanja posla bez njegova konkretnog opisa te s gotovo neprestanom javnom kritikom", rekla je za AFP Kate Andersen Brower , autorica knjige "First Women: The Grace & Power of America's Modern First Ladies".

"One nikada ne mogu svima ugoditi istodobno, a neke prve dame poput Melanije, imaju poteškoća s tim više nego ostale."


Glamurozan život

Rođena je kao Melanija Knavs u travnju 1970. u Sloveniji, tada dijelu Jugoslavije. Majka joj je bila krojačica, a otacprodavač automobila. Studirala je dizajn i arhitekturu prije nego što je otišla u Milano pa u Pariz kako bi započela manekensku karijeru.

To ju je 1996. dovelo u Sjedinjene Države gdje je dvije godine kasnije upoznala Trumpa. Melania Trump postala je američka državljanka 2006., a to je opisala kao " najvećuprivilegijuna svijetu ".

Njezino američko iskustvo je stvarno takvo, od života u raskošnom apartmanu u Trumpovutornju u New Yorku do boravka u rezidenciji naFloridi. Melania na početku nije podržavala Trumpove ambicije za ulaskom u Bijelu kuću.

"Rekla je: Imamo stvarno sjajan život. Zašto to želiš učiniti?", rekao je Trump u razgovoru za Washington Post.

Postala je prva dama koja nije rođena u Americi u dva stoljeća. Prije nje to je bila je Britanka LouisaAdams . Njezin suprug John Quincy Adams bio je predsjednik od 1825. do 1829.


Sporni modni odabiri

Donald Trump uselio se u Bijelu kuću u siječnju 2017., ali su mu se Melania i sin Barron pridružili tek u lipnju kada je 11-godišnjaku završila školska godina.

"Veselim se uspomenama koje ćemo stvoriti u našem novom domu! #Danpreseljenja", napisala je tada Melania na Twitteru. No u Washingtonu se brzo našla u središtu političkih zbivanja.

Prezir je stekla noseći štikle u kolovozu 2017. kada je išla u posjet olujom pogođeniTeksas, iako se preobula u tenisice prije izlaska iz aviona.

U lipnju 2018. otišlaje na američko-meksičku granicu vidjeti djecu migrante. Nosila je jaknu na kojoj je pisalo" Zaista me nije briga, a vas? ", iako nije bila upućena njima, već kritičarima.

Melania Trump

(FOTO: www.profimedia.hr)

Je li kritizirala svog supruga, medije, svoju pokćerku Ivanku? Ili je samo nosila jaknu koja joj se sviđala? Ništa od toga nije bilo važno, a negativni naslovisamo su se redali. Nije joj pomoglo ni nošenje bijele kacige u kolonijalnom stilu na safariju u Keniji par mjeseci kasnije.

Profesorica povijesti Katherine Jellison sa Sveučilišta Ohio vjeruje da bi mogla poboljšati svoj imidž "kadbi se više pojavljivala u javnosti i prihvaćala više intervjua, ali uz pažljivo biranje riječi i garderobe".


Smirenost i suosjećanje

Njezina najveća snaga kao prve dame je sposobnost da pokaže smirenost i suosjećanje, nešto s čime se njezin suprug muči, pogotovo kada se radi o gorućim problemima poput covida-19 i sve raširenijih rasnih napetosti.

Iako ove godine nije bila toliko prisutna u kampanji, djelomično zbog vlastite borbe s koronavirusom, njezin govor na republikanskoj konvenciji u kolovozu pokupio je pohvale.

"Kad je god on treba za veliki iskaz podrške, ona se pojavi", rekla je Jellison.

"Donald je borac. On voli ovu zemlju i bori se za vas svaki dan", rekla je Melania u utorak na izbornom skupu usaveznoj državi Pennsylvaniji, jednoj od glavnih bojišnica u izbornoj kampanji.

Brower predviđada će se aktualna prva dama još više povući iz javnosti ako Trump osvoji drugi mandat.

"Ona je vrlo povučenaosoba ", rekla je za AFP Brower čija je najnovija knjiga"Team of Five: The Presidents Club in the Age of Trump"objavljena u svibnju ove godine.

"I mislim da ćemo i dalje svjedočitinjezinuradu koji uključuje pomaganjeovisnicima o opioidima i pratitije u još tradicionalnijimobvezamaprve dame, a manje na javnoj pozornici", dodala je Brower.