Ostalo

Slavni glumac žestoko uzvratio premijeru

Francuski glumac Gerard Depardieu, povrijeđen kritikama izgovorenima nakon njegova preseljenja u Belgiju i optužbi da je pobjegao iz domovine zbog viskog poreza, najavio je u otvorenom pismu upućenom premijeru Jean-Marcu Ayraultu da će vratiti svoju francusku putovnicu.

RTL|Hina
16.12.2012 11:05

"Ne tražim da itko odobri ono što sam napravio, ali mislim da bi se prema meni moglo pokazati malo više poštovanja! Nikoga od onih koji su također napustili Francusku nisu vrijeđali kao mene", napisao je glumac u pismu upućenom premijeru koji je Gerarda Depardieua na televiziji prozvao za kukavičluk jer je pobjegao od svoje domovine.

Podsjetivši u pismu objavljenom u listu Journal du Dimanche (JDD) da je počeo raditi s 14 godina kao tiskarski radnik, potom kao radnik na istovaru i utovaru robe, da bi potom postao dramski umjetnik, Depardieu je u pismu premijeru istaknuo da je oduvijek plaćao poreze.

"Tko ste vi, gospodine Ayrault da me prozivate i osuđujete na ovaj način? Nikoga nisam ubio, u 45 godina rada platio sam ovoj državi 145 milijuna eura poreza, zapošljavam 80 ljudi... Ne žalim se niti se hvalim, ali ne pristajem na to da me se proziva za kukavičluk", piše u pismu. "Vraćam vam putovnicu i karticu socijalnog osiguranja kojom se nisam nikada poslužio. Nas dvojica više nemamo istu domovinu, jer ja sam istinski Europljanin, građanin svijeta, kako me učio moj otac."

gerard depardieu

Glumac se našao na udaru francuskoga premijera Jean-Marca Ayraulta zbog preseljenja u Belgiju kako bi izbjegao skupe poreze u svojoj rodnoj Francuskoj. Depardieu je kupio kuću u belgijskom selu Nechinu, samo nekoliko minuta udaljenom od francuske granice gdje uživa u selu i prirodi, ali i nižim belgijskim porezima, pa je na sebe navukao bijes Francuza koji se bore s ekonomskom krizom i dižu poreze na luksuz.

"Njegovo preseljenje preko granice je jadno. Pravi Francuz voli svoju zemlju i pomaže domovini da opet stane na svoje noge, a ne bježi u drugu zemlju", rekao je na francuskoj televiziji premijer Ayrault.

"Jadno, kažete? Odlazim zato što vi vjerujete da se uspjeh, stvaralaštvo, talent.. sve što je drugačije mora sankcionirati. Unatoč mojim ispadima, mom apetitu i mojoj ljubavi prema životu, ja ostajem slobodan čovjek ", odgovorio mu je glumac.

Depardieu je posljednji u nizu bogatih Francuza koji su se preselili u Belgiju zbog tzv. poreza na bogatstvo, odnosno povećanog oporezivanja osoba s imovinom većom od 1,3 milijuna eura u Francuskoj. Socijalistički francuski predsjednik Francois Hollande unatoč tome namjerava uvesti superporez od 75 posto na prihode veće od milijun eura.