Ostalo

Previše senzibilna za ovaj svijet: Sonja Savić bila je najveća nada jugoslavenskog filma, a otišla je na...

Glumica je otišla krajem rujna u Beogradu, okružena špricama, na jednom madracu. Bilo je to sve što je ostalo Sonji Savić

B.M.
15.09.2022 12:54

Najljepša i najtalentiranija od svih - bila je to glumica Sonja Savić . Da je preživjela demone s kojima se nosila od ranih dvadesetih, danas bi proslavila 61. rođendan, a čestitali bi joj ga svi predstavnici urbanog Beograda kojeg je toliko voljela, ali i ljudi širom regije. Da je danas živa, Sonja bi bila jedna od živućih legendi glumačkog svijeta u regiji. Njezin talent bio je neprikosnoven, a možda ju je baš on doveo do životnih okolnosti u kojima je tragično skončala.

Glumačku karijeru Sonja Savić započela je još kao maloljetnica, tijekom sedamdesetih godina, a bila je to tek uvertira u lude osamdesete, koje su joj donijele najveću slavu. Profesionalkom u poslu postala je sa svega 16 godina, a već s 21 diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Početkom osamdesetih snimila je u svega dvije i pol godine čak pet filmova koji su ostali zauvijek zapamćeni u jugoslavenskoj kinematografiji. Film 'Una', koji je nastao po romanu Mome Kapora, a u kojem Sonja igra studenticu koja zavodi profesora Babića (utjelovio ga je Rade Šerbedžija, op.a.) se ne zaboravljaju.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Bio je to tek početak, iza sebe je Sonja ostavila 50 filmova, a među njima i hitove kao što su "Mi nismo anđeli", "Balkanski špijun", "Šećerna vodica", "Jug-jugoistok".

Privatno, bila je bliska s članovima kultnog EKV-a i pripadala je boemskom, umjetničkom beogradskom krugu koji je okupljao mlade intelektualce iz različitih sfera društvenog života. Kako su njezini prijatelji odlazili jedan po jedan zahvaćeni u ralje ovisnosti, tako je Sonja kopnjela, padajući i sama u devastirajuću ovisnost. Intelektualni kapaciteti i talent bili su nemjerljivi, bila je najveća jugoslavenska glumačka nada, no ništa nije pomoglo. Mediji su, raspadom Jugoslavije, sve češće primjećivali njezine probleme s drogom, a sve manje njezine uloge.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Gubila je angažmane, a svijet u kojem je egzistirala prestao je postojati. Sonja je u intervjuima govorila o svojoj tuzi i osjećaju koji nova stvarnost kod nje izaziva. Osjećala se usamljeno i duboko tužno. U jednom od posljednjih intervjua govorila je da bi njezin ideal bila spora i vesela smrt. Pričala je tada u suzama o svojoj, ali i sudbini svoje obitelji.

Burni život glumice završio je 23. rujna 2008. godine u Beogradu, a obdukcija je pokazala da se predozirala heroinom. Potresni navodi o njezinom kraju tada su obišli cijelu regiju - jedna od najvećih glumica Jugoslavije otišla je na madracu, okružena špricama. Zbog droge je, naime, navodno prodala sav namještaj iz stana. Iako joj se smiješila sjajna budućnost, na kraju je Sonja, previše senzibilna i osjetljiva za ovaj svijet, tragično skončala. Ovaj svijet za nju je bio težak i previše bolan.