Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
opsežni plan

Što se događa u slučaju smrti kraljice Elizabete II.? Pokreću se dvije operacije - London Bridge i Spring Tide

Operacijama London Bridge i Spring Tide pokrenut će se događanja nakon smrti kraljice Elizabete II. London Bridge odnosi se na njezinu smrt, a Spring Tide na ustoličenje novog kralja

Image
Foto: www.profimedia.hr
RTL.hr/ 8.9.2022. u 16:54
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Što se događa u slučaju smrti kraljice Elizabete II.? Smrću kraljice Elizabete II pokreću se operacije "London Bridge" i "Spring Tide". Operacija "London Bridge" odnosi se na smrt, žalovanje i sahranu kraljice Elizabete II. Operacija London Bridge označava zajednički plan Vlade, Anglikanske crkve, policije i vojske, Uprave Royal Parks of London i britanskih medija. Od objave kraljičine smrti do njezine sahrane proteći će ukupno 10 dana žalovanja (osim u slučaju da umre u nedjelju ili na blagdan), pri čemu su D5 i D10 najvažniji.

Operacija "Spring Tide" je kodno ime za ustoličenje novog kralja, odnosno proces preuzimanja kraljevskih dužnosti od strane kraljičinog nasljednika Charlesa, princa od Walesa, iako će sama krunidba biti organizirana naknadno.

Usporedni raspored događanja:

Dan 0 – dan objave smrti kraljice. Frazom "London Bridge is down", koju Buckinghamska palača, odnosno kraljičin privatni tajnik, upućuje premijeru, plan stupa na snagu. Nakon premijera, obavijest se šalje vladama država Commonwealtha i britanskim medijima. O smrti bilo kojeg člana kraljevske obitelji, tri nacionalne TV kuće (BBC, SKY, ITN) će biti obaviještene putem telefonskog poziva. U tom trenutku neće im biti rečeno tko je umro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

20 minuta kasnije Press Association Newswire šalje ime umrle osobe, a Buckinghamska palača objavljuje službenu informaciju (na vratima, kao i na službenoj stranici Palače). Nakon toga se saziva izvanredna sjednica Donjeg doma parlamenta (House of Commons) na kojoj premijer objavljuje vijest o smrti.

Dan 1 – Charles postaje kralj de facto u trenutku kraljičine smrti, de jure se to dogodi proglašenjem u palači St. James , ali ne dobiva krunu. Polaže cvijeće pred Buckinghamsku palaču uz topovske plotune. Iste večeri članovi parlamenta iskazuju odanost novom monarhu u nastavku izvanredne sjednice.

Upravo se čita

Image
KANDIDATKINJA 'PET SPOJEVA TJEDNO'

Antea o traumatičnom iskustvu iz mladosti: 'Oteli su me u Napulju, bila sam među trinaest Hrvata koji su trebali na brod'

D2/D3/D4 – ovise o mjestu na kojem kraljica umre (ako se radi o Škotskoj, tijelo dva dana putuje vlakom, iz inozemstva ide posebnim letom, itd.). Tijelo ide u Buckinghamsku palaču (Throne Room).

Dan 2 – Javno se čitaju objave o smrti u Škotskoj, Irskoj i Walesu. Ako je smrt nastupila u dvorcu Balmoral (Škotska), lijes se prenosi cestom kroz Aberdeen i Dundee u palaču Holyroodhouse u Edinburghu, gdje ostaje preko noći.
Ako je smrt nastupila u Sandringhamu ili Windsoru, lijes se prenosi cestom ili željeznicom u Buckinghamsku palaču. Heraldi proglašavaju Charlesa za kralja Škotske, Walesa i Sjeverne Irske, istovremenim ceremonijama (u 14 sati po lokalnom vremenu) u Edinburghu, Cardiffu i Belfastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dan 3 – Ako je smrt nastupila u Londonu započinje mimohod sućuti u Westminsterskoj palači. Ako je smrt nastupila u Škotskoj, lijes se prenosi u St Giles' Cathedral u Edinburghu na misu, kojoj prisustvuje novi kralj. Nakon mise katedrala se otvara za mimohod sućuti. Novi kralj se obraća oboma domovima parlamenta na zajedničkoj sjednici, a zatim odlazi u Edinburgh, obratiti se Škotskom parlamentu.

Dan 4 – Kralj Charles ide u Belfast na još jednu ceremoniju proglašenja.

Dan 5 – prva velika ceremonija – tijelo kraljice Elizabete II. dolazi u zgradu parlamenta (Westminster Hall), gdje će ležati idućih pet dana, a građani će joj mimohodom moći odati počast. Očekuje se red građana od Palace of Westminster (Parlament), preko Victoria Tower Gardens (kontrolna točka), preko mosta Lambeth pa duž južne obale Temze do Tower Bridgea. Kralj Charles se vraća u London.

Dan 7 – dan kada članovi kraljevske obitelji drže počasnu stražu (u jutarnjim satima). Kralj odlazi biti potvrđen za kralja u Wales, zatim se vraća u London.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dan 9 – Kralj prima strane državnike u Clarence House, službenoj rezidenciji Princa od Walesa. Nagađa se da će kralj Charles sa suprugom nastaviti živjeti u toj rezidenciji jer navodno prezire Buckinghamsku palaču.

D 10 – Posmrtni ostaci kraljice prevoze se iz Westminsterske palače, preko Parliament Sq. u Westminstersku opatiju. Nakon ceremonije državnog pogreba, tijelo se iznosi iz opatije na topovskim kolicima do Hyde Park Cornera, zatim se prevozi u Windsor, gdje će se održati crkveni odred, a zatim i privatni pokop u St. George's Chapel.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
uspjeh je s njim garantiran

Našao je 'pravu' Franku Batelić, 'otac' je trapa i onaj kome u ruke žele doći baš svi: Tko je najtraženiji producent regije?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba