Play ponuda
Play ponuda
NOVA VREMENA

Što se sve mijenja nakon smrti kraljice Elizabete II.? Donosimo detaljan popis svih britanskih promjena

Mnogo toga će se promijeniti smrću kraljice Elizabete II. no te promjene se znaju unaprijed te su strogo propisane što ne znači da će to biti lagan zadatak

Image
Foto: AP Images
L.K./Hina/ 9.9.2022. u 13:00
Play ponuda

Od novoga lica na novčanicama i poštanskim markama do teksta himne, Britanija će doživjeti neke promjene nakon smrti kraljice Elizabete II. i stupanja na prijestolje njezina sina Charlesa III.

Ovo su neki aspekti koji će se promijeniti u svakodnevnom životu Britanaca:

Himna

Riječi britanske himne, koja datiraju iz 18. stoljeća, promijenit će se iz "Bože čuvaj kraljicu" u "Bože čuvaj kralja".

Prema internetskoj stranici kraljevske obitelji, himna je nastala u jeku patriotskog zanosa nakon pobjede princa Charlesa Edwarda Stuarta nad vojskom kralja Georgea II. 1745. u Škotskoj i izvodila se u londonskim kazalištima.

Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

Obično se pjeva samo prva kitica koja će odsad glasiti: "Bože čuvaj našeg milostivog kralja! Dugo nek živi naš plemeniti kralj! Bože čuvaj kralja! Obdari ga pobjedom, srećom i slavom, dugo nek nad nama vlada, Bože čuvaj kralja!".

Novčanice, kovanice i poštanske marke

Na novim kovanicama i novčanicama bit će glava kralja. Stare kovanice i novčanice ostat će u opticaju dok se s vremenom ne zamijene.

Kada je 1660. obnovljena monarhija nakon republike Olivera Cromwella koja je trajala deset godina, ustalio se običaj da se monarhova glava okrene u suprotnom smjeru od njegova prethodnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Kraljica Elizabeta je gledala udesno, pa će Charles III. gledati ulijevo. Tijekom Elizabetine duge vladavine, na kovanicama se koristilo pet njezinih različitih portreta.

Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

Zanimljivo je kako će zamjena novca s likom kraljice Elizabete II. trajati minimalno dvije godine, a riječ je o novcu ukupne vrijednosti 80 milijardi funti. Inače, do ove promjene je došlo tek 1960. godine jer do tada lik monarha nije bio na novčanicama.

Treba naglasiti kako je Kanada je printala novčanice s kraljičinim likom još 1935. godine. Osim u Kanadi, mijenjat će se novac na Novom Zelandu odnosno sve kovanice i novčanice iza čijeg izdavanja stoji središnja banka Istočnih Kariba, kao i u drugim dijelovima Commonwealtha.

I poštanske marke će se promijeniti tako da će na njima biti portret novoga kralja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
ŽELIMO ODMAH

Ovo je recept za tortu 'DJ Baki', idealan za sve one koji žude za slatkim proljetnim osvježenjem

Kraljevski monogram

Promjene će doživjeti i kraljevska "šifra", monogram koji koristi monarh, a trenutno se sastoji od pečata na kojem piše "EIIR" ispod krune svetog Edvarda.

Taj se monogram može naći širom Britanije i pojavljuje se na svemu, od crvenih poštanskih sandučića do policijskih uniformi. Prema tradiciji, i monogram i kraljevski grb mijenjaju se s novim kraljem.

Ipak, monogrami će se pojaviti samo na novim poštanskim sandučićima, pa će kraljičin ostati na tisućama njih diljem zemlje, baš kao što ih je puno ostalo od prethodnih monarha koji su postavljeni prije njezina ustoličenja.

Crtica iz britanske povijesti: nemaju svi sandučići postavljeni za Elizabetine vladavine monogram "EIIR", jer pretkinja Elizabete II, Elizabeta I. nije bila kraljica Škotske i britanska i škotska kruna nisu bile ujedinjene sve do razdoblja nakon njezine smrti 1603.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda
Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

Rezultat toga je da neki Škoti nikada nisu prihvatili preminulu kraljicu kao Elizabetu II. Na početku njezina kraljevanja neki su sandučići u Škotskoj uništeni i dignuti u zrak, pa većina škotskih poštanskih sandučića ima vlastiti znak.

Promjene titula

Ugledni zastupnici postat će članovi Kraljevog, umjesto Kraljičina savjeta i se titule koje koriste "kraljičin" promijenit će se u "kraljev".

Zakletve vjernosti

Zastupnici ne smiju sjediti u Donjem domu, govoriti u raspravama, glasovati ili primati plaću osim ako se zakunu na vjernost kruni. Od 1952. formulacija glasi: “Ja (ime člana) prisežem svemogućim Bogom da ću biti vjeran i biti istinski odan Njezinom Veličanstvu Kraljici Elizabeti, njezinim nasljednicima i nasljednicima, u skladu sa zakonom. Tako mi Bog pomogao". S obzirom na smrt kraljice, zastupnici će položiti novu prisegu njezinom prvom sinu i prijestolonasljedniku.

Treba uzeti u obzir kako se od osoba koje postaju novi britanski državljani traži da se zakunu na "istinsku odanost Njezinom Veličanstvu Kraljici Elizabeti Drugoj, njezinim nasljednicima i nasljednicima", što će se također mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Zastave

Tisuće zastava, poput onih pred policijskim postajama, vatrogasnim službama i na brodovima mornarica diljem Ujedinjenog Kraljevstva mijenjat će se zbog monograma EIIR, što je zapravo kratica od Elizabeth II Regina. Isto tako, vojne pukovnije nose boje zastave te izvezeni EIIR.

Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

Isto tako, kraljica Elizabeta, odnosno kralj Charles III. i dalje šefuju državama kao što su Australija, Kanada i Novi Zeland. U navedenim zemljama koriste se takozvane "e-zastave", točnije rečeno zastave koje se vijore sama kada kraljica dolazi njima u posjet.

Molitve

Sa svim navedenim brojnim promjenama, mijenjat će se i molitve u kojima kraljica neće više biti "braniteljica vjere i vrhovni guverner" Engleske crkve, već kralj. Ponovno, umjesto kraljice, kralju će se upućivati molitve u Knjizi zajedničkih molitava. Još od 1662. godine moli se od Boga da je "nadopuni milošću Svetoga Duhu, da se uvijek priklanja njegovoj volji i hodi njegovim putem".

Posljednji put se taj potez poduzeo nakon smrti Elizabetine majke, kraljice Elizabete. Promjena čeka i svećenike koji će izmijeniti molitvu na misama te crkvene pjesme čiji će se sadržaj prilagoditi novom kralju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda
Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

Kraljevsko oružje

Nije sigurno da će se ova promjena uvesti, no postoji mogućnost da će biti potrebno mijenjati kraljevski grb u svim uredima i prostorijama Parlamenta, koji prikazuje propetog jednoroga i lava kako se oslanjaju na štit. Treba uzeti u obzir da bi ova promjena dodatno opteretila proračun jer nije nimalo jeftina. Na istom štitu na kojem se naslanjaju lav i jednorog, monarh bi po svojoj želji mogao dodati i Wales.

Kraljevski nalozi

Više od 600 tvrtki je opskrbljivalo kraljevsko kućanstvo i upravo se na njih trenutno odnosi kraljičin kraljevski nalog. Riječ je o brendovima koji su koristili kraljičin grb na svojim proizvodima i promotivnim materijalima, a to su Steinway klavire, Jordans žitarice, Gordon’s gin i dragulje Swarovski, vodoinstalateri, proizvođači ograda i inženjeri zvuka.

Image
Foto: Mark Marlow/PA via AP
Image
Mark Marlow/PA via AP

Postoji mogućnost kako bi svi navedeni brendovi i obrtnici mogli izgubiti taj status jer novi kralj ili netko od članova kraljevske obitelji moraju izdati novi nalog. Naravno da ta promjena nije ni među prvih pet koje će se morati uvesti. Ako to poželi, kralj Charles III. može prilagoditi kriterije potrebne za ispunjenje statusa nositelja kraljevskog naloga.

Commonwealth

Čak 14 zemalja britanskog Commonwealtha priznaje monarha kao šefa njihove države, što stoji u ustavima nekih od tih zemalja koji će isto tako se morati mijenjati. Prema mišljenju stručnjaka, bit će potrebni referendumi za tu izmjenu u zemljama poput Jamajke, koja ima snažan republikanski pokret, baš kao i Belize.

Ovo je škakljiva situacija za novog monarha, ali oslobađajuća za zemlje koje su pod njihovom krunom, a nikada to doista nisu tražile, već su ostaci brutalnog kolonijalizma. Baš je prošle, 2021. godine Barbados postao republika pa bi se mogao postići efekt među njemu sličnim zemljama koje bi se također htjeli riješiti stigme karipskog Commonwealtha. Isto bi se moglo dogoditi u zemljama kao što su Papua Nova Gvineja, Salamunovi Otoci, Tuvalu, Antigva i Barbuda, Bahami, Grenada, Sveti Kitts i Nevis, Sveta Lucija i Sveti Vincent i Grenadini.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Upravo je kraljičino ime navedeno u raznim zakonima što će također biti potrebno izmijeniti, a to nije nimalo jeftin niti lagan proces, pogotovo za manje zemlje. Za razliku od njih, ustavne monarhije poput Australije, Kanade i Novog Zelanda imaju unaprijed određene mjere pomoću kojih se preskače cijeli taj proces pa novi monarh automatizmom postaje šefom njihove države.

Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia
Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
NOVOPEČENI PAR

Milan Marić u vezi s kćeri redatelja Dragana Bjelogrlića: 'Zaljubljeni su i uživaju u zajedničkim trenucima'

Play ponuda

Više s weba