Play ponuda
Play ponuda
Baka pričala Marku Frostu

Strašni misterij koji je inspirirao 'Twin Peaks': 'Nemoj noću ići u šumu'

Jedan od tvoraca 'Twin Peaksa' provodio je ljeta kraj strašne šume, za koju mu je njegova baka vječito pričala - 'nemoj noću ići u šumu'

Image
RTL.hr/ 7.10.2022. u 20:00
Play ponuda

Kultni "Twin Peaks" zaludio je svijet kada je premijerno prikazan početkom travnja 1990. godine. Iako se prikazivala svega dvije sezone, serija je vrlo brzo stekla kultni status, a o kojem se raspravlja, piše i pjeva i danas. Mnogi su se dramski uraci godinama kasnije inspirirali "Twin Peaksom", a nepresušno vrelo inspiracije je mnogima i danas. No, čime je inspirirana sama serija? Znate li da su njoj prethodili strašni događaji desetljećima unazad? Da, "Twin Peaks" je strašan, no misteriji koji okružuju njegovu inspiraciju još su strašniji.

Lynch i Frost su se, naime, inspirirali ubojstvom mlade Hazel Irene Drew. Dogodilo se to u srpnju 1908. godine, kada je 20-godišnja Hazel pješke prolazila udaljenim dijelom ceste Taborton. Šumoviti dio bio je popularan kod lovaca, kampera i ribara, no za mlade žene bio je riskantan. Hazel se, nažalost, našla na toj ruti, imala je svega 20 godina, predivnu bujnu plavu kosu i oči - baš kao Lauren Palmer u "Twin Peaksu". Oko 19 i 30 srela se Hazel s dvojicom muškaraca - tinejdžerom Frankom Smithom i trgovcem Randolphom Gundrumom. Vozili su se u kočiji, pozdravili Hazel - i otad je više nitko nikada nije vidio, pisao je svojedobno Washington Post.

Image
Foto: CBS
Image
CBS

Beživotno tijelo djevojke pronađeno je četiri dana kasnije u jezeru Teal. Uzrok smrti bio je udarac u glavu nepoznatim tupim predmetom. Prepoznali su je po odjeći i zubima, a sve je upućivalo na brutalno ubojstvo. Krivac za ubojstvo nije pronađen, no misterij je tjednima puno naslovnice lokalnih medija. Možda se nitko nikada ne bi sjetio sirote Hazel da Mark Frost nije provodio svoja ljeta u blizini Tabortona. Njegova baka redovito mu je pričala o lokalnim pričama, uključujući i onu o ubojstvu Hazel Irene Drew. Baka mu je priču redovito završava s poukom 'nemoj noću ići u šumu'.

Očito je Frost od svoje bake naslijedio talent za pričanje priče, no teško da je gospođa mogla zamisliti da će njezin unuk od njezinih pripovijesti stvoriti jednu od najvećih televizijskih serija svih vremena. Lokalna zajednica u kojoj je ljetovao cijelo je vrijeme imala teoriju da duh Hazel Drew opsjeda jezero u kojem je pronađena. Po njoj je, stoga, stvorio lik Laure Palmer. Laura i Hazel imaju niz zajedničkih osobina i životnih okolnosti - obje su ljepotice u svojoj zajednici, kraljice maturalne večeri i obje su imale brojne osobne tajne koje su otkrivene tek nakon njezinih smrti. Navodno je Hazel imala komplicirane odnose s nizom muškaraca, baš kao i Lauren u seriji.

Iako smrt pokojne Hazel nikad nije razjašnjena, jedan od najvećih sumnjivaca bio je tinejdžer Frank Smith, koji je u nju bio zaljubljen, a koji je godinama davao kontradiktorne izjave o okolnostima brutalnog zločina.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
ELIZABETA AUSTRIJSKA

Zanimljivosti o carici Sisi: Bila je simbol ženske snage, ali i prva influencerica, opsjednuta vježbanjem

Play ponuda

Više s weba