Ostalo

Sve tajne o Titu i Jovanki otkriva vam njihov fotograf!

Sve tajne o Titu i Jovanki, koji su ovih dana zbog raznih priča opet aktualni, danas nam otkriva njihov fotograf iz zlatnih dana! Mija Mladenović dugo je s fotoaparatom pratio slavni par, a danas se prisjeća pikanterija iz doba Juge te otkriva da priče o Titovoj udovici nemaju veze s istinom.

RTL
28.08.2013 17:54

Ovo su za Miju uznemirujući dani jer vijesti o njegovoj prijateljici Jovanki Broz jako su ozbiljne.

Mija je kao fotograf s najpoznatijim parom u povijesti Jugoslavije provodio skoro svaki dan još od davne 1945. godine, a danas teško bolesna bivša prva dama potpuno ga je očarala.

"Da ti kažem, takve žene kao što je ona nema na svetu. Veruj mi. Ona je bre bila supruga predsednika republike, a sve je ona radila. Nije znala da kuca na mašinu, već je s deset prsti kucala", kazao je Miroslav Mija Mladenović, Titov fotograf.

Posljednji put vidio ju je prošlog ljeta, a tada je nastala ova zajednička fotografija. Mija je bio član Titove straže, a od 1959. i Maršalov fotograf po potrebi.
Predsjedniku pozeru nije trebalo previše objašnjavati da se za slikanje treba namjestiti, već se šepurio sam čim je u blizini ugledao fotoaparat.

Najbolji trenuci života ovog čovjeka nisu vezani za njegovu obitelj, već kad mu se Tito osobno obratio.

"Predsednik kad dođe bliže ja ga pozdravim, on pita jel vruće? Ma nije vruće druže predsedniče! Nije vruće! A drug predsednik mene ovako pipne prstom i pita: Šta je ovo? Šta si znojav? Šta ja imam da kažem? Ja stojim miran. Što ti je bluza mokra ispod opasača? Ćutim", ispričao nam je Titov fotograf.

I eto čuda, za nekoliko dana stigli krojači koji su cijeloj gardi napravili ljetne uniforme. Za Miju nije bilo sumnje, sam Tito založio se da im ne bude vruće.
Tito je na njegovu žalost odavno umro, ali Jovanka je još uvijek ovdje. Sjeća se Mija, voljela je ona kreacije Pierre Cardina, a slavni je kreator prvi put u Jugoslaviju stigao baš na njen poziv.

Danas se bori za život, a i Mija je svjestan da ima 89 godina, pa su najbolji dani iza njega. Prošlost u kojoj i dalje živi jedina je stvarnost koja mu je ostala.