Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NA INMUSICU

Sve za Nicka Cavea: Zadesile su ga najgore moguće tragedije, uskoro nastupa u Hrvatskoj, a njemu u čast postavili smo i izložbu

Izložbom 'Cave's Cave', koja se otvara u srijedu u Galeriji AMZ ususret skorašnjem nastupu Nicka Cavea u Zagrebu, proslavit će se 40. godina djelovanja glazbenika koji je mijenjao suvremenu alternativnu, ali i mainstream kulturu

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Hina/ 16.6.2022. u 13:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kustosi Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu i Leila Topić iz zagrebačkog  Muzeja suvremene umjetnosti transformirali su Galeriju AMZ u prostor dijeljenog iskustva intrigantnog Caveovog opusa.

Kako je najavljeno, cilj izložbe i popratnog programa 'Cave's Cave' je, uz Zakladu SOLIDARNA prikupiti novac za Fond "Solidarno s Ukrajinom", za pomoć ukrajinskim izbjeglicama i ruskim disidentima koji su sigurnost pronašli u Zagrebu. 

"Usto, otvaramo prostore dijaloga za ljubitelje Caveovog stvaralaštva, naglašavajući ideju da su upravo muzeji mjesta stvaranja novih kolektiva i zajednica vođenih zajedničkim umjetničkim interesima", ističe se.

Izlažu Ambra Garlaschelli, Marko Meštrović, Nikola Pjevačević, Danijel Žeželj, privatna video arhiva Caveovih nastupa Stražarnog lopova.

Opusa legendarnog glazbenika,  od benda The Boys Next Door, kultnih The Birthday Party preko spoken-word zapisa "The Secret Life of the Love Song", hvaljenog scenarija za film "The Proposition", projekta "Grinderman" do najnovijeg filma "This Much I Know to be True", posjetitelji će se moći prisjetiti i kroz popratni program.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/9a4a5f92-8f1f-11ec-b878-0242ac120024/original

Izvor: Matija Habljak/Pixsell

U srijedu će se najaviti i prijevod knjige "The Sick Bag Song" u izdanju Frakture, koju uređuje Monika Herceg, a Caveovu poeziju čitaju ljubitelji Caveovog stvaralaštva iz javnog života.

Potom nastupaju Andreja, Rundek & Ekipa "Ftičeki" s glazbom koja slavi srodnosti između Caveovih melankoličnih balada i "međimurskog bluesa" pjevačice, trubačice i performerice Andreje Kurelec Košavić, uz pratnju Darka Rundeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za ponedjeljak, 20. lipnja, najavljen je razgovor o Caveu, u kojemu će sudjelovati Tomislav Brlek s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, autor knjige "Poetika Nicka Cavea i biblijski motivi" Davor Kristić i književnik Miljenko Jergović.

Istu večer održat će se koncert Kaj ve, koji predstavlja kajkavski Cave projekt prijevoda pjesama Nicka Cavea kojeg potpisuje Tomislav Pletenac, kulturni antropolog sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

U petak, 24. lipnja nastupit će  improvizatorski muzički kolektiv Živa voda s obradama Caveovih pjesama.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Tužna vijest

Obožavatelji u šoku: U 51. godini preminuo glumac iz serije 'Zvjezdane staze'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba