Ostalo

Tajna ljepote poznatih je photoshop!

Iako njihova lica i tijela bez ijedne mane samopouzdano iskaču s naslovnih strana časopisa, obični smrtnici sada konačno mogu vidjeti kako su njihovi ljubimci 'popravljeni' kompjuterskim programima.

S.K.
01.12.2011 11:46

Ipak, u većini slučajeva za njihov savršen izgled nije zaslužna majka priroda, nego suvremene tehnologije.

Znanstvenici Hany Farid i Eric Kee skinuli su sve zastore i pokazali svijetu kako su zvijezde krvave ispod kože, kao i svi ostali. Njih također muče problemi s tenom i težinom, imaju bore i prištiće, celulit i strije, gube kosu i pokušavaju sakriti podočnjake.

Naime, dvojac je osmislio kompjuterski program spreman prepoznati ne samo photoshopirane dijelove tijela, nego i stupanj korekcije.

Stoga, sada svaka osoba uz nekoliko klikova mišem može zablistati na fotografiji vitkog struka, bez bora i blistave kose.

"Sveprisutnost tih neobjektivnih fotografija i idealiziranje neproporcionalnih i pretjerano mršavih žena povezuje se s porastom poremećaja u prehrani ne samo kod ženskih osoba, već i djece te muškaraca", pojasnili su Farid i Kee.

Oni su također predložili da internet oglašivači zaštite kupce tako što će na svojim fotografijama označiti stupanj obrade i izmjene originalne slike. Time bi konzumente tih sadržaja zaštitili od nerealnih očekivanja.