Ostalo

Tko je najmoćnija žena svijeta? Iz sjene suprugu pomagala pokrenuti Amazon, a danas basnoslovno bogatstvo...

Filantropkinja Scott "teška" je 57 milijardi dolara, od kojih je čak 8,6 milijardi dolara donirala mnogobrojnim organizacija koje se bave ravnopravnošću spolova, rasnom pravdom i javnim zdravstvom

L.K.
2021-12-09 12:15

Već smo "debelo" u prosincu, pa je došlo vrijeme i za to - objavuForbesoveliste100 najmoćnijih žena svijeta, a na njihovom pijedestalu je filantropkinja MacKenzie Scott . Riječ je onekadašnjojsupruziosnivača Amazona, Jeffa Bezosa . Kamala Harris , Christine Lagarde , Mary Barra , Melinda French Gates , Abigail Johnson - upravo njih je Scott ostavila iza sebe na listi.

Forbesova novinarka Maggie McGrath napisala je kako je 51-godišnja filantropkinjarazvodom od Bezosa pridobila nevjerojatno veliku količinu sredstava, no za razliku od većine milijardera, svoj novac je proslijedila udrugama čiji je fokus na humanitarnim svrhama.


Iz sjene je suprugu pomagala pokrenuti Amazon

"Prije tri godine MacKenzie Scott bila je autorica, supruga i majka četvero djece koja je pokrenula grupu za borbu protiv zlostavljanja, a '90-ih je pomogla svom suprugu pokrenuti Amazon. Ostala je u sjeni - ali onda se razvela od Jeffa Bezosa, dobila četvrtinu njegovog udjela u Amazonu i gotovo odmah počela planirati kako će sve to dati. "Imam nesrazmjernu količinu novca za podijeliti", napisala je u svibnju 2019. kada je potpisala obećanje darivanja i pritom obećala da će dati barem polovicu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe", napisala je novinarka MaggieMcGrath.

MacKenzie Scott i Jeff Bezos
MacKenzie Scott i Jeff Bezos FOTO: Profimedia

(FOTO: Profimedia)

"Scott ne samo da je počela ispunjavati svoju riječ već to čini rekordnom brzinom i s potpunom kontrolom kamo ide njezin novac. U nešto više od dvije godine, Scott, koja vrijedi 57 milijardi dolara, dala je 8.6 milijardi dolara za 780 organizacija koje promiču pitanja koja uključuju ravnopravnost spolova, rasnu pravdu i javno zdravstvo. To je učinila bez ureda i poštanske adrese, a ne postoje dokazi da ima stalno zaposleno osoblje. Umjesto toga radi sa svojim suprugom Danom, istraživačima i savjetnicima neprofitne konzultantske tvrtke Bridgespan. Ona nikome ne odgovara, nema upravni odbor (za koji znamo) i, budući da ne daje darove preko dobrotvorne zaklade, nema ni zahtjeva za izvješćivanjem", dodala je u svom članku objavljenom u prestižnomForbesu .

Pročitajte još
Djevojka Jeffa Bezosa upoznala Leonarda DiCaprija, njezina reakcija postala je hit na društvenim mrežama

"Za usporedbu, Zaklada Gates, koja ima gotovo 1800 zaposlenika, 2020. je zaradila 5.8 milijardi dolara bespovratnih sredstava. Scott je te godine podijelila nešto više od 5.8 milijardi dolara. I, što je najvažnije, ona koristi filozofiju davanja "bez ograničenja", što znači da svaka organizacija može koristiti sredstva kako god smatra prikladnim", istaknula je iskusna novinarka.


Tko jeMacKenzie Scott?

Scott se udala za Bezosa 1993. godine i kao kruna njihove ljubavi, bilo je rođenje njihovog prvog sina Prestona Bezosa u ožujku 2000. godine. Uz Prestona, Bezos i Scott imaju još dva sinai posvojenu kćer iz Kine.

MacKenzie Scott
MacKenzie Scott FOTO: Profimedia

(FOTO: Profimedia)

Iako je do službene rastave braka došlo tek2019. godine, ljubav, barem s Jeffove strane, odavno je isparila. Javnost je saznala za njegovu višemjesečnu aferu s 51-godišnjom voditeljicom Lauren Sanchez u siječnju 2019. godine. Izgleda kako to nije bila običan preljub jer je iste godine i Sanchez okončala svoj brak s poduzetnikom Patrickom Whitesellom s kojim ima dvoje djece.

Podsjećamo kako je dva mjeseca pri službenog razvoda od Bezosa Scott potpisalaThe Giving Pledge, obvezu da će dati većinu svognovca, čija se vrijednost procjenjuje oko35 milijardi dolara. FilantropkinjaScott "teška" je57 milijardi dolara, od kojih je čak 8,6 milijardi dolara donirala mnogobrojnim organizacija koje se baveravnopravnošćuspolova, rasnompravdomi javnimzdravstvom.

Inače, MacKenzie se ove godine udala za profesora Dana Jewetta koji je zaposlen uprivatnojškolikoju pohađaju njezina i Bezosova djeca. Točan datum vjenčanja je i dalje nepoznanica kao i informacija kada su se počeli viđati. Izgleda kako Scott ovaj brak želi držati podalje od očiju javnosti.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.