Ostalo

Tko je Olena Zelenska? Prva dama Ukrajine supruga je upoznala još u školi, a njegovu političku karijeru u...

Olena Zelenska završila je Građevinski fakultet, u braku s ukrajinskim predsjednikom je od 2003. godine, imaju dvoje djece. Nikako se nije slagala s njegovom kandidaturom jer su njih dvoje već ostvarili uspješnu karijeru u produkciji i na televiziji. No, u posljednje tri godine pokazala je kako je rođena za tu ulogu

A.Š.
25.02.2022 15:30

Neupitno je kako su prve dame diljem svijeta pokretačice politike cjelokupne zemlje iako formalno nemaju političku funkciju. Dok su neke bile samozatajne, poput bivše prve dame SAD-a Melanije Trump , kao i Putinove supruge Ljudmile koju javnost baš nikada nije upoznala, Jill Biden je, onako damski, Vogueovom naslovnicom najavila svoju eru.

I naša prva dama, epidemiologinja Sanja Musić Milanović , krozNacionalni program promicanja zdravlja "Živjeti zdravo" te cijepljenjem građana u Petrinji i Sisku, kao i odvažnim modnim stilom dokazala je kako je sve samo ne žena iz sjene. A žena iz sjene nije niti prva dama Ukrajine, najbliža suradnica i podrška ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog .

Olena Zelenska na to je mjesto dospjela prije tri godine kada je njezin suprug i bivši komičar osvojio vlast na demokratskim izborima. Obećao je da će u separatističkim oblastima zavladati mir, da će se Ukrajina modernizirati, okrenuti zapadu, a neminovno je kako je na to utjecala i Olena, što u četiri zida, a što organizirajući vlastiti summitu Kijevu.

Tko je Olena Zelenska?

Zanimljivo je to da su Olena i Zelenski bili kolege iz škole, no tada se nisu družili niti ljubovali. Oboje su rođeni u istom gradu Kriviju Rihu, na jugoistoku Ukrajine. Zelenski je jednom prilikom rekao kako je znao mnogo njezinih prijatelja, ali ne i nju. Upoznali su se tek na fakultetu kada jeOlena, djevojački Kijaško, studirala građevinu, a on pravo. Bilo je to u istom gradu, a slučajni susret pretvorio se u stabilnu ljubavnu romansu. Hodali su osam godina, a 2003. godine odlučili su se oženiti. Iako suoboje završilifakultete, nitko od njih nije nastavio raditi u struci. Zelenski se počeo baviti stand up- om, a Olena ga je pratila na nastupima, da bi u konačnici postala i dio produkcijskog tima. Početkom 2000-ih osnovali su i produkcijsku kuću Studio Kvartal-95. Kompanija proizvodi filmove, televizijske serije, a u sklopu posla im je i organizacija koncerata. Na taj je način Zelenski širio svoj utjecaj u Ukrajini. Upravo je Olena pisala scenarijza njegovu emisiju političke satire "Sluga naroda" koja mu je donijela toliku popularnost da je odnio i pobjedu na predsjedničkim izborima.

U počecima je Olena bila žestoko protiv njegove kandidature.

"Iskreno, bila sam jako protiv tog projekta. To je jako teško i odvodi vas u neki drugi smjer u životu", rekla jeICTV-u, a kada je Zelenski donio konačnu odluku, neko ju je vrijeme skrivao od supruge kako ne bi bila zabrinuta. Iako nije sudjelovala u njegovoj predsjedničkoj kampanji, na svakom skupu bila je uz njega i tako pokazala kako joj subjektivno mišljenje neće narušiti odnos sa suprugom. Zajedno imaju dvoje djece, kći Aleksandru (18) i sina Cirila (9).

U kolovozu prošle godine Olena je s Vlodomirom Zelenskimposjetila SAD.Sastali su se s predsjednikom Joeom Bidenom. U rijetkom intervjuu za amričke medije, Olena je govorila o svom angažmanu u Ujedinjenim narodima, kao i radu s ukrajinskim ženama poduzetnicama te modnoj diplomaciji budući da slovi kao jedna od najelegantnijih prvih dama svijeta.

"Od trenutka kada sam postala prva dama Ukrajineshvatila sam ulogu koju mogu odigrati u podržavanju humanitarnih ciljeva, budući da su društveni ciljevi moja strast tijekom cijele karijere", rekla je za Diplomatic Courirer . U kolovozu prošle godine sazvala je Kijevski summit prvih dama i gospode'. Osim prvih dama Latvije, Litve, Srbije, Libanona, Izraela, Njemačke, Kostarike i Brazila, na summitu se putem videopoziva javila i Sanja Musić Milanović te promovirala svoj projekt Nacionalni program promicanja zdravlja "Živjeti zdravo".

Sanja Musić Milanović

Izvor: URED PREDSJEDNIKA RH

Olena je na summitu istaknula kako njihove uloge možda nemaju političku moć, ali imaju moć u drugim već spomenutim sferama. Tada je najavila kako će summit organizirati iz godine u godinu, no obzirom na rat, treba tek vidjeti kako će se to odviti. Osim što je u samo nekoliko godina ostvarila jak diplomatski utjecaj, ono što brojni mediji slave je i njezina takozvana modna diplomacija. U dvije riječi bi se njezin stil mogao opisatikao poslovna elegancija, a crne i bijele modne kombinacije njezin su zaštitni znak, kao i uredna plava kosa s blagim valovima.

"Način na koji se oblačite i predstavljate ne govori samo o vama, već predstavlja i vašu zemlju i ono što pokušavate postići. Predsjednik i ja uvijek želimo predstavljati Ukrajinu na pozitivan i snažan način. To je odraz naših akcija i vrijednosti. To je također način da promoviramo ukrajinske dizajnere i modnu industriju te svijetu kažemo više o Ukrajini, što možemo učiniti i što nudimo", rekla je u intervjuu za Diplomatic Courier. Kao prva dama sudjelovala je i na UNICEF-ovoj konferenciji "SCIENCE is SHE" gdje je promovirala mlade ukrajinske znanstvenice. Otkako je počeo rat u Ukrajini, na društvenim mrežama je svom narodu poslala ohrabrujuću poruku.

"I danas neću paničariti i plakati. Bit ću smirena i samouvjerena. Moja djeca me gledaju. Bit ću pored njih. I pored mog muža. I s tobom. Volim te! Volim Ukrajinu!".

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.