Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
žena predsjednika

Tko je Olena Zelenska? Prva dama Ukrajine supruga je upoznala još u školi, a njegovu političku karijeru u početku nije podržavala

Olena Zelenska završila je Građevinski fakultet, u braku s ukrajinskim predsjednikom je od 2003. godine, imaju dvoje djece. Nikako se nije slagala s njegovom kandidaturom jer su njih dvoje već ostvarili uspješnu karijeru u produkciji i na televiziji. No, u posljednje tri godine pokazala je kako je rođena za tu ulogu

Image
Foto: Instagram
A.Š./ 25.2.2022. u 15:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Neupitno je kako su prve dame diljem svijeta pokretačice politike cjelokupne zemlje iako formalno nemaju političku funkciju. Dok su neke bile samozatajne, poput bivše prve dame SAD-a Melanije Trump, kao i Putinove supruge Ljudmile koju javnost baš nikada nije upoznala, Jill Biden je, onako damski, Vogueovom naslovnicom najavila svoju eru.

I naša prva dama, epidemiologinja Sanja Musić Milanović, kroz Nacionalni program promicanja zdravlja "Živjeti zdravo" te cijepljenjem građana u Petrinji i Sisku, kao i odvažnim modnim stilom dokazala je kako je sve samo ne žena iz sjene. A žena iz sjene nije niti prva dama Ukrajine, najbliža suradnica i podrška ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog.

Olena Zelenska na to je mjesto dospjela prije tri godine kada je njezin suprug i bivši komičar osvojio vlast na demokratskim izborima. Obećao je da će u separatističkim oblastima zavladati mir, da će se Ukrajina modernizirati, okrenuti zapadu, a neminovno je kako je na to utjecala i Olena, što u četiri zida, a što organizirajući vlastiti summit u Kijevu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tko je Olena Zelenska?

Zanimljivo je to da su Olena i Zelenski bili kolege iz škole, no tada se nisu družili niti ljubovali. Oboje su rođeni u istom gradu Kriviju Rihu, na jugoistoku Ukrajine. Zelenski je jednom prilikom rekao kako je znao mnogo njezinih prijatelja, ali ne i nju. Upoznali su se tek na fakultetu kada je Olena, djevojački Kijaško, studirala građevinu, a on pravo. Bilo je to u istom gradu, a slučajni susret pretvorio se u stabilnu ljubavnu romansu. Hodali su osam godina, a 2003. godine odlučili su se oženiti. Iako su oboje završili fakultete, nitko od njih nije nastavio raditi u struci. Zelenski se počeo baviti stand up-om, a Olena ga je pratila na nastupima, da bi u konačnici postala i dio produkcijskog tima. Početkom 2000-ih osnovali su i produkcijsku kuću Studio Kvartal-95. Kompanija proizvodi filmove, televizijske serije, a u sklopu posla im je i organizacija koncerata. Na taj je način Zelenski širio svoj utjecaj u Ukrajini. Upravo je Olena pisala scenarij za njegovu emisiju političke satire "Sluga naroda" koja mu je donijela toliku popularnost da je odnio i pobjedu na predsjedničkim izborima. 

Upravo se čita

Image
Nataša, Mašan i Marko

Shrvani otac Miloš oprostio se od ubijene supruge i sinova: 'Anđeli moji, dolazim vam uskoro. Volim vas'

U počecima je Olena bila žestoko protiv njegove kandidature.

“Iskreno, bila sam jako protiv tog projekta. To je jako teško i odvodi vas u neki drugi smjer u životu”, rekla je ICTV-u, a kada je Zelenski donio konačnu odluku, neko ju je vrijeme skrivao od supruge kako ne bi bila zabrinuta. Iako nije sudjelovala u njegovoj predsjedničkoj kampanji, na svakom skupu bila je uz njega i tako pokazala kako joj subjektivno mišljenje neće narušiti odnos sa suprugom. Zajedno imaju dvoje djece, kći Aleksandru (18) i sina Cirila (9).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U kolovozu prošle godine Olena je s Vlodomirom Zelenskim posjetila SAD. Sastali su se s predsjednikom Joeom Bidenom. U rijetkom intervjuu za amričke medije, Olena je govorila o svom angažmanu u Ujedinjenim narodima, kao i radu s ukrajinskim ženama poduzetnicama te modnoj diplomaciji budući da slovi kao jedna od najelegantnijih prvih dama svijeta.

“Od trenutka kada sam postala prva dama Ukrajine shvatila sam ulogu koju mogu odigrati u podržavanju humanitarnih ciljeva, budući da su društveni ciljevi moja strast tijekom cijele karijere”, rekla je za Diplomatic Courirer. U kolovozu prošle godine sazvala je ‘Kijevski summit prvih dama i gospode’. Osim prvih dama Latvije, Litve, Srbije, Libanona, Izraela, Njemačke, Kostarike i Brazila, na summitu se putem videopoziva javila i Sanja Musić Milanović te promovirala svoj projekt Nacionalni program promicanja zdravlja "Živjeti zdravo”.

Image
Foto: URED PREDSJEDNIKA RH
Image
URED PREDSJEDNIKA RH

Izvor: URED PREDSJEDNIKA RH

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Olena je na summitu istaknula kako njihove uloge možda nemaju političku moć, ali imaju moć u drugim već spomenutim sferama. Tada je najavila kako će summit organizirati iz godine u godinu, no obzirom na rat, treba tek vidjeti kako će se to odviti. Osim što je u samo nekoliko godina ostvarila jak diplomatski utjecaj, ono što brojni mediji slave je i njezina takozvana modna diplomacija. U dvije riječi bi se njezin stil mogao opisati kao poslovna elegancija, a crne i bijele modne kombinacije njezin su zaštitni znak, kao i uredna plava kosa s blagim valovima.

“Način na koji se oblačite i predstavljate ne govori samo o vama, već predstavlja i vašu zemlju i ono što pokušavate postići. Predsjednik i ja uvijek želimo predstavljati Ukrajinu na pozitivan i snažan način. To je odraz naših akcija i vrijednosti. To je također način da promoviramo ukrajinske dizajnere i modnu industriju te svijetu kažemo više o Ukrajini, što možemo učiniti i što nudimo”, rekla je u intervjuu za Diplomatic Courier. Kao prva dama sudjelovala je i na UNICEF-ovoj konferenciji “SCIENCE is SHE” gdje je promovirala mlade ukrajinske znanstvenice. Otkako je počeo rat u Ukrajini, na društvenim mrežama je svom narodu poslala ohrabrujuću poruku.

“I danas neću paničariti i plakati. Bit ću smirena i samouvjerena. Moja djeca me gledaju. Bit ću pored njih. I pored mog muža. I s tobom. Volim te! Volim Ukrajinu!”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
A.Š./ 25.2.2022. u 15:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
U dobrom raspoloženju

Viđen prvi put nakon prekida s Kim: Pete Davidson fotografima se široko osmjehivao

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba