Play ponuda
Play ponuda
zabrinuti ciganović

Tko na estradi kupuje ispite?

Brojni studenti medicine nisu odoljeli jednom poroku - kupovanju ispita. To je tema kojom se ovih dana bavi cijela Hrvatska, pa i naša draga estrada. Provjerili smo jesu li naši celebritiji ikad kupovali ispite, te kako Neven Ciganović, Judita Franković i drugi poznati gledaju na korupciju u akademskoj zajednici.

RTL/ 17.10.2012. u 18:28
Play ponuda

Znanje nema cijenu, no to ne vrijedi za Lijepu našu gdje je javna tajna da se ispiti kupuju za petstotinjak eura. Da, pokazalo se da je upravo toliko dovoljno za anatomiju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Od kad sam upisao faks znalo se gdje i kako to ide i danas se zna gdje možeš kupiti ispit. To je samo pitanje političke volje", komentirao je aferu glumac Duško Modrinić.

Politička je volja bila itekako snažna kada je prije četiri godine razbijen koruptivni lanac na Ekonomskom i Pravnom fakultetu.

„Tko nema novca, neka uči“, rečenica koja je obilježila aferu Indeks i danas nam odzvanja u glavi, no zanemarive kazne počinitelja očito su dale vjetar u leđa novim lovcima u mutnom.

"Mi pripadamo nečemu što sociolozi nazivaju mediteranski oblik ponašanja gdje su mito, korupcija i nepotizam normalne stvari. To je normala, a neke se druge stvari tretiraju kao anomalija", dodao je redatelj i glumac Miran Kurspahić.

Oprezni trebaju biti i posjetitelji estetskih kirurga, jer čini se kako ni neki od njih baš i nisu bili vrhunski studenti.

"Pošto sam ja veliki ljubitelj plastične kirurgije znam da ima jako puno kirurga koji rade estetske operacije za koje nisu osposobljeni pa me jednako tako strah i birati pravog estetskog kirurga", izrazio je svoju zabrinutost društveni kroničar Neven Ciganović.

Dok čekamo sljedeći fakultet koji će se pridružiti ovoj rastućoj listi, glumci nas uvjeravaju da je njihova Akademija čista kao suza.

"Na Akademiji se nema što za platiti zato što je to ipak neki timski rad koliko god ga platio ne možeš ga naplatiti jer smo svi skupa u tom ispitu. Nas je i puno manje u odnosu na druge fakultete, pogotovo u odnosu na Medicinu. Strašno da je na nekom humanom faksu toga bilo", kazao je Duško Modrinić.

"Prošlo mi je kroz glavu da ja nikada nisam platila ni jedan ispit i da mi to nije palo na pamet. Počnite učiti. Sve se to sazna, to su jako osjetljive stvari. Za dva se uvijek da naučiti, iako se ja nisam nikada pitala kako je to učiti za dva", savjetovala je glumica Judita Franković.

U zemlji gdje se iz proračuna ulaže tek 0.7 posto u znanost i obrazovanje, a učitelji Svjetski dan obrazovanja obilježavaju prosvjedima boreći se za svoja prava, priče o tome da je Hrvatska zemlja znanja zapravo su za malu djecu.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
iskreno o svemu

Ivan Pernar progovorio o avanturi na Karibima i razvodu: ' Nemam nikakvu gorčinu prema njoj'

Play ponuda

Više s weba