Ostalo

Tko se sve zabavljao na tradicionalnoj Livanjskoj noći?

Kako izgleda pravi tulum do jutra uz taktove najvećih hitova kralja dijaspore Mate Bulića kad se ne štede ni glasnice, niti potplati na cipelama? Teško ga je prepričati, no dio atmosfere s tradicionalne Livanjske noći pogledajte u prilogu!

RTL
10.02.2014 18:05

Kako se vodi država ili pak hrvatski nogomet, najbolje znaju Livnjaci! Milanović, Šuker i Kovači - svi vuku korijene iz ovog kraja! Kad su već tako uspješni na poslovnom polju, logično - i na plesnom podiju su vatreni, osobito na Livanjskoj noći!

"Gdje god ima Livnjaka, atmosfera je super. Meni je drago da se ta tradicija održava i uvijek iz godine u godinu, na neki način se to pomiče", izjavio je Mate Budić.

Predaja kaže - gdje god se okreneš diljem kugle zemaljske, sigurno ćeš naletjeti na bar jednog Livnjaka!

"Ja sam bio na turneji prošli mjesec u Kanadi i jedan Livnjak me upitao: 'Znaš li ti da se u Kanadi rodio 14-milijunti Livnjak', nisam mu povjerovao, ali zbilja ih ima svuda", dodao je Bulić.

"U gradu Zagrebu ima oko 10.000 Livnjaka, a u Livnu ih ima još dva i pol puta više. Prema tome, hvala Bogu da svugdje ima naših ljudi", kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Ja sam livanjska nevista. Tako da zastupam i jednu i drugu obitelj", rekla je bivša miss Hrvatske Anica Kovač.

Po klasičnom susjedskom običaju, između Livnjaka i Duvnjaka uvijek je bilo rivalstva. No, Anica koja brani boje Tomislavgrada tj. nekadašnjeg Duvna, među Livnjacima se itekako dobro snašla!

"Ja sam sretna i zadovoljna, Livnjaci me jako vole, bar se nadam. Tako da sam sretna, sve je u redu", istaknula je.

Svog Livnjaka, Anica ne bi mijenjala ni za što na svijetu.

"Hrvatske Livnjaci su dobri kao kruh, s njima možeš. Bar ja to mogu reć za svoga. Do jedne granice", dodala je Anica.

Bez dodatne arbitraže, o vječnom graničnom pitanju gdje smjestiti Livno - raspravljalo se i te noći!

"Jedni kažu da je Bosna, drugi da je Hercegovina, pa tako da je Livno Bosna i Hercegovina", smatra pjevač Amir Kazić - Leo.

Iako mnogi kažu da su Splićanke najljepše na svijetu, navodno im Livanjke dišu za vratom!

"Rasna, pametna, vrsna domaćica. Da bi te epitete slagao, trebalo bi mi pola sata. Za Livnjake prst gore, a za Livanjke još više", rekao je Bulić.

Sportaši, poduzetnici i pjevači, uz zabavu i nezaobilazni sir, i ovu su Livanjsku noć pretvorili u urnebesan tulum do zore na kojem se ni glasnice, a ni potpetice nisu štedjele.