Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RED ZA PRIJESTOLJE

Tradicija je na prvom mjestu u Monaku! Doznajte zašto Albertovom sinu tron nije suđen

U kneževini se stoljećima strahovalo zbog ugovora Monaka i Francuske koji je vrijedio do prije 20 godina, a prema njemu je postojala mogućnost vraćanja monegaškog teritorija Francuskoj u slučaju ako ne bude nasljednika

Image
Foto: Profimedia
L. K./ 14.10.2022. u 13:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako ne računamo kratke prekide, obitelj Grimaldi vlada kneževinom Monako duže od 700 godina. U ustavnoj monarhiji poput Monaka, tradicija nalaže da u nasljedstvu prednost imaju muška djeca. Upravo se to dogodilo prijestolonasljedniku, odnosno jedinom sinu princa Rainiera III i princeze Grace od Monaka - princu Albertu II.

Prema gotovo tisućljetnoj tradicije Grimaldija, kada dođe vrijeme za to, na monegaškom tronu će sjediti sin princa Alberta II i princeze Charlene - sedmogodišnji princ Jacques. Ipak, mnogi zaboravljaju da bi prednost u redu za prijestolje trebao imati 19-godišnji Alexandre Grimaldi-Coste, ali on je isključen iz cijele priče jer je začet kao dijete u izvanbračnoj aferi.

Potrebno je naglasiti kako je potrebno ispuniti određene kriterije kako bi se pojedinac mogao naći u nasljednom redu za monegaško prijestolje. Prije svega, osoba mora biti sin vladajućeg princa ili ga on mora posvojiti. Isto tako, može biti dijete njihove braće i sestara, ali i potomaka, no u tom slučaju roditelji moraju biti vjenčani uz pristanak princa koji je na čelu kneževine.

Image
Foto: www.profimedia.hr
Image
www.profimedia.hr

Čak i ako se netko oženi bez prinčevog dopuštenja, gubi mjesto u redu za tron, baš poput djece rođene u tom braku. Ipak, "rupa u zakonu" je ta da i tu postoji spas, ali samo u slučaju ako brak završi prije krunidbe idućeg monarha ili u slučaju da vladajući par nema vlastitu djecu.

Ako je dijete rođeno kao plod preljubničke afere, za njega nema mjesta u nasljednoj liniji, a pri tome svi nasljednici moraju biti monegaški državljani. U slučaju da ne postoji osoba koja ispunjava sve navedene kriterije za čast nošenja monegaške krune, te je pitom monarh maloljetan, odsutan ili onesposobljen, sve "pada" na Krunsko vijeće Monaka koji bi na svojim sastancima trebali pokazati novoizabranog vladajućeg princa iz kuće Grimaldi.

Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

Treba podsjetiti na ugovor Monaka i Francuske koji je vrijedio do prije 20 godina, a u njemu je propisano da će se kneževina vratiti Francuskoj ako ne bude imala nasljednika. Naravno da je taj ugovor zadavao glavobolje ne samo monegaškim plemićima već i običnom puku Monaka jer je na prijestolju bio tada 70-godišnji princ Rainier III, čiji je sin, odnosno prijestolonasljednik bio neoženjen te nije imao nikakve službene nasljednike. Bila je riječ o princu Albertu II.

Image
MONEGAŠKI PLAYBOY

Od jugoslavenske princeze do konobarica i top modela: Uspjeli smo pobrojati čak 40 žena s kojima je spavao princ Albert

Image
MONEGAŠKI PLAYBOY

Od jugoslavenske princeze do konobarica i top modela: Uspjeli smo pobrojati čak 40 žena s kojima je spavao princ Albert

Pogledajte nasljednu liniju za tron na kojem je trenutno princ Albert II:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jacques, nasljedni princ Monaka, markiz Baux
princeza Gabriella, grofica od Carladèsa
Caroline, princeza od Hanovera (sestra princa Alberta II)
Andrea Casiraghi (sin princeze Caroline)
Alexandre Sasha Casiraghi (unuk princeze Caroline)
Maximilian Casiraghi (unuk princeze Caroline)
India Casiraghi (unuka princeze Caroline)
Pierre Casiraghi (sin princeze Caroline)
Stefano Casiraghi (unuk princeze Caroline)
Francesco Casiraghi (unuk princeze Caroline)
Charlotte Casiraghi (kći princeze Caroline)
Balthazar Rassam (unuk princeze Caroline)
princeza Alexandra od Hanovera (kći princeze Caroline)
princeza Stephanie (sestra princeza Alberta II)
Louis Ducruet (sin princeze Stephanie)
Pauline Ducruet (sin princeze Stephanie)

Izgleda kako je ženidba princa Alberta II i princeze Charlene, koja im je rodila blizance, od kojih je jedan bio muški nasljednik, zapravo produžila lozu Grimaldijevih. U suprotnom slučaju, da nema muškog nasljednika, Francuska bi preuzela vlast nad kneževinom Monako.

Podsjećamo kako je 2002. godine izmijenjen ustav Monaka, nakon čega su iz nasljedne linije isključena posvojena djeca, a stavljena su braća i sestre vladajućeg princa ili djeca braće i sestara vladajućeg princa, a koji bi mogli zasjesti na tron ako nakon smrti vladajućeg princa ne bi ostala njegova zakonita djeca.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
zadovoljan potencijalnim zetom

Otac potvrdio nagađanja: Zrinka i Niko su par!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba