Ostalo

Trenutak koji nisu zabilježile televizijske kamere: Kraljica sahranjena uz ljubav svog života

Pretpostavlja se kako je kraljevska obitelj htjela posljednji put oprostiti od najdugovječnije britanske kraljice u privatnosti

L. K.
20.09.2022 09:58

"Kraljica je pokopana zajedno s vojvodom od Edinburgha u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI. ", piše u službenom priopćenju kraljevske obitelji. Ovog puta su se oglasili oko privatnog dijelu sprovoda koji nije bio namijenjen za javnost.

Napokon je Elizabeta ujedinjena sa svojim voljenim suprugom princom Philipom u kojeg je bila zaljubljena još od tinejdžerskih dana. Sada leže u obiteljskoj odaji u ljesovima od engleskog hrasta. Ova privatna ceremonija je bila otvorena samo za najbliže članove kraljevske obitelji.

"Sada će biti zajedno cijelu vječnost", riječi su kraljevski povjesničar Hugo Vickers . Njihov najstariji sin, kralj Charles stavio je simbol bračne sreće odnosno grančicu mirte kako bi odao počast braku svojih roditelja.

Princ Edward, kralj Charles III. i princ William

Milijuni ljudi diljem svijeta pratili su ovaj tužni, ali najveličanstveniji javni ispraćaj koji je počeo ceremonijom u Westminsterskoj opatiji, a zatim nastavljen u posljednjoj vožnji do dvorca Windsor i konačno do posljednjeg javnog trenutka: spuštana lijesa kraljice Elizabete II. u kraljevski trezor u kapelici sv. Jurja.

Čak 2.000 državnika i političara zu prvom redu, stotine predsjednika, poglavara i monarha, nazočilo je državnom ispraćaju najdugovječnije britanske vladarice u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Završetkom cjelodnevnog programa gdje su prisustvovali svjetski čelnici, započela je privatna ceremonija za kraljicu i to u krugu obitelji.

Camilla i Kate Middleton sprovod

Posljednje zbogom kraljici organizirano je bez nazočnosti fotografa i kamera, kako bi se osigurala privatnost kralja Charlesa III. i preostalih članova kraljevske obitelji pri zadnjem oprostu. Bio je to vrlo rijedak trenutak posljednjih dana kada članovi kraljevske obitelji nisu bili pred objektivima kamera.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Netom prije privatnog pokopa došlo je do manje gužve u dvorcu Windsor, a misu je na zatvorenoj službi predvodio dekan od Windsora David Connor u kripti Memorijalne kapele kralja Georgea VI. Isto tako, predvodio je i službu predaje u kapelici svetog Jurja. Treba podsjetiti kako je kapela svetog Jurja važno mjesto za pokojnu kraljicu koja je ondje bogoslužila za Uskrs i slavila krštenja, krizme i vjenčanja tijekom svoje vladavine.


Privatni sprovod

Do sprovoda, kraljičin lijes nalazio se u kraljevskoj kripti u crkvi u dvorcu Windsor, a onda je na vječni počinak kraljica je položena u sklopu privatnog pokopa u kapelici sv. Jurja. U trenutku pokopa, na lijesu je bila boja grenadirske garde kao i kraljevska zastava pukovnije u manjoj veličini. Upravo je nju, posljednju kralj Charles stavio na lijes pokojne majke na kraju službe predaje. Inače, grenadirska garda je najstarija pješačka gardijska pukovnija kojom je zapovijedala kraljica.

Drugi detalji s privatnog sprovoda su nepoznati, kako se iz Buckinghamske palače saznaje, pogreb je bio "duboko osobna obiteljska prigoda" jer je održano u uskom obiteljskom krugu.

Kraljičin lijes

Iako to nigdje nije službeno potvrđeno, pretpostavlja se kako je obitelj ovu ceremoniju zatvorila za javnost jer su htjeli jedini istinski privatni trenutak tijekom njihove žalosti. Pokojna kraljica Elizabeta II. sada počiva uz svog pokojnog supruga, princa Philipa, oca kralja Georgea VI., Kraljicu majku i sestru Margaret , stoji na web stranicama kraljevske obitelji.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Gledajte dokumentarni film koji slavi 70 godina vladavine kraljice Elizabete II. BESPLATNO na PLAYU

Gledajte dokuseriju 'Otkrivanje kraljevskih tajni' ekskluzivno na PLAY Premiumu .

Pročitajte još
NAJUPEČATLJIVIJE FOTOGRAFIJE SA ISPRAĆAJA KRALJICE ELIZABETE II.: Njena tužna unučad i praunučad slamaju srce