Ostalo

'Twin Peaks' prekršio je sva dotadašnja televizijska pravila! Evo zašto je ova serija jedna od najboljih...

Kultnu seriju 'Twin Peaks' gledajte od ponedjeljka do petka u 22:40 na kanalu RTL Crime.

B.M.
02.10.2022 21:00

Oduševljenju filmofila nema kraja. Kad god se spomene serija "Twin Peaks" , otvara se nepresušno vrelo tema, a svi se slažu u jednom - ova serija udarila je temelje onome što producenti i redatelji stvaraju već 32 godine. No, klasici se jednom rađaju - sve ostalo su više ili manje uspješne kopije. Tako je i "Twin Peaks" neprikosnoveni klasik, jedna od kultnih serija, upisana visoko na ljestvici jedne od najboljih svih vremena. Zašto? Puno je odgovora, no najveća stavka su David Lynch i Mark Frost.

Suradnja ovog dvojca izašla je iz televizijskog raja, kada su prikazali seriju u travnju 1990. godine, vrlo je brzo postalo jasno da imaju svjetski hit. Pod pritiskom su čak snimili drugu sezonu, iako je prvotna namjera bila izbaciti jednu sezonu sa svega osam epizoda. Kolika je groznica vladala zbog izmišljenog gradića, govori i činjenica da je Lynch 1992. snimio i film.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Zašto je, dakle, "Twin Peaks" važan, sve do danas?

Jedno od top izdanja Davida Lyncha

David Lynch je u trenutku snimanja serije bio već renomirani redatelj, poznat po jakom autorskom pečatu. Bez sumnje, udario ga je i na ovu seriju. Lynch konstruira radnju i priča priču na svoj način, igra se sa nevinošću, dobrom i iskosnkim zlom - a atmosfera koju prenosi na gledatelja je jedinstvena. Zlo koje iz pozadine vreba na normalan gradić, boje, zvukovi i kadrovi koji dodaju dojmu i cliffgangeri zbog kojih jedva čekate još... Navući se na "Twin Peaks" bilo je zaista jednostavno, čak i onima koji artističku Lynchevu stranu ne vole ili ne razumiju do kraja.

Twin Peaks

Kombinacija žanrova

Serijom su Lynch i Frost napravili ono što je dotad bilo neviđeno na malim ekranima. Dotad su se serije čvrsto držale svog žanra, a oni su u svoj uradak upleli elemente krimića, sapunice, horora i nadrealnog. Lynch je odlučio da se neće držati jednog žanra niti će snimati po ustaljenim pravilima naracije. Posvetio se likovima, dijalozima i sekvencama koje su ušle u opću kulturu. Ni njega, a ni Marka Frosta nije bilo briga hoće li svi gledatelji shvatiti njihovu poruku. Sretni su bili kada su shvatili da gledatelji žele nešto novo i pomaknuto.

Neviđeni hype (prije negoli je hype postojao kao izraz)

Danas je relativno lako postići hype. Nešto o čemu svi govore lako je primijetiti i definirati, imamo društvene mreže, a mišljenja izlaze kao na traci. Relevantna, nerelevantna, pametna, glupa, svačija. Svi znaju sve o svemu. No, ranih devedesetih nije bilo društvenih mreža, marketinške strategije oslanjale su se na danas zastarjele alate. Hype se stvarao jer su ga stvarali krajnji korisnici pa se o "Twin Peaksu" pričalo svako jutro na poslu, organizirale su se studentske večeri s raspravama o seriji, zajednička gledanja i analize... "Twin Peaks" je bio posvuda i nametnuo se kao trend.

Twin Peaks_.jpg

Maestralna glazba

Angelo Badalamenti, Lynchov obožavani skladatelj i suradnik, ostavio je i na "Twin Peaksu" snažan trag. Zaludio je publiku svojim soundtrackom. Jezivo, prelijepo, čudno. Ukratko bi se tako mogao opisati soundtrack koji se i danas smatra jednim od najboljih svih vremena.

Glumačka postava

Kyle MacLachlan briljirao je u ulozi detektiva Dalea Coopera, a Lara Flynn Boyle bila je prilično dobra u ulozi Donne Hayward, a briljirala je i Audrey Horne, koja je za ulogu u "Twin Peaksu" i nagrađivana. Ne treba zanemariti ni sjajnu Sheryl Lee u ulozi Laure Palmer, a potom i Maddy Ferguson. Ne treba zanemariti ni ostatak glumačke postave, izvrsno su se snašli mahom mladi glumci u hitu koji su vjerojatno samo oni svojom mladenačkom zanesenošću mogli iznijeti. Naravno, vođeni luđačkom vizijom neponovljivog Davida Lyncha.

Ovaj veliki televizijski klasik gledajte od ponedjeljka do petka u 22:40 na kanalu RTL Crime.