Ostalo

U 77. godini preminuo Terry Jones, zvijezda Monty Pythona

Glumac kojeg nazivao 'titanom britanske komedije' dugo je bolovao od rijetkog oblika demencije (FTD)

Tabloid.hr
22.01.2020 16:24

Terry Jones , zvijezda i osnivač komičarske skupine Monty Python , preminuo je u 77. godini, potvrdio je njegov agent za BBC.

Velški glumac, scenarist i redatelj preminuo je u ponedjeljak, četiri godine nakon što je otkrio da boluje od rijetkog oblika demencije (FTD).

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

"U velikoj tuzi javljamo da je preminuo voljeni suprug i otac, Terry Jones. Izgubili smo dragu, duhovitu, toplu, kreativnu i nježnu osobu", piše u službenom priopćenju njegove obitelji.

Pythonovac Michael Palin opisao je Jonesa kao "najduhovitijeg autora i glumca svoje generacije", dok je John Cleese rekao da je "čudno što je toliko talentiran i entuzijastičan čovjek izblijedio tako lako".

Jonesov redateljski debi bio je prvi film skupine 'Monty Python i Sveti gral' iz 1975., a potpisao je i režiju filmova 'Brianov život' i 'Smisao života'. Napisao je i nekoliko knjiga za djecu, a pisao je i članke za poznate britanske medije.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Jones i Palin upoznali su se tijekom studija na Cambridgeu te su počeli pisati i izvoditi skečeve. Serija Monty Python počela se emitirati 1969., a ubrzo je postala favorit publike zbog tada nekonvencionalnog humora.

S prvom suprugom Alison Telfer bio je u braku 42 godine, a 2012. se razveo i vjenčao s 41 godinu mlađom Šveđankom AnnomSöderström s kojom je dobio kćer Siri .