Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Očekivano

Ukrajina je osvojila ovogodišnji Eurosong

66. Eurosong osvojila je Ukrajina. Njihovi predstavnici iz benda Kalush Orchestra sjeli su na europski tron s najvećim brojem glasova publike. Drugo mjesto zauzela je Velika Britanija.

Image
Tonia Malić/ 14.5.2022. u 21:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon više od četiri sata izravnog prijenosam 66. izbor za pjesmu Eurovizije dobio je pobjednika. Kalush Orchestra zasjela je na eurovizijski tron s najvećim brojem glasova publike. Mjesecima je Ukrajina, što zbog dobre pjesme, što zbog trenutne ratne situacije, bila favorit na kladionicama, a sada je njihova velika pobjeda službena.

U nastavku saznajte kako je teklo veliko ovogodišnje finale.

01:01 Imamo pobjednika! Ukrajina je pobjedila na 66. izbora za pjesmu Eurovizije

00:40 Publika je glasala

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Njemačka je osvojila 6 bodova

Francuska je osvojila 8 bodova

Upravo se čita

Image
'BRAK NA PRVU'

NE MOŽE BEZ SVAĐE: Olivera Matijević vrijeđala mladoženjinu kumu na vjenčanju, pale su teške riječi

Island je osvojio 10 bodova

Finska je osvojila 27 bodova 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Rumunjska je osvojila 53 boda

Moldavija je osvojila 239 bodova

Češka je osvojila 5 boda

Litva je osvojila 93

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Norveška je osvojila 146 boda

Armenija je osvojila 21 bod

Estonija je osvojila 98 boda

Poljska je osvojila 105 boda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Belgija je osvojila 5 bodova

Švicarska je osvojila 0 bodova

Srbija je osvojila 225 bodova

Azerbajdžan je osvojio 3 boda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Australija je osvojila 2 boda

Nizozemska je osvojila 42 boda

Italija je osvojila 110 bodova

Grčka je osvojila 57 bodova

Portugal je osvojio 36 bodova

Ukrajina je osvojila 439 bodova

Španjolska je osvojila 228 bodova

Švedska je osvojila 180 bodova

Velika Britanija je osvojila 183 boda

00:30 Hrvatski stručni žiri je glasao

Hrvatska je 12 boda dodijelila Srbiji, 10 bodova Portugalu, 9 bodova Ukrajini, 7 bodova Litvi, 6 bodova Španjolskoj, 5 bodova Švedskoj, 4 boda Italiji, 3 boda Grčkoj, 2 boda Nizozemskoj, 1 bod Švicarskoj

00:01 Krenulo je glasanje nacionalnog žirija

Nizozemska je 12 bodova dodijelila Grčkoj
San Marino je 12 bodova dodijelio Španjolskoj
Sjeverna Makedonija je 12 bodova dodijelila Španjolskoj
Malta je 12 bodova dodijelila Španjolskoj
Ukrajina je 12 bodova dodijelila Velikoj Britaniji
Albanija je 12 bodova dodijelila Italiji
Estonija je 12 bodova dodijelila Švedskoj
Azerbajdžan je 12 bodova dodijelio Velikoj Britaniji
Portugal je 12 bodova dodijelio Španjolskoj
Njemačka je 12 bodova dodijelila Velikoj Britaniji
Belgija je 12 bodova dodijelila Velikoj Britaniji
Norveška je 12 bodova dodijelila Grčkoj

Izrael je 12 bodova dodijelio Švedskoj
Poljska je 12 bodova dodijelila Ukrajini
Grčka je 12 bodova dodijelila Azerbajdžanu
Moldavija je 12 bodova dodijelila Ukrajini
Bugarska je 12 bodova dodijelila Grčkoj
Srbija je 12 bodova dodijelila Azerbajdžanu
Island je 12 bodova dodijelio Švedskoj
Cipar je 12 bodova dodijelio Grčkoj
Latvija je 12 bodova dodijelila Ukrajini

23:48 Linije za glasanje su zatvorene!

23:47 Još jedan show

Na pozornicu se popeo jedan od voditelja Mika, punog imena Michael Holbrook Penniman Jr. i priredio još jedan show. Publika je na oduševljena!

23:38 Legendarna Gigliola Cinquetti napravila spektakl

Kakvo iznenađenje! U revijalnom dijelu nastupila je Gigliola Cinquetti, koja je izvela pjesmu Non ho l'età s kojom je pobijedila na Eurosongu 1964. godine.

23:23 Na pozornicu stigao Maneskin

Publika je na nogama! Na pozornici su se upravo pojavili prošlogodišnji pobjednici, talijanski bend Maneskin. U Torinu su otpjevali pjesme 'Supermodel' i 'If I Can Dream'. Na pitanje voditelja što bi poručili finalistima, Damiano David je odgovorio: ''Zabavite se i ne približavajte se stolu''.

23:16 Linije su otvorene!

Krenulo je glasanje za ovogodišnjeg pobjednika Eurosonga.

23:15 Uskoro kreće glasanje

Pogledali smo svih 25 predstavnika, a voditelji su najavili kako će linije uskoro biti otvorene.

23:11 Upravo smo pogledali posljednji nastup

Upravo smo gledali posljednji nastup u ovogodišnjem finalu Eurosonga. Barem kada je riječ o predstavnicima. Boje zastave Estonije ove godine branio je Stefan koji je na pozornici otpjevao pjesmu “Hope”. Na velikoj pozornici nije imao pomagača, ali je zato tijekom nastupa zamolio da publika pjeva s njim.

23:07 Kakva reakcija publike na Konstraktin nastup

I evo predstavnice Srbije! Prije nego što je počela svoj nastup Konstrakta je zaradila veliki pljesak. Lagana melodija i još lakša koreografija izgleda kako su osvojili gledatelje, a kladionice joj predviđaju ulazak u ‘’top 10’’. Nakon nastupa Ana Đurić nije skidala osmijeh s lica, a sudeći po reakcijama, publika je oduševljena.

23:00 Na pozornicu je stigao miljenik žena, predstavnik Poljske

Još jedan gromoglasni pljesak zaradio je Krystian Ochman, unuk svjetski poznatog poljskog tenora Wiesława Ochmana. Efekti su tijekom ovog nastupa bili na nivou, a mnogi tvrde kako je ovaj mladić osvojio brojna srca gledateljica. Također, kladionice mu predviđaju dobar plasman.

22:58 Ujedinjeno Kraljevstvo podiglo publiku na noge

Evo nam predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva koji bi ove godine mogao ostvariti jako dobar plasman, što je za njegovu zemlju itekako bitno s obzirom na to da desetljećima ne ostvaruju dobre rezultate na Eurosongu. TikTok zvijezda Sam Ryder odjeven u odijelo s perlama ubacio je i solo gitarski dio, a reakcija publike bila je odlična.

22:50 Kakav scenski nastup

Australac Sheldon Riley možda nema najbolju pjesmu, ali zato ima, tvrde stručnjaci, najbolju modnu kombinaciju. Na pozornici se popeo u bijelom odijelu koje je teško 40 kilograma, a svjetlucava maska koja mu prekriva lice dodatno je podigla razinu scenskog nastupa. Reakcija publike bila je odlična. ''Sve je moguće'', rekao je nakon nastupa.

22:44 Na pozornicu stigao još jedan favorit

Evo nam i Švedske, zemlje koja je itekako poznata po visokim plasmanima na ovom natjecanju. Cornelia Jakobs otpjevala je pjesmu ‘’Hold Me Closer’’ koja govori o teškom period jer zna da će njezinoj ljubavnoj vezi uskoro doći kraj. Reakcija publike nakon nastupa bila je jako dobra, a bez obzira na to što je koreografija jednostavna, Švedska bi mogla ući u 'top 5'.

22:40 Moldavija na pozornicu donijela nešto sasvim drugačije

Stigao nam je još jedan energični nastup te ovaj put moramo pohvaliti i scenski nastup. Zdob şi Zdub & Advahov Brothers na scenu izlaze u kostimima različitih boja, a dodatnu atmosferu podigle su harmonika, gitara i violina. Inače, ovo im je treće pojavljivanje na Eurosongu, a postoji mogućnost da ove godine uđu u ‘’top 10’’.

22:36 Tri sestre branile su boje Islanda

Na pozornicu su stigle tri sestre koje ove godine predstavljaju Island, a publici su se predstavile pod umjetničkim imenom ‘’Systur’’. Naslov pjesme nema točan prevod, ali tekstopisac tvrdi da bi otprilike značilo ‘’s izlaskom sunca''. Djevojke su nastupale s gitarama, a u pozadini je odličan posao odradio i bubnjar.

22:32 Na pozornicu je stigla predstavnica Grčke

Red je došao na Amandu Georgialdi Tenfjord koja brani boje zastave Grčke, a modernim goth-pop zvukom zaradila je gromoglasni pljesak. Njezina pjesma ‘’Die Together’’ istražuje perspektive umiruće veze. Nastupala je u dugoj večernjoj haljini, a dodatnu scenografiju podigli su plesači.

22:25 Belgija je donijela još jednu pop pjesmu

Belgijski predstavnik porijeklom iz Demokratske Republike Kongo Jérémie Makiese s pjesmom ‘’Miss You’’u tri minute pokazao je kako zvuči moderni pop. Pjesma govori o velikim odlukama, a modni stručnjaci pohvalili su i njegov stil - na pozornicu se popeo odjeven u srebrenu jaknu koju je iskombinirao s trapericama.

22:22 Azerbejdžan nam je donio emotivni nastup

Prešli smo prvu polovicu velikog finala, a na pozornicu se popeo predstavnik Azerbejdžana, Nadir Rustamali s pjesmom ‘’Fade To Black. Dodatni sceniski nastup podignuo je plesač, a glazbenik je ovom pjesmom publici poručio kako ne smijemo razmišljati o prošlosti već gledati isključivo budućnost.

22:18 Litva pjevala na materinjem jeziku

Na pozornicu je stupila pjevačica i predstavnica Litve Monika Liu s pjesmom ‘’Sentimental’’. Glazbeni stručnjaci njezinu pjesmu opisuju kao ‘’sablasni disco’’, a svjetlucavi scenski show s elektronskim ritmom oduševila je publiku. Također, Monika pjeva na svom materinjem jeziku.

22:14 Na pozornicu stigla Njemačka

Stiže nam još jedan predstavnik iz ‘’velike petorke’’, Malik Harris s pjesmom ‘’Rockstars’’ koji je, sudeći po kladionicama, trenutno na posljednjem mjestu. Stručnjaci tvrde da je pjesma toliko amerikanizirana, a niti scenski nastup nije bio posebno upečatljiv.

22:10 Na pozornicu su stigli favoriti

Red je došao na glavne favorite ovogodišnjeg Eurosonga! Ukrajinski Kalush orkestra s “Stefania” doslovno je zapalio dvoranu u Torinu i zaradio najveći aplauz publike. Miješanje rapa i hip-hopa s tradicionalnom ukrajinskom narodnom glazbom njihova je ‘’karta za pobjedu’’, a, ako je vjerovati kladionicama, želja bi im se mogla i ostvariti. "Molim vas sve da pomognete Ukrajini. Pomozite Mariupolju", rekao je frontmen benda nakon nastupa.

22:05 Vrtlog emocija donijela je Nizozemska

Nizozemska je ove godine na Eurosong poslala glazbenicu S10, pravim imenom Stien den Hollander. Atmosfera na pozornici je atmosfera bila mračna, a simpatična glazbenica je poručila: “To je ljubavna pjesma mojoj vlastitoj tuzi – oda mojim vlastitim sjećanjima”.

22:00 Kakav spektakl je napravila Španjolska

Na pozornicu se popela Chanel s pjesmom ‘’SloMo’’, a sa svojim plesačima već u prvim taktovima ‘’zapalila’’ je pozornicu. Zanimljivo, ovaj nastup koreografirao je čovjek koji je poznat po svom radu s legendarnom Jennifer Lopez pa ne čudi da je Španjolska do sada imala najkompletniji scenski nastup.

21:55 Na pozornicu stigli domaćini

I evo nam pjesme koja slovi za jednog od favorita na ovogodišnjem Eurosongu. Domaćini Mahmood i BLANCO zapjevali su pjesmu ‘’Brividi’’ držeći raspon sirovih emocija. Ne vidimo pretjerano veliki napor oko plesne fotografije, ali mnogi smatraju da zaslužuju pobjedu, među njima i naša Mia Dimšić. Hoće li trofej ostati kući – doznat ćemo jako brzo!

21:47 Emotivan nastup mlade Rose Linn

Na pozornicu je stigla simpatična 21-godišnja Rosa Linn koja svoju zemlju predstavlja s pjesmom ‘’Snap’’. Svoj nastup započinje u sobi prikrivenoj papirom, a plahte predstavljaju tjeskobu. Kako pjesma sve više odmiče ona povlači i trga jahte te više nije zarobljenik svojih misli.

21:42 Na pozornicu su stigli vukovi iz galaksije!

Red je došao na Norvežane oko kojih se posljednjih dana digla velika prašina. Naravno, zbog neobičnog nastupa. Norveški Subwoolfer predstavili su pjesmu ‘’Give That Wolf A Banana’’, a nakon nastupa podigli su publiku na noge. Vukovi iz Svemira ni u velikom finalu nisu otkrili svoj identitet, a za sebe tvrde da su “najveći bend u galaksiji.

21:38 Francuzi zapalili pozornicu

Red je stigao i na prvu zemlju iz ‘’velike petorke’’ čiji nastup nismo imali priliku vidjeti u prve dvije polufinalne večeri. Mistični i sadržajni nastup na bretonskom jeziku slavi glazbene tradicije sjeverozapadne Francuske, a neki stručnjaci ga čak uspoređuju s prošlogodišnjom ukrajinskom pjesmom.

21:32 Kakvu emociju je donijela Švicarska

Na pozornicu je stigao kantautor iz Appenzelle, Marius Hugli koji je izveo pjesmu ‘’Boys Do Cry’’. Baš kao i naziv govori, 28-godišnji glazbenik svojom pjesmom htio je reći da i muškarci osjećaju bol i tugu te kako je važno prihvatiti svoje osjećaje.

21:28 Finska na pozornicu donijela energični nastup

Nakon Portugala red je došao na Finsku, a riječ je o pjesmi koja je povećana snažnim ženama. Slavna finska grupa ‘’The Ramus’’ s pjesmom ‘’Jezebel’’ koja preokreće teme o biblijskim likovima ima itekako iskustva na velikim pozornicama s obzirom na to da veliki crni baloni, a The Ramus svoju izvedbu opisao je kao ‘’rođendansku zabavu iz pakla’’.

21:25 Portugal oduševio publiku

Portugalska pjevačica talijanskog podrijetla MARO zapjevala je pjsmu ‘’Saudade, Saudade’’ popela se na pozornicu s pet pratećih pjevača koji su dodatno podigli atmosferu u Torinu. Simpatična pjevačica pjesmu je posvetila pokojnom djedu koji je bio veliki dio njezinog života. Kako pjesma govori o čežnji, Portugalci su ovaj put više igrali na vokalnu nego plesnu kartu.

21:21 Rumunjska plesnim hitom podigla pobliku na noge

Na pozornicu se popeo WRS, predstavnik Rumunjske koji je zamamnom koreografijom i španjolsko-engleskim pop hitom podignuo publiku na noge. Iako je plesna koreografija bila na visokom nivou, a WRS osvojio simpatije publike u dvorani, Rumunjska se trenutno nalazi na 24. mjestu na kladionici i teško da će večeras ostvariti dobar plasman.

21:16 Češka otvorila veliko finale

Veliko finale otvorio je dobro uvježbani trio poznat pod nazivom ‘’We Are Domi’’ s pjesmom ‘’Lights Off’’. Češka pjevačica Dominika Haškova pjevala je o nesretnoj ljubavi i teškim trenutcima nakon prekida, a brza elektro-pop pjesma osvojila je publiku koja ih je nagradila gromoglasnim pljeskom.

21:10 Finalisti su stigli na pozornicu

Nakon glazbenog spektakla krenuo je mimohod zastava zemalja finalistica ovogodišnjeg Eurosonga u Torinu.

21:00 Počelo je!

I službeno je počelo veliko finale 66. izdanja Eurosonga. Večeras će 25 zemalja predstaviti svoje pjesme i pokušati izboriti što bolje mjesto. Laura Pausini otvorila je finalnu večer i zapjevala neke od svojih najvećih hitova.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
očarala haljinom

Priznanje WTA: Ana Ivanović bez grudnjaka snimila najbolji selfie godine

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba