Ostalo

Umro glumac Sean Connery: Napustio nas je u 91. godini

Jedan od najpoznatijih Britanaca preminuo je danas

RTL.hr
31.10.2020 13:41

Glumac Sean Connery , koji je svjetsku slavu stekao ulogom Jamesa Bonda , preminuo je u subotu poslijepodne u dobi od 90 godina.

Nesretnu vijest objavio je britanski BBC , a kako je otkrio sin pokojnika Jason Connery, preminuo je mirno u snu u svom domu na Bahamima.Jason je izjavio da mu se otacveć neko vrijeme nije dobro osjećao, no i to da je njegova smrt šokirala cijelu obitelj bez obzira na njegove godine.

'Tužan dan za sve koji su voljeli i poznavali mog oca, ali i tužan gubitak zaljude diljem svijeta koji su uživali u njegovom predivnom glumačkom daru', rekao je Jason za BBC.

Inače, Connery je bio poznat kao glumac koji je prvi donio lik Jamesa Bonda na televizijske ekrane, a utjelovio ga je čak sedam puta.


Odlaštiteljalijesova do svjetske zvijezde

Pročitajte još
Sean Connery preminuo je u 91. godini, a ostat će najviše upamćen po ulozi Jamesa Bonda

Thomas Sean Connery rođen je 25. kolovoza 1930. godine u siromašnoj četvrti Fountainbridge u gradu Edinburghu. Conneryev otac bio je vozač kamiona, a majka sluškinja.

Sa 15 godina Sean je izbačen iz škole pa se pridružio britanskoj ratnoj mornarici gdje je zapravo bio dobar časnik. Nakon što je napustio vojsku posvetio se body buildingu, koji mu omogućavao da radi kao model koji reklamira kupaće gaćice.

Pored toga Connery je bio fizički radnik, zidar, laštitelj lijesova, spasilac na plaži i umjetnički model na Akademiji likovnih umjetnosti...

Tijekom 1950. pojavio se na natjecanju Mr. Universe, predstavljajući Škotsku i tada je osvojio treće mjesto što mu je donijelo prvu popularnost. Njegov kazališni debi bio je samo godinu dana kasnije u Londonu, a tri godine nakon toga glumio je na britanskoj televiziji gdje je postigao uspjeh u 'Requiem for a Heavyweight'.

Nakon toga počeo je glumiti na filmskom platnu te dobio uloge u brojnim uspješnim filmovima poput 'Ime ruže', 'Lov na crveni oktobar', 'Velika plačka vlaka', 'Highlander','Iz Rusije s ljubavlju', 'Goldfinger', Klopka',ukupno sedam filmova o Jamesu Bondu, ali i u Hitchcockovom filmu 'Marnie'.

Magazin People proglasio ga je svojedobnoi najseksepilnijim muškarcem na svijetu tenajseksepilnijim muškarcem stoljeća.

Connery je tijekom 1960-ih godina bio oženjen s Diane Cilento s kojom je dobio i sina Jasona. Drugi brak bio mu je sa Micheline Roquebrune s kojom je živio na tri adrese - uŠpanjolskoj, naBahamimai uLos Angelesu.

Njegova glumačka karijera trajala je nekoliko desetljeća, a 1988. godine dobio je svog prvog Oscara za film "The Untouchables', a kraljica Elizabeta II. tijekom 2000. godine proglasila ga je vitezom.