Ostalo

Frontmen kultnog benda! Umro je legendarni slovenski umjetnik Marko Brecelj

Napisao je glazbu za film 'Živi bili pa videli' za koju je svojedobno osvojio Zlatnu arenu u Puli. U Zagrebu je prije točno deset godina organizirao dva performansa: 'Magarac u Zagrebu' i 'Sedam sekretara SKOJ-a Cvrkut', kojima je ironizirao ulazak Hrvatske u Europsku uniju

T.M.
04.02.2022 16:12

Legendarni slovenski umjetnik i kantautor Marko Brecelj preminuo je u petak u 71. godini života, vijest su prenijeli slovenski portali.

Na javnoj sceni pojavio se 1974. i u kratkom roku s prvom solo pločom 'Cocktail' osvojio je domaće tržište. Ubrzo je uslijedila suradnja s grupom Buldožer koja je u tom periodu bila pravo osvježenje na slovenskoj glazbenoj sceni.

Zvijezda Jugoslavije i osnivač rock sastava Buldožer iza sebe ostavio je brojne hitove s obzirom na to da je imao karijeru dugu 50 godina. Najveću popularnost stekao je 70-ih godina, a njegova ploča 'Pljuni istini u oči' doživjela je veliki uspjeh.

Marko Brecelj

(FOTO:Davorin Visnjic/Pixsell)

Napisao je glazbu za film 'Živi bili pa videli' za koju je svojedobno osvojio Zlatnu arenu u Puli. U Zagrebu je prije točno deset godina organizirao dva performansa: 'Magarac u Zagrebu' i 'Sedam sekretara SKOJ-a Cvrkut', kojima je ironizirao ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Od 1981. u Kopru vodi multimedijski centar, a nekoliko godina kasnije osniva organizaciju Društvo umjerenog napretka. Nekoliko puta kandidirao se na lokalnim izborima, a četiri godine bio je vijećnik u koparskom gradskom vijeću.

Prije nešto manje od tri godine dodijeljena mu je Ježkova nagrada, priznanje koje javna televizija dodjeljuje u čast 'slovenskog Charlieja Chaplina', ponajvećeg satiričara u slovenskoj povijesti Frane Milčinskog Ježeka.